От х:

Днес в x:

Защо витамин B12 е толкова важен за здравето?

Витамин В12 е много важен за здравето на организма. Той участва в редица жизненоважни функции в тялото. Този витамин има много съществени роли в различни процеси, като поддържане нормалната функция на нервните клетки, синтеза на ДНК, образуването на червени кръвни клетки, за здрави клетки в костния мозък и много други.

Витамин В12 се набавя единствено от месото и животинските продукти. Много често вегетарианци и вегани изпитват дефицит на важния витамин заради растителната си диета. От растенията обаче няма как витамин В12 да се набави, тъй като те не го използват в своите процеси и не го произвеждат. Витамин В12 се синтезира единствено в храносмилателния тракт на животните, откъдето попада и в нашия организъм.

За съжаление е много лесно да имате дефицит на витамин В12, даже да не сте вегетарианци или вегани, тъй като за отделянето му от погълнатия животински протеин е необходимо достатъчно количество ензим пепсин. Той се произвежда в стомаха само при наличие на достатъчно солна киселина. Хора, страдащи от нарушен ензимен баланс в тялото много често имат недостиг на витамин В12, както и други витамини.

Защо витамин В12 е толкова важен за здравето на организма?

Помага в образуването на червени кръвни клетки и в превенцията на анемия
Витамин В12 играе съществена роля в подпомагането на синтеза на червени кръвни клетки в тялото. Те са носител на белтъка хемоглобин, чийто недостиг се свързва с анемия. Когато е налице анемия, тялото ви не произвежда достатъчно годни червени кръвни клетки, които да транспортират кислорода в тъканите и органите. Така могат да пострадат жизненоважни функции в тялото.

Витамин В12 може да предотврати големи вродени дефекти
Адекватните стойности на витамин В12 по време на бременността са от решаващо значение за здравословното развитие на плода. Изследванията показват, че мозъкът и нервната система на плода изискват достатъчни нива на В12 от майката, за да се развият правилно. Ето защо витамин В12 е важен също толкова, колкото и витамин В9 (фолиева киселина).

Може да поддържа здравето на костите
Витамин В12 играе важна роля и в образуването на костно вещество и подобряване на неговата плътност. Това би могло да допринесе в превенцията на остеопороза. Костите с намалена костна плътност могат да станат крехки и чупливи, което с течение на времето може да доведе до инвалидизация. Ето защо е важно да се следят нивата на важните витамини и минерали в тялото, които могат да предпазят от това заболяване.

Витамин В12 може да намали риска от влошаване на зрението
Макулната дегенерация е очно заболяване, което засяга главно централното зрение. Поддържането на добри нива на В12 в тялото може да помогне за предотвратяване на риска от появата на това дегенеративно заболяване, което води до слепота. Изследователи смятат, че витамин В12 може да понижи нивата на хомоцистеин, вид аминокиселина, която се намира в кръвта ни и която е свързана с повишен риск от макулна дегенерация.

Витамин В12 подобрява настроението и може да потисне симптомите на депресия
Ефектът от витамин В12 върху настроението все още не е напълно изяснен от науката, но определено този витамин оказва влияние върху синтеза и метаболизирането на серотонина, хормонът на щастието, който регулира настроението. Проучване, публикувано в US National Library of Medicine показва, че хора с депресия и ниски нива на витамин В12 са по-склонни да се подобрят при комбинирано лечение с антидепресанти и витамин В12 отколкото онези, лекувани само с антидепресанти.

Може да допринесе в превенцията на загуба на неврони в мозъка
Недостигът на витамин В12 се свързва със загуба на памет. В тежки дефицити се наблюдава и мозъчна атрофия, която се дължи на загуба на неврони в мозъчната тъкан. Това може да доведе до деменция и загуба на памет. Витамин В12 е необходим, за да може нервната система да се предпази от дегенеративни изменения.

Освен това витамин В12 е нужен и на сърдечносъдовата система. Той дава енергия за извършване на ежедневните дейности, както и подобрява състоянието на ноктите, косата и кожата.

Какви могат да са симптомите на дефицит на важния витамин В12?

Бледа или жълтеникава кожа
Слабост и умора
Усещане за изтръпване или мравучкане в крайниците и пръстите
Промени в подвижността на тялото
Афти в устата, язви по кожата и други места по лигавиците
Замаяност и задух
Нарушено зрение
Промени в настроението
Висока температура

Ако забележите някой от тези симптоми, посъветвайте се с лекар, който да прецени какви изследвания да ви назначи. Той ще ви посъветва дали е необходимо да взимате добавка витамин В12 или ще ви назначи подходяща диета.




 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини