От х:

Днес в x:

Четири хасковлийчета програмират демонстрационно в Брюксел

    Шест деца от България, сред които двама от възпитаниците на хасковската компютърна школа “Вале“, ще са главните герои в централното събитие на Европейската седмица на програмирането CODEWEEK, което ще се проведе на 15-ти октомври в Брюксел.

    По покана на българския еврокомисар Мария Габриел пред всички участници и гости в сърцето на Белгия свои разработки ще покажат възпитаниците на преподавателя Людмила Стайкова: Дейвд Лавчев, Ивелина Колева, Гюнер Али и Юзер Наим от „Вале“. И четиримата са лауреати на национални и международни конкурси за компютърна рисунка и колаж. Още две деца от България заминават за Брюксел. Това са Зорница Булкина от Образцова математическа гимназия "Акад.К.Попов" в Пловдив и и Кристиян Иванов от Великотърновската гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Двамата са носители на наградите от конкурса „Творчество без граници“ на патрона на състезанието Мария Габриел.

    А в Хасково днес Европейската седмица на програмирането CODEWEEK беше отбелязана с Ден на отворените врати в школа “Вале“ с безплатен урок за първи стъпки в програмирането със Scratch, и изработването на модели с 3D PEN.

    Третокласникът Берк и връстникът му Александър Петров за първи път идват в школата. Днес те получиха първите насоки от Людмила Стайкова как да напишат скрипт, за да задвижат мишките си. За разлика от тях Мирослав Богоев е от три години в школата. В нея той е последвал по-големия си брат. Бабата на Мирослав Минка Жекова е човекът, който обикновено го води на уроците. Умее да борави с компютър, но днес за първи път седна пред него, за да пробва Scratch средата за програмиране, която дава възможност да се създават анимирани истории, интерактивни игри и сценарии за филми.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини