От х:

Днес в x:

35 °C

Учените синтезираха протеин от "легото на живота"

Изследователи установиха как може да е изглеждал първият протеин преди 4 милиарда години, съобщава Science Daily.

Резултатите са публикувани в Journal of the American Chemical Society.

Как е възникнал животът на Земята? Изследователи от Университета Рутгерс намериха убедителни доказателства, че обикновените протеинови катализатори, които гарантират функционирането на клетките, биха могли да съществуват по времето, когато се е зараждал животът.

В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, химикът Гюнтер Вехтершаузер (Günter Wächtershäuser) пише, че животът е започнал в скали, съдържащи желязо и сяра в океана. Вехтершаузер и други изследователи прогнозират, че тези пептиди трябва да са къси, да свързват метали и да служат като катализатори на химични реакции при зараждането на живота, според съавторът на проучването Викас Нанда (Vikas Nanda), доцент в Медицинската школа "Робърт Ууд" към Университета Рутгерс.

Човешката ДНК се състои от гени, които кодират протеини, състоящи се от няколкостотин до няколко хиляди аминокиселини. Пептидите са органични съединения, чиито молекули се състоят от две или повече аминокиселини свързани с пептидна връзка и са с размер, по-малък от 1 нанометър. Късите протеини се наричат ​​пептиди. В нашето тяло пептидите пренасят информация от една клетка към друга. 

Дългите сложни протеини, необходими за правилното функциониране на всички живи същества, са резултат от милиарди години еволюция. Когато е стартирал животът, протеините вероятно са били много по-прости и едва ли са включвали повече от 10 до 20 аминокиселини. С помощта на компютърни модели, учените от Университета Рутгерс изследват появата на ранните пептиди и техните възможни химични функции.

С помощта на компютърни симулации учените съставят къс протеин с 12 аминокиселини и го тестват в лаборатория. Този пептид има няколко впечатляващи и важни свойства. Той съдържа само два вида аминокиселини (а не приблизително 20 аминокиселини, които синтезират милиони различни протеини, необходими за специфични функции на организма), много е къс и може да се появи спонтанно на ранната Земя при подходящи условия. Ядрото на този пептид по структура и химически състав наподобява желязно-серните минерали, които са били в изобилие в древните океани на Земята. Според Нанда пептидът може също така многократно да зарежда и освобождава електрони, без да се разпада.

"Съвременните протеини, наречени фередоксини, правят същото, пренасяйки електрони около клетките, за да стимулират метаболизма", заяви водещият автор професор Пол Фалковски (Paul G. Falkowski),  ръководител на Лабораторията по екологическа биофизика и молекулярна екология в Рутгерс. "Първичният пептид, подобен на този, който изследвахме, вероятно е имал подобна функция в началото на живота".

С помощта на компютърните симулации екипът разпада почти 10000 протеини и идентифицира четири като елементи от "легото на живота" ("Legos of life") - основните химични структури, които могат да бъдат сглобени заедно, за да се изгради набор от протеини в рамките на всеки организъм.

Малкият първичен пептид може да бъде предшественик на по-дълги структури и учени вече могат да експериментират с тях как тези пептиди могат да функционират в химическите процеси при зараждането на живота.


Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини