От х:

Днес в x:

9 °C

Група маймуни в Панама влязоха в каменната ера (видео)

Изследователи откриха, че една от популациите на маймуни от вида белораменни капуцини (Cebus capucinus) в Панама са влезли в каменната ера.

Маймуните използват каменни инструменти, за да разчупят ядки и черупки, което ги прави четвъртият тип примати, които са способни на това, освен нас, хората.

Описанието на откритието е достъпно в BioArXiv.

Както се съобщава в New Scientist, групата обитава остров Хикарон (Jicarón) – малък остров край бреговете на Панама и част от националния парк Койба. Той обхваща три острова, всеки от които е населен с маймуни капуцини. Но само маймуните на остров Хикарон обаче са започнали да използват инструменти, и при това – не всички капуцини. Правят го само мъжките в определен район на острова.

„Бяхме изненадани, че това поведение е окализирано географски“, коментира водещият автор Брендън Барет (Brendan Barrett) от Института по орнитология „Макс Планк“ пред New Scientist.

Първият доклад за това поведение на маймуните в парка датира от 2004 г., когато съавторът Алиша Ибанез (Alicia Ibáñez) забелязва маймуни, служещи си с каменни инструменти. Изследователите се завръщат през март 2017 г. и залагат фотокапани на трите острова, за да уловят маймуните в действие.

Екипът свидетелства, че мъжките маймуни разбиват с инструменти кокосовите орехи, раците и охлювите. Не е ясно обаче защо това поведение не е по-разпространено в други групи на острова. Изследователите отбелязват, че отделни маймуни се местят от група в група, така че на теория иновациите трябва да се разпространят.

Екипът предполага, че е възможно влизането в каменната ера да е резултат от случайност, а не закономерен път в развитието на приматите. Може например, по-умен от средното индивид да е започнал да използва инструментите, а другите да го копират. Предвид ограничените възможности за хранене, инструментите могат да увеличат шансовете им за оцеляване.

Екипът се надява, че повече изследвания и по-нататъшни наблюдения на тези маймуни ще помогнат да се обясни какво се случва.

Белораменните капуцини са вторият американски вид, който влиза в каменната ера. Друга група капуцини от Южна Америка използват каменни инструменти и може да са правили това в продължение на 700 години. Другите два вида са макаци в Тайланд и шимпанзета в Западна Африка.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Су
  Сулако
  2 0
  15:53, 6 юли 2018
  все едно гледам колегите на работа, същите маймуни!

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини