От х:

Днес в x:

Мария Габриел: “Вале“ ще представи Хасково в Европейската седмица на програмирането

Изображение 1 от 6

    Възпитаниците на компютърната школа „Вале“ към читалище „Заря“ в Хасково ще представят града и България по време на Европейската седмица на програмирането през октомври в Брюксел. Това съобщи при посещението си днес в школата еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Тя е партньор и патрон на „Вале“ от години, а днес пристигна в Хасково, за да подари на децата шест компютърни конфигурации и открие обновения работен кабинет на школата.

    Още на входа пред читалището Мария Габриел беше посрещната от областния управител на Хасково Станислав Дечев, председателя на Общински съвет Хасково Таня Захариева и приветствана от кмета на Хасково Добри Беливанов. Талантливите възпитаници на преподавателката и ръководител на „Вале“ Людмила Стайкова също посрещнаха благодетелката си по стара традиция с хляб и сол.

    Като истински приятели от години децата прегърнаха Мария Габриел, а тя им отвърна с топлотата на човек, който действително цени таланта и постиженията им.

    „С години ни свързва приятелство с вас и днес то се скрепява още повече, защото подарявайки ви тези компютърни конфигурации, всъщност ви дарявам вярата си във вас. Вярата ми, че сред вас е следващият Джон Атанасов, следващ носител на награда Оскар-някой, който ще продължи да ни показва, че светът на новите технологии е необятен.“, приветства децата и преподавателката им еврокомисарят. Мария Габрел подчерта пред възпитаниците на школа“ Вале“, че това, което иска най-силно да им предаде е енергия и постоянство. „Постоянството е това, което води към реализация на мечтите. Вие днес сте крачка напред от вашите връстници, защото владеете още един език- езикът на технологиите, а той позволява да се преместват граници. Вие сте младите компютърни надежди на Хасково, на България и на Европа.“, каза още Габриел.

    Еврокомисарят по цифрова икономика и общество презентира старта от следващия месец на първия план план за действие на цифровото образование в еврообщността. „Искаме навсякъде в образованието от най-ранна възраст цифровите технологии да бъдат в полза на преподавателите, да засилим цифровите умения на студентите“, подчерта Мария Габриел и добави, че амбициите й са до 2020 година Европейската седмица на програмирането да са се включили поне 50 % от училищата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      7 -5
      14:29, 14 сеп 2018
      чудят се какви пуканки да измислят от СИК
    • 2
      По
      Порчо
      13 -2
      16:54, 14 сеп 2018
      Тази калинка на ******* е еврокомисар в ЕС в областта, в която България е на последно място в ЕС. То като че ли има област, в която да не сме на последно място!
    Последни новини