От х:

Днес в x:

Виртуози свирят джаз за кърджалийци в събота

Като страстни любители на джаза, тази събота /29.08.18/имаме огромното удоволствие да посрещнем трима виртуозни музиканти- Николай Карагеоргиев, Александър Леков и Кристиян Желев – на сцената на джаз клуб GarsON. Те често свирят заедно в различни формати и по различни поводи, но в предстоящия уикенд ще можем да ги чуем в китарно трио, което ще стопли съботната вечер в началото на есента с много джаз и уютна атмосфера точно в 21 часа. 

В град като Кърджали, който предлага разнообразна културна програма, джазът също започва да намира своето място. Джаз фестът „Долината на Орфей“, който се превръща в традиция, предлага разнообразна палитра от емоции в началото на лятото, а какво по-хубаво от това да можем да си подарим джаз и в хладната есен, особено когато музиката е поднесена от музиканти на толкова високо ниво.

Николай Карагеоргиев

Николай Карагеоргиев е роден в гр. Пловдив през 1973 година. Завършва средното музикално училище „Добрин Петков“ в родния си град със специалност цигулка. На електрическа китара започва да свири на шестнадесет годишна възраст и тя бързо се превръща в основния му инструмент. От периода 1992 до 1995 г. му се отдава възможност да свири съвместно с редица от най-изявените джаз музиканти на България – „Бели, зелени, червени“, Асен Дойкин, Васил Пармаков, Христо Йоцов, Пламен Карадонев, Ангел Заберски-син. Реализира многобройни изяви на сцените на почти всички музикални фестивали в страната. След няколкогодишна работа в България и чужбина като китарист получава стипендия от най-старото висше училище за джаз в Европа “SwissJazzSchool” в Берн Швейцария, където завършва магистратура със специалност джазкитара. По време на престоя си в Берн успява заедно с негови швейцарски колеги да стане част от програмата на BernJazzFestival, FreiburgJazzFestival, JazzNightsLangnau, BirdeyeJazzClub, BierhübeliClub, MoodsJazzclub, InnereEngeJazzroom и др. Свири с формациите SwissJazzOrchestra, LukasThoeni’sAmygdala, Siphon, New GenerationOrchestra, FunkyBrotherhood и др. Участва в проекти с музиканти като BillyCobham и композиторът-тромпетист MarkusStockhausen. Освен на джаз сцената Николай Карагеоргиев участва и в редица поп проекти като StefanieHeinzmann&Band, Sandee, мюзикъла „Romeo&Julia“ на сцената на езерото в град Тун, както и в най-успешния швейцарски мюзикъл „EwigiLiebi “ . Наред с кариерата си като китарист получава възможност да преподава в “SwissJazzSchool” и „JazzNightsLangnau“, където провежда работилници свързани с джаз импровизация и китарен перформанс. След 10 годишен престой в Берн се завръща в родния си град, където създава Николай Карагеоргиев Трио и свири в многобройни проекти с музиканти като Теодоси Спасов, Веселин Койчев, Мирослав Турийски, Александър Леков и много др. Преподава джаз китара в музикалната академия в Пловдив

Александър Леков

Александър Леков е басист и композитор от Пловдив, Той е завършил Музикална академия “ПанчвоВладигеров” в Сфия с магистър бас китара и двоен бас. Работил е с някои от най-добрите български музиканти – Теодоси Спасов, Милчо Левиев, Христо Йоцов, Антони Дончев, ЯлдъзИбрахимова Веселин Ковачев, Джаз лайн, „Бяло зелено червено“ и други. Александър Леков е участвал в много фестивали: Пловдивски  джаз вечери, Sofia Music Jam, SpiritofBurgas, Варна джаз лято, Банско джаз фест, Джаз фест - Благоевград, Джаз форум Стара Загора,  Истанбул джаз фест (Турция), Трансилвания джаз фест (Румъня), и други. Той участва в записи заБНР, БНТ и някои известни телевизионни предавания, както и за много джаз, рок и поп музиканти.

Кристиян Желев

Кристиан Антониев Желев Роден в град Кърджали на 19 февруари 1989 г. в семейство на музиканти. На 6 години започва да свири на пиано и да изучава солфеж. На 9 годишна възраст взима участие в концерти в Дома на Културата в град Кърджали. След завършване на началното си образование се мести в Пловдив, където е приет в музикалната паралелка на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Пловдив със специален предмет пиано с преподавател Диана Кънева. Участва в много конкурси из цялата страна, като на всеки един има спечелени награди, както самостоятелно така и ансамблово. На 16 години се “запознава” с ударните инструменти и започва да се занимава с тях усилено, като започва да участва в много концерти не само като пианист, а вече и като барабанист. След като завършва училище е приет в Академията за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство в Пловдив в новооткритата специалност “Поп и Джаз” – изпълнителско изкуство в класа по пиано на Мирослав Турийски. Завършва с отличие бакалавърската си степен, след което успешно завършва, отново с отличие, магистратура с ударни инструменти в класа на Иван Енев. Към този момент е докторант в АМТИИ с научен ръководител Доц. д-р Веселин Койчев. В началото на 2016 г. записва един от студийните албуми на племенника на Франк Синатра – Том Синатра (китара). Поканен е в проекта “TheTeachers”, в който си партнира с Цветан Недялков (китара), Веселин Койчев (китара) и Христо Минчев (бас). Този проект участва на престижния фестивал “Аполония” през лятото на 2016 г. след което заедно записват студиен албум. Участва в “Октет Пловдив”, което е проект на пианиста Мирослав Турийски, където е редом на сцената с Мартин Ташев (тромпет), Венелин Георгиев (алт саксофон), Димитър Льолев (тенор саксофон), Иван Мелин (тромбон), Николай Карагеоргиев (китара) и Александър Леков (бас). Правят дебют на големия фестивал “Пловдив Джаз Фест” през есента на 2015 г. Сценичните му изяви са свързани с голямо разнообразие от стилове обхващащи алтернативен рок, блус, фънк, поп, хип-хоп и джаз. Участва в много различни проекти и колаборации с много от големите имена на българската музикална сцена, като Веселин Койчев, Цветан Недялков, Васил Петров, Владимир Кърпаров, Петър Салчев, Александър Леков, Николай Карагеоргиев, Мирослав Турийски, Ангел Дюлгеров, Димитър Льолев, Мартин Tашев и др.

Габриела Гавраилова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини