От х:

Днес в x:

Защо витамин В12 е толкова важен

Човешкият организъм се нуждае от 13 различни витамина, за да поддържа добро здраве. Те участват в различни химични реакции, които изграждат тъканите и органите, осигуряват енергия от храната, изчистват токсините, предпазват от инфекции, възстановяват след увреждания и позволяват на клетките да комуникират помежду си.

Не можем да произвеждаме витамините, затова е нужно да ги набавяме от храната. Водно разтворимите витамини, сред които витамините от група В трябва да се набавят ежедневно. В противен случай запасите ще намалеят и ще има дефицит.

Витамин В12 е единствения витамин, който съдържа кобалт затова и се нарича кобаламин. Той е единственият витамин, който не може да се достави от растенията и слънцето, тъй като се произвежда в храносмилателната система на животните. Растенията нямат нужда от В12 и затова не го произвеждат.

За да си набавим витамин В12 от храната трябва да се консумира месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти или храни обогатени с В12, както и може да се приема като хранителна добавка. При много хора обаче, независимо че консумират такива храни, също има недостиг на витамина.

Въпреки, че се нуждаем от много малко количество от витамина (2 – 4 микрограма) много лесно се получава дефицит. Този недостиг често се наблюдава при вегани и вегетарианци. Но и много хора с дефицит на В12 консумират големи количества от витамина, но организма им не го абсорбира и използва.

Какъв е пътят на витамин В12 в тялото и защо лесно се получава дефицит:

В храната В12 е свързан с животинските протеини и затова, за да се отдели от тях е нужен ензима пепсин. Този ензим се произвежда в стомаха само ако има достатъчно количество солна киселина.

Стомахът произвежда и така наречения вътрешен фактор – протеин, който достига до червата за да участва по-нататък в пътя на В12.
След това други протеини, наречени кобалофилини пренасят В12 към тънкото черво.

В червото вътрешния фактор се захваща за В12 и го пренася към последната част на тънкото черво илеума. Клетките по стените на илеума съдържат рецептори, които захващат комплексите В12 и ги изтеглят в кръвта.

Друг протеин в кръвта, транс кобаламин 2 пренася В12 до различните клетки на организма, а излишъкът отива в черния дроб за съхранение.

Този сложен метаболизъм на витамин В12 може да се прекъсне във всеки един момент. Най-известен проблем е пернициозната анемия - автоимунно заболяване, което възниква, когато организмът не произвежда вътрешен фактор и приемания с храната Б12 не се усвоява. Това е рядко срещано заболяване.

Много по-честа причина за дефицит на В12, особено при хора над 50 години е така нар. атрофичен гастрит - възпаление и влошаване на състоянието на стомашната лигавица. При него има понижена секреция на стомашни киселини, което се влошава от инхибитори на протонната помпа, антиациди и други лекарства. Така става по-трудно отделянето на В12 от протеините.

В риск от дефицит са не само хората в напреднала възраст, но и при операции с цел отслабване или резекция на стомаха. Също чревни операции с частично или пълно отстраняване на илеума водят до недостиг на В 12.

Дори и В12 да се разгражда правилно, ако е нарушено усвояването от стомашно-чревни проблеми като болест на Крон, ентерит или цьолиакия, също може да има дефицит.

Нарушено усвояване има и при прием на алкохол и много лекарства предписани за гастроинтестинален рефлукс, язва, дори диабет. Излагането на райски газ при операции, употребата на наркотици може да деактивира В12.

Хората, които не могат да усвояват В12 от храната често не го усвояват и от таблетните форми. От пероралните добавки се усвоява една малка част витамина. Индивид с дефицит на В12 се нуждае от хиляди микрограма В12 дневно и от инжекции с В12 в по-тежките случаи. Хората с тежък дефицит или неврологични симптоми се нуждаят първоначално от терапия с инжекции с В12. След това могат да преминат към таблетки за смучене с високи дози В12 или спрейове.

Защо дефицитът на В12 е толкова значим? Защото може да доведе до сериозни проблеми, които често се пропускат при изследванията и диагностиката. Кои са най-честите оплаквания, които могат да бъдат свързани и с други състояния, но е важно да се изключи дефицит на витамин В12:

Психични промени – раздразнителност, апатия, сънливост, параноя, промени в характера, депресия, нарушения в паметта, деменция, халюцинации, изоставане в развитието и/или аутистично поведение при децата.

Неврологични симптоми - абнормна сензитивност (болки, изтръпване, схващане), понижена чувствителност на допир, болка и температура, слабост, непохватност, тремор, симптоми имитиращи болест на Паркинсон или множествена склероза, инконтиненция, парализа, промени в зрението, увреждане на зрителния нерв.

Съдови проблеми - транзиторни исхемични атаки, коронарна болест на сърцето, застойна сърдечна недостатъчност, палпитации, ортостатична хипотензия, дълбока венозна тромбоза и др.

Други симптоми - недостиг на въздух, обща слабост, хронична умора, загуба на апетит, загуба на тегло, епигастриална болка, стомашно-чревни проблеми, повишена податливост на инфекции, остеопороза, изоставане в развитието при новородени бебета, шум в ушите, витилиго или хиперпигментация, преждевременно посивяване на косата, безплодие и др.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини