От х:

Днес в x:

Деца се учат на толерантност в горския кът край Книжовник

    Добрата дума и приятните емоции винаги са на мястото си в горския кът край село Книжовник. Затова и атракциона насред природата е сред предпочитаните местенца от децата. Групи от Хасково от детските летни занимални посещават къта всеки ден.

    А чичо Живко, както е популярен сред малките - мъжът облагородил пустеещия само допреди три години терен, Живко Йосифов, винаги е готов да откликне и на името Борко, Антон или както го повикат. „Имам много имена, защото е най-важно децата да са доволни. Когато попитам някое момченце как се казва и то ми отвърне:  Борко, например, аз му казвам: Ха, и аз съм Борко! Тогава виждам как на него му става много приятно. Защото вече сме двама: малкият и големият Борко!“, разказва стопанинът на горския кът. Той винаги също е готов на сложи каубойската шапка и да отвори обора на понито Мартин, за да му се порадват децата. Лично води и кончето, докато то вози гостите. „Общуването с животните винаги облагородява, действа добре и на деца, и на възрасти. Учи ни на толерантност, на това, че е удоволствие да се грижим за някого другиго, освен за себе си.“, смята стопанинът на мястото, което сякаш е изрязано от страничката на детска книжка. Затова и винаги има по една торба моркови, които раздава на малките си гостенчета, за да нахранят те Мартин. Зайчета, патета, котенца и дори крави обогатяват света на къта, разположен сред столетните дървета.

    Най-чаканият момент от децата обаче е звънът на камбанката - това означава, че влакчето тръгва. Но на него стои надпис, който предупреждава, че то вози само послушни деца. „Често този надпис смущава палавниците", казва Живко и разказва следната история: Качвам се на влакчето, а вагончетата му пълни. Минава минута-две - не мърдам. Вече децата се чудат какво става. Обяснявам им: Влакът не тръгва, защото явно има сред вас непослушно дете, кое е то? Всички мълчат, гледам половината си човъркат пръстите, а главичките им-сведени. Подканвам ги: Ако не признаете кой е бил непослушен днес, няма да можем да тръгнем. Изтърколи се още една минута. По едно време се чува глас: Знам кой е! Питам: Кой? Отговорът: Гошо. Питам: Кой от вас се казва Гошо? А момченцето отвръща: Ааааа, той днес не дойдее...Та така, тръгна влакът в крайна сметка. Но при нас е весело, децата са прекрасни, а и виждам родителите, които идват, по очите им личи, как се връщат в безгрижието на детството си.“ Затова, като провокация към тях Живко е сложил по дърветата табели за разстоянието до различни държави или гадове. „Виждайки някоя от табелите в първия момент човек без да се замисли, инстинктивно, казва: Виж, оттук до Белгия е 277 километра. Почват да спорят, хващат се на бас докато се усетят, че е шега, после става весело. А аз табелите съм ги направил на посоки, цифрите са каквито ми е хрумнало на момента.“

    Самият Живко Йосифов пътува много. Настани ли се трайно есента, щом зазими мястото край Книжовник, се качва на кемпера си и поема по света. А до тогава всеки е добре дошъл в горския кът, създаден от него с много любов, в който той се грижи ежедневно лично за всяко цвете и животинче. Следващата седмица с екипа му, съставен предимно от млади хора, очакват на гости децата от бежанския лагер в Харманли.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Р
      Р
      31 -11
      15:29, 29 юли 2018
      Уникално място! Уникален човек! Винаги посещаваме с удоволствие :)
    • 2
      Еж
      ежко
      15 -35
      16:29, 29 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • M
        M
        12 -9
        23:48, 29 юли 2018
        Вие в ред ли сте ? Каква категория D ?! Това не е камион, а фреза с вагони от стари варели. Много Ви моля, осъзнайте се.
    • 3
      Ге
      Генко
      23 -4
      07:53, 30 юли 2018
      Приведствам човека ,,затова господ не слагал охрана пред казана на българите ,те сами се дърпат към дъното на казана,,.Вместо да го подкрепите за благородното му начинание сега ще юу търсите категория # все едно за да се качиш на дървото в двора си да ти искт документ за алпинист.:)
      q
    • 4
      Ха
      Хасковлия
      6 -6
      10:35, 30 юли 2018
      Не бързайте с упреците към "ежко". Не съм сигурен дали се иска някаква категория за да управляваш подобно средство, но то е един вид атракцион и подлежи на контрол още повече, че това, което се вижда е самоделка. Не забравяйте, че става въпрос за сигурността на децата ни и не трябва да се подхожда лекомислено! Иначе поздравления за находчивостта на човека. Явно на Хасково му липсват атракции за малчуганите.
    • 5
      Га
      Габровец
      9 -7
      11:05, 30 юли 2018
      Скъпотия голяма в това заведение и храната под всякаква критика.
      • Ха
        хасковлия
        8 -2
        12:09, 30 юли 2018
        То за вас Габровците всичко ви е скъпо хаахха
      • Го
        Горски кът
        3 0
        08:52, 31 юли 2018
        Има буркани без пари и туршийка, евтино в мазето авантаджия такъв.
    • 6
      По
      Потресен съм от хасковлии
      7 -4
      13:53, 30 юли 2018
      Нещастници грозни за вас само тояга и е ...е Как може веднага да се пръкнат грозотии като по-горе коментиращите и да о..ерат всичко. Да гниете дано мизерници неблагодарни. Затова града ви е такъв долен и умиращ. Не заради управниците заради хората изгнили и заразени с злъч и злоба. Пфууу
    • 7
      Го
      Горд Хасковлия
      3 -2
      21:44, 30 юли 2018
      Вярно е ,че е скъпо там.
      • Го
        Горски кът
        4 0
        08:49, 31 юли 2018
        Като нямаш пари стой си в панелката и си яж филийте с маргарин тъпак мързелив кой те е викал при нас
    • 8
      Го
      Горски кът
      1 0
      08:43, 31 юли 2018
      Като цяло обекта не е за идиоти, съжалявам за недъгавите ви мозъци, стойте си под асмата на мушамата с мухите и външната ароматна WC и проклинайте.
    Последни новини