От х:

Днес в x:

Уфф, как ни пречи тази демокрация

Когато някой влезе у вас и вземе 50 хиляди лева, това е кражба. Когато някой ви издърпа от ръката трудовата книжка, малко преди да си подадете документите за нова работа, това е не само хулиганство.
Когато някой ви е взел ключовете и с усмивка на уста си ги подхвърля от ръка на ръка и не ви ги дава, това е едновременно и наглост, и кражба.

Всичко това в България се оказва законно. Новините за регистрацията на СДС стават толкова отвратителни, че всяко заравяне на погледите в дребните всекидневни детайли само ни пречи да видим големия проблем.

В България няма съдебна система. Има обаче някаква система. На връзки, зависимости, поръчители и изпълнители, които остават невидими за гражданите. Защо съдът бави с месеци делото за регистрация?

Защо съдът си позволява крещящи политически изказвания? Защо съдии си правят отвод и делото потъва? Защо не е насрочено следващо заседание?

Всички имаме подозрения защо се случва това. И всички вероятно сме съгласни, че това не трябва да е така. Само за няколко месеца имаме два ужасни примера - делото "Борилски" и регистрацията на СДС. Не предпазна клауза. Усмирителна риза е необходима на българската съдебна система.

Сега нека да вдигнем още малко погледа от конкретния проблем и да погледнем още по-общо. Какво виждаме - заобикаляне на демокрацията. В последния момент бяха приети 8 процентна изборна бариера и 31 мажоритарни депутати.

Централната избирателна комисия пък прехвърли по два мандата от София и по един от Варна и Бургас към Търговище, Силистра, Смолян и Габрово.

Познайте защо? И защо в последния момент? Демокрацията може и да предвижда възможност за контрол и обжалване на всяко решение, но когато всичко е в последния момент, процедурите са заобиколени.

Кампанията за запазване на статуквото никога не е била толкова безсрамна. И тъй като вече никой не пази име и достойнство, предлагам им най-лесния вариант за постигане на целта.

Във вторник предстои второто четене на Закона за публичното радиоразпръскване, в чиито преходни и заключителни разпоредби разпределят телевизионния пазар за години напред.

Нищо не им пречи в преходните и заключителни разпоредби да добавят още няколко думи - "демокрацията се забранява, защото ни пречи".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини