От х:

Днес в x:

Шрифт подобрява паметта

Австралийски учени обявиха, че са разработили ново средство, което може да помогне на студентите да се справят по-лесно с изпитите си – шрифт, улесняващ запомнянето на информация.

Изследователите нарекли шрифта Sans Forgetica, според тях той разчита на психологически и дизайнерски трикове, за да насърчи запаметяването.

В изследването участвали близо 400 студенти, то открило лек ръст в запаметяването на информацията – 57% при тесктовете написани на Sans Forgetica в сравнение с 50% при текстовете на Arial.

Шрифтът е необичайно наклонен наляво под ъгъл от 7 градуса, като части от буквите липсват.

Умът ни съвсем естествено ще се опита да завърши тези форми, докато забавя темпото на четеното и насърчава паметта, твърдят учените.

“Когато се опитваме да научим нещо, е добре да има някакво препятствие пред процеса на учене, защото ако дадено нещо е прекалено лесно, то няма да остави следа в паметта ни”, казва преподавателят по маркетинг Янеке Ближлевенс.

Шрифтът би могъл да се използва освен от студенти, и от хора, опитващи се да научат чужд език или от възрастни, засегнати от загуба на паметта.

Едва ли, обаче, скоро ще се появи роман, написан на Sans Forgetica, учените предупреждават, че той може да се използва само за кратки текстове защото иначе ще ви докара главоболие.

Sans Forgetica е достъпен в интернет и може да се свали като шриф или разширение на браузъра Chrome от sansforgetica.rmit

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини