От х:

Днес в x:

21 °C

Здравото дете се храни така

„Подобряването на социално-икономическите условия революционизира нашите хранителни навици, но не в съвсем положителна посока“, казва д-р Амалия Мария Амбруци, диетолог в оперативното отделение по диететика на педиатричната болница Bambino Gesu в Рим.

А най-тревожно е положението при децата. „Често менюто им е твърде богато на протеини и мазнини, в ущърб на класическата добра средиземноморска диета, базирана на бобови растения, риба, зърнени храни, плодове, зехтин“, твърди специалистът.

Допълнително утежняващо обстоятелство е заетостта на съвременните родители, липсата на време, недостатъчната осведоменост, подценяването на проблемите и по-малкото внимание, което отделят на храненето на децата, което води до грешки.

Това всъщност е много лесно поправимо, а ефектът от промяната – изключително важен от здравословна гледна точка за децата.

Основни правила

Що се отнася до правилното и балансирано хранене, преди всичко трябва да имате предвид следните правила.

- Всеки човек, независимо дали е възрастен или дете, трябва да консумира количество според индивидуалните потребности. Нуждите от енергия варират в зависимост от възрастта, пола, физическото състояние, ежедневните дейности, които извършва, и дори ръста;

- Добре е храната да се разпределя на 5 хранения: закуска, междинна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря, без да се пропуска нито едно от тях. Това е важно, тъй като те са свързани с основните моменти през деня;

- Избягвайте прекомерното въвеждане на калории. Майките са склонни да се съмняват дали детето е нахранено и често добавят повече, за да се презастраховат. А това води до наддаване на тегло още от ранна възраст;

- Редувайте всеки ден разнообразни храни, за да се избегне недостига на определени хранителни вещества. По правило здравословното меню при децата трябва да съдържа 10-15% протеини, 30% мазнини и 55-60% въглехидрати;

- Осигурете правилен баланс между приема на животински и растителни протеини, което означава да се хапват повече бобови растения и риба. Също така уравновесете консумацията на прости и сложни захари (по-малко сладкиши, повече хляб, картофи, тестени изделия или ориз), на животински и растителни мазнини (по-малко свинска мас, масло, повече зехтин), както и правилно количество витамини, минерали и пълноценни храни, които съдържат фибри;

- Ограничете консумацията на сол, за да намалите рисковите фактори за развитие на хипертония;

- Избягвайте да насърчавате похапванията между храненията (така се приемат твърде много закуски, твърде много сладкиши, твърде много бързи храни). Правилното разпределение на калориите през деня е: 15% на закуска, 5% по време на междинната закуска, 40% на обяд, 10% при следобедната закуска и 30% на вечеря;

- Увеличете физическите упражнения, особено тези на открито, и ограничете максимално заседналия живот. Спортът е прекрасен за децата, така че непременно го включете в ежедневието им.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини