От х:

Днес в x:

Пастир: Ще ми отрежат крака заради хирурзите. Лекарите: Проблемът не е медицински

    “Ще ми отрежат крака заради калпави хирурзи. Три болници обиколих и никъде не направиха каквото трябва – да ми оперират инфектирания крак. От последната хирургия – хасковската, ме изписаха с неизлекувана инфекция. В епикризата пише, че са ми направили операция, а такава не е правена.”

    Това заяви за Haskovo.net 61-годишният пастир Никола Драгов от Любимец. Мъжът дълги години работел към митрополията в Стара Загора. После го пратили в манастир в Пернишко, където пасял говедата. Там през 2014-а, докато бил на паша с биволите, нещо пронизало стъпалото на левия му крак. “Не знам какво беше, прободе ме през ботуша”, обясни мъжът.

    Кракът се подул и го болял, лекувал се с антибиотици и мазила. “Превързвах се сам, но трябваше да работя, нямаше друг начин”. Следващата година обаче отокът станал много голям, а болката – непоносима, не можел да стъпва. Отишъл в Бърза помощ в Перник. “Там лекарят ми каза, че трябвало раната да се зашие, за да не се инфектира, но ми поиска направление. Аз имам личен лекар, но в Стара Загора – д-р Шишманова. Нямаше как да осигуря направление и докторът от Бърза помощ в Перник само проми раната, но не я заши. Оттам тръгнаха проблемите”, разказва мъжът.

    През 2017-а отново се озовал в пернишката болница, този път кракът гангренясал. “Бях много зле, с висока температура, подути лимфни възли, едва се държах на крака.”

    В болницата го стабилизирали, но на 8-ия ден чорбаджията, за когото вече работел, дошъл в болницата и го накарал да тръгне с него. “Щял да ходи в чужбина и трябваше да пазя къщата и имота му. Така пак излязох недоизлекуван от болницата”, продължава сагата на 61-годишния мъж.

    Така изкарал следваща година, в мъки.

    През 2018-а взел направление от личния лекар и го приели в болницата в Стара Загора. “Там докторът ми каза, че раната трябва да се оперира и да се обработи. Лежах 15 дни, но не ми направиха никаква операция. Само сменяха превръзката и мажеха раната с йодасепт. Когато ме изписаха, в епикризата пишеше, че са ме лекували с 5-6 вида лекарства, а ми даваха само от най-евтиния антибиотик – доксициклин”.

    На 27 юли тази година мъжът бил в Хасково при адвокат, когато отново му станало зле, започнал да повръща и припаднал. “Адвокатът се изплаши. Вика ми: Бягай веднага в Бърза помощ, иначе ще умреш. Целият си прежълтял”.

    Така Никола Драгов се озовал в хасковската хирургия. “Държаха ме 5-6 дни и име изписаха. Казаха: От нас толкова, изписваме те. И тук ми дадоха епикриза, в която пише, че ми е направена операция, а такава не ми е правена. Нито упойка са ми били, както пише, нито са ме оперирали. Но така пишат, за да вземат парите от клиничната пътека”, обяснява мъжът. И допълва: “Само след 24 часа кракът отново се поду и болките се завърнаха”.

    “И в трите хирургии знаеха какво трябва да направят – да оперират крака. И никъде не го направиха. Защо? Защо убиват хората? Защото не съм платил? Нямам пари. Като нямаш пари, обикаляш хирургиите, докато умреш”, беснее мъжът.

    Днес Никола Драгов се яви на контролен преглед в МБАЛ. Придружаваше го екип на Haskоvo.net.

    Шефът на Хирургично отделение д-р Живко Атанасов лично прегледа крака на пациента, разгледа и епикризата.

    “Направена му е описаната интервенция. Човекът си представя операция, докато тук става дума за обикновен разрез, който може да се направи в болничната стая или в манипулационната. Всичко, описано в епикризата, е извършено. Инфекцията е овладяна. Нашата работа е дотук. Следва обаче пациентът сам да се грижи за себе си – да сменя редовно превръзката, да спазва лична хигиена”, обясни д-р Атанасов.

    Лекуващият лекар на Никола Драгов – д-р Петър Георгиев, също участва в контролния преглед на пациента си.

    “Когато дойде при нас, кракът му бе ужасно подут следствие на инфекцията. Дойде с мръсни чехли, раната също бе ужасно замърсена. Инфекцията е овладяна. Лично съм направил разреза в раната и съм я обработил. Просто оттук нататък болният трябва да спазва лична хигиена, иначе раната отново ще се инфектира”, обясни хирургът.

    Според двамата лекари кракът изобщо не е за ампутация. “Проблемът не е медицински, по-скоро социален. Ако след изписването отново се върне в мръсотията на обора, новата инфекция е гарантирана. Необходими са дълги месеци, за да зарасне раната, но при спазване на строга хигиена. От друга страна човекът може би няма избор, явно не може да остане без работа. Тук би трябвало социалните служби да си влязат в ролята и да окажат помощ. Болницата не е социално заведение. Ние се занимаваме с медицина и лекуваме хората”, категорични са двамата лекари.

    Никола Драгов пък е убеден, че инфекцията му не е излекувана и смята, че ампутацията е неизбежна и е въпрос на дни. Днес той тръгна към митрополията в Стара Загора, за да иска да го върнат отново там от Перник. И да търси хирурзи в София, които да спасят крака му.

    И описа работата си в Перник така: “Плащат ми мизерните 150 лева на месец, за да пазя имота 24 часа в денонощието. Сам. В събота идва чорбаджията и ми носи торба с храна – бучка сирене, хляб, ябълки, които са ми за цяла седмица – до следващата събота”.

    Случаят може да има продължение, ако Никола Драгов се обади отново с информация какво се случва с него, както обеща.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Jo
      John
      35 -7
      13:51, 7 авг 2018
      само не разбрах защо ни рива в перник, стара загора или пък в софия, сигурно защото там никой не го е грижа
    • 2
      Бе
      без думи
      59 -6
      13:56, 7 авг 2018
      Горкият човек..Колко съдби на на неговия хал от тази неосъществена демокрация. Добре, че Хасково.нет е отворил сърцата си за подобен *незначителен* от гледна точка на социалната ни система човек. Тоя мъж има нужда по не един месец да почива, за да се оправи тая рана и ако беше нормална държава поне месец в център за възстановяване. Бог да е с него!
    • 3
      Гр
      гражданин
      39 -15
      14:55, 7 авг 2018
      Шибаната ни здравна система
    • 4
      До
      до гражданин
      33 -4
      15:40, 7 авг 2018
      "Шибаната ЗДРАВНА СИСТЕМА"ли е виновна,че този нещастен човечец няма дом и какво да яде,че няма баня да си измие краката,че работи за 150 лв. Българинът винаги търси причината в другите.Дайте да а натемосаме хирурзите от Ст.Загора,ПерникСофия и Хасково.Вината е само тяхна.
      • Гр
        гражданин
        13 0
        10:58, 8 авг 2018
        А защо обръщаш внимание само на този случай? А колко случая има придружени с видео в който лекарите отказват помощ на здравно осигурени лица? И нека не се оправдаваме само с лошото отношение на гражданите, защото за да имат лошо отношение кум някои от лекарите явно има защо! Колко клинични пътеки са източени ненужно? Отношението на гражданите ще продължи да е такова докато на тях се гледа като на БАНКОМАТ!!!
    • 5
      Ни
      Никодимчо
      24 -4
      18:29, 7 авг 2018
      Къде са социалните, инспекция по труда, както и митрополията, за която е "работил"? Неговото е било повече робство, отколкото работа, де... И очевидно, само лекарите са си свършили работата. Но пък за сметка на това, най-лесно е тях да ругаят и хулят. Неблагодарно невежество...
    • 6
      Ни
      Никодимчо
      18 -7
      18:32, 7 авг 2018
      И да попитам - този пастир има ли здравни осигуровки?
    • 7
      До
      до Никодимчо
      35 -2
      19:10, 7 авг 2018
      Никодимчо, по добре питай има ли изобщо държава. Никодимчо, око този човек можеше да си защитава интересите, нямаше да работи по 24 часа за 150 лв. Никодимчо, в държавата има много като този, които са достигнали дъното и не са в състояние да се отделят от него. На такива хора, никодимчо трябва държавата да им защитава правата и да праща в затвора тези, които ги превръщат в роби. Почти всички едри собственици на крави използват подобни роби. Това са хора, които просто са абсолютни аутсайдери и само за една храна са ангажирани 24 часа, 7 дни, 12 месеца непрекъснато.
    • 8
      +-
      +-
      6 -1
      20:58, 7 авг 2018
      Никодимчо точно това пита, ама Вие май не сте внимавали при четенето.
    • 9
      Пе
      петя
      10 -2
      21:28, 7 авг 2018
      Направи ли ви впечатление ,че нещастният пастир с тези месечни доходи е бил при адвокат? Консултацията и съветите му безплатни ли са били или вече има НАК/Национална адвокатска каса/ където всичко е безплатно?
    • 10
      Dz
      Dzakardo
      12 -4
      23:15, 7 авг 2018
      Изпратете го при д-р Гелов той е хрисим и милостив "човек" с радост ще помогне безкористно на страдалеца !
    Последни новини