От х:

Днес в x:

Хоспитализираха пациент, предозиран с витамин D

След продължили месеци гадене и повръщане, мъж на средна възраст в Обединеното кралство най-накрая научи токсичната причина за здравословните си проблеми - твърде много витамин D. Неговите лекари установиха, че причината е в прекаляването с добавки.

Пациентът е загубил 12,7 килограма за три месеца и се е оплакал на своя общопрактикуващ лекар от постоянна коремна болка, сухота в устата, диария и повръщане, според казус, публикуван на 6 юли в British Medical Journal. В болницата лекарите научили, че симптомите на мъжа са започнали около един месец след като е започнал интензивен витаминен режим, предложен му от частен диетолог.

Съгласно предписанието, пациентът е приемал 150 000 международни единици (IU) витамин D дневно – 250 пъти повече от 600 IU, препоръчани от Mayo Clinic. Освен това той поглъщал повече от 20 други добавки, включително повече от препоръчителните количества омега-3, витамин К2 и фолат. Високите нива на серумен креатин, отпадъчен продукт, който здравите бъбреци премахват изцяло от тялото, потвърдили, че бъбреците на пациента са засегнати. Мъжът се е възстановил, след като е получил интравенозна течност за рехидратация и е бил хоспитализиран за осем дни, докато бъбреците му се възстановят.

"Често погрешното схващане за хранителните добавки, включително витамин D, е, че ако някои са полезни, тогава приемането на повече е по-добро", казва за Live Science Шелби Яцечко, клиничен диетолог в Центъра за човешко хранене към Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който не е участвал в доклада за случая. "За съжаление това не е така и въпреки че е важно да се поддържат нормални нива на витамините, също е много важно да се избягва приема на по-високи дози от приетите за безопасни."

Витамините с големи дози могат да бъдат вредни, според специалиста. Твърде много витамин D в тялото може да доведе до симптоми като сънливост, повръщане, слабост, запек, болки в костите и нарушен сърдечен ритъм. Рутинният кръвнен анализ е единственият начин за точно идентифициране и коригиране на хранителни дефицити, казва Яцечко. Без този вид наблюдение пациентите стават изложени на риск от токсичност, като тази, наблюдавана в казуса. (Проучването на случая не споменава дали пациентът е бил подложен на рутинна кръвна проверка от неговия диетолог).

Възможно е обаче да има нещо друго, според д-р Хедър Тик, клиничен доцент по семейна медицина и професор по интегративна медицина във Вашингтонския университет в Сиатъл, която не е участвала в доклада за случая. "Обикновено трябва да приемате високи дози витамин D много по-дълго, а не само месец", за да изпитате токсичност, допълва Тик.

Според Яцечко научната литература предполага, че "токсичността на витамин D може да се появи между 1 [до] 4 месеца в зависимост от няколко фактора, както и количеството мега-доза, което индивидът приема."

Тик също каза, че е възможно пациентът в казуса да е имал основно заболяване, което "го предразполага към натрупване на витамин D".

Тик добави, че е важно да се отбележи, че лекарите в конвенционалната медицина може да са предубедени към добавките и елементите на интегративната медицина и това може да се отрази в заключенията по казуса.

Яцечко, който е регистриран диетолог, също предупреди, че терминът "диетолог" често се използва свободно, не е регламентиран и не изисква никакво образование или трудов стаж. Затова хората трябва да внимават къде получават съвети за хранене и да търсят медицински специалисти, които са преминали необходимото обучение, казва Яцечко.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини