От х:

Днес в x:

Деница Сачева: 14 058 деца са отпаднали през миналата учебна година

14 058 деца са отпаднали през миналата учебна година. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Деница Сачева – зам.-министър на образованието.
„Това число не може да ни кара да сме спокойни. Това обаче е значителен спад в сравнение с предходните години, когато отпадналите ученици са били между 20-21 хил. Тази тенденция на спад е добра. Надявам се да успеем да я запазим през следващата година“.
 
Сачева добави, че около 35% от тези деца са отпаднали, защото са заминали при семействата си в чужбина или заедно с тях са отишли на сезонна работа. Тя отбеляза, че силен акцент ще бъде поставен върху онези деца на 5, 6 и 7 години, които след началото на учебната година не са били записани в детска градина или училище. По думите й на родителите, които отказват да изпращат децата си на училище, се налагат глоби. "Ще продължим да търсим най-ефективните мерки както чрез стомули, така и чрез санкции, но да направим така, че всяко българско дете да посещава училище", категорична бе Деница Сачева. 
 
Образователната система е значително по-достъпна за деца с увреждания в сравнение с минали години, каза още зам.-министърът. По думите й работата продължава в тази посока. През миналата година подпомогнатите деца са били почти 3000.
 
„Вероятно до края на месеца ще изпратим указания до образователните институции за съвместна работа със социалните услуги, за да може ресурсът, който инвестира държавата и в двете системи, да бъде максимално ефективно насочен в подкрепа на децата. Предстои да направим и обучения с УНИЦЕФ в различни области на регионално ниво, за да направим по-добра симбиозата между социалната и образователната система в подкрепа на децата“.
Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини