От х:

Днес в x:

17 °C

Учените синтезираха протеин от "легото на живота"

Изследователи установиха как може да е изглеждал първият протеин преди 4 милиарда години, съобщава Science Daily.

Резултатите са публикувани в Journal of the American Chemical Society.

Как е възникнал животът на Земята? Изследователи от Университета Рутгерс намериха убедителни доказателства, че обикновените протеинови катализатори, които гарантират функционирането на клетките, биха могли да съществуват по времето, когато се е зараждал животът.

В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, химикът Гюнтер Вехтершаузер (Günter Wächtershäuser) пише, че животът е започнал в скали, съдържащи желязо и сяра в океана. Вехтершаузер и други изследователи прогнозират, че тези пептиди трябва да са къси, да свързват метали и да служат като катализатори на химични реакции при зараждането на живота, според съавторът на проучването Викас Нанда (Vikas Nanda), доцент в Медицинската школа "Робърт Ууд" към Университета Рутгерс.

Човешката ДНК се състои от гени, които кодират протеини, състоящи се от няколкостотин до няколко хиляди аминокиселини. Пептидите са органични съединения, чиито молекули се състоят от две или повече аминокиселини свързани с пептидна връзка и са с размер, по-малък от 1 нанометър. Късите протеини се наричат ​​пептиди. В нашето тяло пептидите пренасят информация от една клетка към друга. 

Дългите сложни протеини, необходими за правилното функциониране на всички живи същества, са резултат от милиарди години еволюция. Когато е стартирал животът, протеините вероятно са били много по-прости и едва ли са включвали повече от 10 до 20 аминокиселини. С помощта на компютърни модели, учените от Университета Рутгерс изследват появата на ранните пептиди и техните възможни химични функции.

С помощта на компютърни симулации учените съставят къс протеин с 12 аминокиселини и го тестват в лаборатория. Този пептид има няколко впечатляващи и важни свойства. Той съдържа само два вида аминокиселини (а не приблизително 20 аминокиселини, които синтезират милиони различни протеини, необходими за специфични функции на организма), много е къс и може да се появи спонтанно на ранната Земя при подходящи условия. Ядрото на този пептид по структура и химически състав наподобява желязно-серните минерали, които са били в изобилие в древните океани на Земята. Според Нанда пептидът може също така многократно да зарежда и освобождава електрони, без да се разпада.

"Съвременните протеини, наречени фередоксини, правят същото, пренасяйки електрони около клетките, за да стимулират метаболизма", заяви водещият автор професор Пол Фалковски (Paul G. Falkowski),  ръководител на Лабораторията по екологическа биофизика и молекулярна екология в Рутгерс. "Първичният пептид, подобен на този, който изследвахме, вероятно е имал подобна функция в началото на живота".

С помощта на компютърните симулации екипът разпада почти 10000 протеини и идентифицира четири като елементи от "легото на живота" ("Legos of life") - основните химични структури, които могат да бъдат сглобени заедно, за да се изгради набор от протеини в рамките на всеки организъм.

Малкият първичен пептид може да бъде предшественик на по-дълги структури и учени вече могат да експериментират с тях как тези пептиди могат да функционират в химическите процеси при зараждането на живота.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
17 ное 2019
Последни новини