От х:

Днес в x:

22 °C

9 симптома за дефицит на В12

Той играе съществена роля в производството на вашите червени кръвни клетки и ДНК, както и за правилното функциониране на вашата нервна система. За съжаление, обаче, дефицитът на В12 е често срещан, особено при възрастните хора.

Витамин В12 се съдържа естествено в животински храни, включително месо, риба, птици, яйца и млечни продукти. Той обаче може да се намери и в продукти, обогатени с B12, като някои сортове хляб и мляко на растителна основа. Имате риск от дефицит, ако не получавате достатъчно от диетата си или не сте в състояние да усвоите достатъчно от храната, която ядете.

Хората, изложени на риск от дефицит на В12, включват:

  •     Възрастните хора
  •     Тези, които са претърпели операция, която премахва частта от червата, която абсорбира B12
  •     Хората на лекарството метформин за диабет
  •     Хора, спазващи строга веганска диета
  •     Тези, които приемат дългосрочни антиацидни лекарства за киселини

За съжаление симптомите на дефицит на витамин В12 могат да отнемат години, за да се проявят, а диагностицирането му може да бъде сложно. Дефицитът на В12 понякога може да бъде объркан с дефицит на фолиева киселина.

Ето 9 признака и симптоми на истински дефицит на витамин В12:


Бледа или жълтеникава кожа

Хората с дефицит на В12 често изглеждат бледи или имат леко жълт оттенък на кожата и бялото на очите - състояние, известно като жълтеница. Това се случва, когато липсата на B12 причинява проблеми с производството на червени кръвни клетки в тялото ви. Те са твърде големи, за да преминат от костния мозък в кръвообращението. И много от тях се разграждат, причинявайки излишък на билирубин, който причинява жълтия цвят на кожата.


Слабост и умора

Слабостта и умората са често срещани симптоми на дефицит на витамин В12. Те се появяват, защото тялото ви няма достатъчно витамин В12, за да произвежда червени кръвни клетки, които транспортират кислород в тялото ви. А това ви кара да се чувствате уморени.

Мравучкане
Един от по-сериозните странични ефекти на дългосрочния дефицит на B12 е увреждането на нервите. Това може да се случи с течение на времето, тъй като витамин В12 е важен фактор за метаболитния път, който произвежда мастното вещество миелин. Миелинът обгражда нервите ви като форма на защита и изолация. Без B12 миелинът се произвежда по различен начин и вашата нервна система не може да функционира правилно. Един често срещан признак за това е парестезията или усещането за игли, което е подобно на усещането за болка в ръцете и краката.

Промени в мобилността
Ако не се лекува, увреждането на вашата нервна система, причинено от дефицит на B12, може да доведе до промени в начина, по който ходите и се движите. Това може дори да повлияе на баланса и координацията ви, което ви прави по-податливи на падане.


Глосит и язви в устата
Глоситът е термин, използван за описание на възпален език. Ако имате глосит, езикът ви променя цвета и формата, което го прави болезнен, зачервен и подут. Възпалението също може да направи езика ви да изглежда гладък, тъй като всички малки подутини на езика ви, които съдържат вкусовите ви рецептори, се разтягат и изчезват.

Освен че е болезнен, глоситът може да промени начина ви на хранене и говорене. Проучванията показват, че подутият и възпален език, който има дълги прави лезии по него, може да бъде ранен признак на дефицит на витамин В12.

Освен това, някои хора с дефицит на В12 могат да получат други орални симптоми, като язви в устата, усещане за парене и сърбеж в устата.

Задух и световъртеж
Ако станете анемични поради дефицит на B12, може да почувствате задух и леко замаяност, особено когато се напрягате. Това е така, защото на тялото ви липсват червените кръвни клетки, които да транспортират достатъчно кислород до всички части на тялото ви.

Нарушено зрение
Един от симптомите на недостиг на витамин В12 е замъглено или нарушено зрение и т.нар. оптична невралгия. Това може да се случи, когато нелекуван дефицит на В12 води до увреждане на зрителния нерв, което да наруши нервния сигнал, който преминава от вашите очи към мозъка ви.


Промени в настроението
Хората с дефицит на B12 често съобщават за промени в настроението. Всъщност ниските нива на B12 често са свързани с депресия и деменция


Висока температура
Много рядък симптом на дефицит на В12 е високата температура. Не е ясно защо това се случва, но някои лекари са съобщавали за случаи на треска, която се е нормализирала след лечение за ниски нива на витамин В12.

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини