От х:

Днес в x:

Заговорът срещу СДС

От Велина Господинова
Планът за кражба на синята марка обслужва запазването на властта. Независимо от изборите
Срещу СДС и опита на партията да се яви на предстоящите избори по-силна - в коалиция с други десни формации, се води война. По-точната дума всъщност е заговор. Значението й според тълковния речник е "организирано тайно споразумение между ограничен брой хора за действия против някого или нещо, обикновено с политически цели". В заговора освен социалистите и хората на Ахмед Доган са въвлечени държавни институции и дори съдът. Ролята на изпълнители пък е поверена на сочените за близки до ДПС вече бивши членове на синята партия Пламен Юруков и Пламен Радонов. Ако замисълът за провала на дясното обединение успее, всеки от тях ще реализира политическите си цели. БСП и ДПС ще си гарантират служебна победа на парламентарните избори. Защото, както казва обкръженият отвсякъде лидер на СДС Мартин Димитров, "Синята коалиция" държи златния ключ за следващото управление на страната. Добро представяне на дясното обединение ще позволи сформиране на десноцентристки кабинет с ГЕРБ след парламентарния вот. Обратното увеличава значително шансовете на сегашната власт да се запази, защото, ако не вземе пълно мнозинство, Бойко Борисов трудно ще състави правителство без БСП. Това е играта. В момента тя се свежда до поредица юридически и полукриминални атаки за кражба на марката СДС, която да се появи като фалшив конкурент на "Синята коалиция" (вижте карето), а след изборите да бъде изпратена в небитието. Поредното отлагане в четвъртък на делото за регистрация на лидера Мартин Димитров от Софийския градски съд (СГС) само затвърди подозренията за организиран сценарий. Резултатът от отказа на магистратите да се произнесат по легитимността на избрания чрез вътрешнопартиен вот в края на декември председател на синята партия увеличава значително шансовете на предшественика му Пламен Юруков да регистрира в Централната избирателна комисия за европейски парламент (ЦИКЕП) партията за самостоятелно участие във вота и така на практика да разбие идеята за обединяване на десницата. А ако до 12 май, вторник, съдът не излезе с решение по делото, казусът кой от двамата ще представлява СДС на изборите ще се решава от избирателната комисия, където двете управляващи партии - БСП и ДПС, имат мнозинство.

Стари мини в СДС

Когато преди пет месеца тогавашният лидер на СДС Пламен Юруков официално обяви, че няма да се кандидатира отново на вътрешните избори, защото "нямал подкрепа в партията", мнозина сини активисти въздъхнаха с облекчение. От днешна гледна точка - с още по-голямо основание. Още при избирането на Юруков партийните членове с най-дълга памет отбелязаха, че това се е случило с апаратната подкрепа и остатъчното влияние на някогашния "сив кардинал" в СДС от времето на Иван Костов - Христо Бисеров, който в момента е депутат от партията на Доган. Сякаш в потвърждение на подозренията, веднага след това на "Раковски" 134 се завърнаха някои от близките до Бисеров функционери (бившият шеф на "Митниците" по времето на Костов Пламен Минев и тогавашния приватизатор №1 Захари Желязков) и беше направен опит СДС да поеме курс към сътрудничество с партията на Доган. През есента на 2007 г. например Юруков заедно с председателя на синята партия в Кърджали и член на ръководството Дора Христова първоначално обявиха, че СДС ще подкрепи кандидата за кмет на ДПС Хасан Азис и ще се яви с обща листа за общински съветници с движението. Идеята не се реализира главно заради недоволството сред сините членове. Дали Юруков се оказа неблагонадежден да прокара сближаването с Доган, или се случи нещо друго остава неясно. Но е факт, че след това той беше атакуван с поредица скандали, които по-конспиративно настроените биха привидели като предварително събрани козове с цел лидерът на СДС да бъде държан в зависимост. Впоследствие кръгът около Бисеров хвърли усилия за лидер на партията да бъден избран друг техен кандидат - Румен Христов, но победата на 32 годишния икономист Мартин Димитров обърка плановете. Следващото събитие беше отказът на Софийския градски съд да регистрира новия лидер на СДС. Съответно - развихри се старият.

Ходовете на Юруков

Миналия петък, точно преди нацията да се разпусне за дълги гергьовски празненства, с пълномощно от Пламен Юруков съратникът му Пламен Радонов изненадващо внесе в избирателната комисия документи за регистрация на СДС за самостоятелно участие в изборите за европарламент. Според ръководството на синята партия документите са подпечатани с фалшив печат. Пред "Капитал" лидерът на СДС Мартин Димитров уточни, че оригиналът е в главния секретар на партията Иван Сотиров и на него има изобразено лъвче. Подадените в ЦИК документи са с печат, на който пише СДС. По мистериозен начин Юруков и Радонов са се сдобили и с документ за финансовия отчет на партията пред Сметната палата. Оригиналното удостоверение се намира в Мартин Димитров, а самата Сметна палата няма право да издава негов дубликат. От СДС вече заявиха, че ще сезират прокуратурата за нарушенията на Юруков и Радонов. За да плати депозита за участие в изборите, бившият председател е изтеглил 50 000 лв. от банковата сметка на СДС. Оказа се също така и че от 18-те хиляди подписа на граждани, внесени от Радонов, 3600 са анулирани при проверката в служба ГРАО, като 2900 от тях са за неверни ЕГН-ета, а при останалите има неверни имена или такива на хора, които фигурират в подписки на други партии. За подписката от "Синята коалиция" твърдят, че е събирана главно от региони със смесено население, и то от местните структури на ДПС в Русенско, Разградско, Айтос и Велико Търново, където влияние има Радонов.От "Раковски" 134 разказаха, че в сряда с пълномощно от Юруков в централата пристигнал мъж, който поискал да запечата касата на СДС с аргумента, че могат да изчезнат важни партийни документи. Всичко това стана, след като в понеделник националният съвет на партията прекрати членството на Юруков, Радонов, Дора Христова и областните председатели на Хасково и Смолян – Янко Велев и Иван Кънев.
Съдът?

Целият този абсурден театър едва ли щеше да се случи, ако съдът не беше забавил вече четвърти месец делото за регистрацията на новото ръководство на СДС. Първо Софийският градски съд (СГС) обяви избора на Мартин Димитров за нелегитимен. След това при обжалването във Върховния касационен съд магистратите, вместо да решат окончателно казуса, го върнаха отново в градския съд, като с това създадоха прецедент. В четвъртък пък заседанието на СГС се отложи заради отвод на съдията по делото Николай Маджаров. До това се стигна, след като петимата изключени от СДС начело с Юруков внесоха жалба с искане той да се оттегли, защото много бързо насрочил делото. "Капитал" не успя категорично да потвърди, че върху съдията е бил оказан натиск да си направи отвод. По-късно същия ден от "Синята коалиция" припомниха, че името му фигурира сред 22-мата съдии, които Комисията по досиетата неотдавна огласи, че са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Магистратът е бил щатен служител на Шесто управление на бившата комунистическа тайна служба. Обвинението, че Маджаров е бил прекалено бърз (сякаш съдът не трябва да работи така), е толкова абсурдно, колкото и едно от основанията, с които на първа инстанция беше отхвърлена регистрацията - че тайният вот при избора на ръководство на СДС е "недемократичен". Съдът всъщност подозрително се бави с делото и мнозина магистрати свързаха пред "Капитал" този с факт с предстоящото изтичане на мандата на председателя на СГС. Преизбирането му зависи от доминирания от управляващите БСП и ДПС Висш съдебен съвет. Ако между всички тези факти наистина има връзка, всички обвинения на Еврокомисията за начина, по който работи съдебната система в България, са повече от красиво илюстрирани в този случай. Предстои делото за регистрацията на новото ръководство на СДС да бъде разпределено на случаен принцип между останалите съдии от фирменото отделение на СГС и никой не може да каже нито кога то ще бъде насрочено, нито дали магистратите ще успеят да се произнесат до вторник, когато е крайният срок за регистрация в избирателната комисия.

Още една демократична институция

Ако съдът не се произнесе навреме (твърде възможно е това да не се случи до изборите), съдбата на марката СДС ще се реши в избирателната комисия. Тя трябва да се произнесе дали приема регистрацията за самостоятелно участие на изборите, подадена от Юруков, или протеста на Мартин Димитров. В ЦИК (логично) мнозинството отново е на БСП и ДПС, но пък решенията се вземат с 2/3 от кворума и е трудно да се прогнозира какъв ще е крайният изход. Ако се потвърди неофициалната ни информация, че квотата на НДСВ в комисията ще гласува против опита на Юруков да открадне СДС, решението много вероятно да зависи от един-два гласа. В случая решаваща вероятно ще е позицията на представителя на ГЕРБ, но до редакционното приключване на броя от партията на Бойко Борисов не се обозначиха как ще се държат в спора. Борисов каза пред "Капитал", че няма да се намесва във вътрешните работи на други партии, но това едва ли значи, че представителят му в ЦИК ще се въздържи от гласуване. От гледна точка на комисията въпросът е в автентичността на документите, подадени от Юруков и Радонов. Говорителят на институцията Ралица Негенцова (от квотата на БСП) вече заяви, че това няма значение за ЦИК, защото тя не е разследващ орган. Други членове обаче посочиха чл.53, ал. 4 от Закона за избор на евродепутати, според който документите за регистрация трябва да бъдат проверени. Ако все пак случаят със странния печат остане неинтересен за избирателната комисия е твърде възможно до 12-и Юруков и Радонов да съберат нужните им подписи и да се стигне до гласуване. То или ще бъде блокирано с 1/3 от гласовете или СДС, представлявано от бившия му председател, но е и от мнозинството в партията, ще се втурне самостоятелно на избори. Това вероятно не е краят на сценария. Преди ден Юруков обяви пред БТА, че няма проблем и той да сформира "Синя коалиция" (другата е с пълен член). Това съвсем би заприличало на историята с няколкото НДСВ-та, които навремето някогашният син функционер Евгений Бакърджиев регистрира и така, заблуждавайки избирателите, отмъкна около 2% от гласовете на Симеон Сакскобургготски. Заради тях тогава той не получи пълно мнозинство в парламента. Колкото до "оригиналната" синя коалиция (Мартин Димитров - Костов - Мозер), докато няма решение на съда, в нея СДС ще трябва да бъде представено като група физически лица или с нечия друга регистрация. Сложно. В оставащите четири дни до крайния срок за регистрация на партиите в ЦИК битката ще е с времето и процедурите. Много различно от автентичния смисъл на изборите - политиците де състезават с идеи за гласовете на избирателите... Това е подменено.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини