От х:

Днес в x:

Еврокомисарят Мария Габриел: Децата на Хасково са моя гордост

    Българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел посети този следобед Хасково. Визитата й е специална, защото е свързана с детското творчество. Конкретният повод, по който тя гостува днес в града е финалната изложба и обявяването на призьорите от 13-тото издание на Международния конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“.

    Организатори на престижния традиционен конкурс в Хасково са Школа „Вале“, с подкрепата на фондация „Еврика“ и община Хасково.

    Златен, сребърен и бронзов медал и поощрителни награди са присъдени във всяка от състезателните и възрастовите категории.

    Участниците в това издание на конкурса са подали над 1000 рисунки. Най-малкият сред тях е на 6 години. Има изпратени работи от Украйна, Сърбия, Черна гора и от различни клубове, читалища, училища, школи и детски градини в България. От школа „Вале“ в Хасково участват 30 деца.

    Еврокомисарят беше посрещната от децата на Хасково с много радост. Тя е патрон на местната компютърна школа, ръководена от Людмила Стайкова.

    Мария Габриел сподели вълнението си от срещата с децата от Хасково и не скри, че възпитаниците на школа „Вале“ са нейната гордост.

    „От много години подкрепям децата в Хасково и много им се радвам, защото те са най-доброто лице на България пред Европа и света. Те са талантливи и в рисунките си заедно с новите технологии, показват, че имаме идентичност и история, но тя може да е ориентирана към бъдещето“, посочи Мария Габриел. Еврокомисарят отбеляза като важен и позитивен момент личния почерк, който се вижда във всяка една от рисунките.

    “Трябва да подкрепяме личността във всеки един млад човек, за да има той своята мечта и да я реализира. И това минава и през такива конкурси. Надявам се и за да предам своята енергия и вяра да дерзаят и мечтая, защото те наистина са деца на света и деца на бъдещето“, добави още еврокомисарят.

    Мария Габриел сподели и новостите в сферата й на работа.

    През 2022 година, която е обявена за Европейска година на младежта, образованието е подплатено с разширяването на Програма „Еразъм+“. Тя вече е с двойно увеличен бюджет-28 милиарда евро и за първи път, освен във висшето образование, действа и за учениците. Програмата дава нова възможност за индивидуална мобилност, както и цели класове да пътуват в друга държава в рамките на ЕС. В този смисъл Мария Габриел изрази надежда, че и в България ще има голяма активност по тази нова възможност. По програмата новост е и разширението й „Зелен Еразъм“.

    „Младите хора ни показват, че искат не само да говорят за промени, но и да участват в реални проекти.“

    Габриел отбеляза и Европейската стратегия за университетите, които имат нужда от модернизация, но и от възможност да подготвят кадри, които да са адаптивни към непредвидимостите в живота.

    Тя припомни, че през юли тази година ще бъде представена иновационната програма на Европейския съюз, адресирана към това талантите ни да остават в страните- членки и в региона от който са.

    Еврокомисарят коментира и темата с войната в Украйна в своите компетенции. Тя посочи, че всички моментни проекти по програмата "Еразъм +" имат възможност да пренасочват средства с цел да посрещнат украински деца, студенти или учители.

    Мобилизирана е и най-голямата образователна плотформа eTwining със 150 000 учители и училища. Целта е чрез "Еразъм +" 200 милиона от бюджета за 2027 година да бъдат пренасочени за 2023 година, добави Габриел.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини