От х:

Днес в x:

9 °C

Генетичната възраст на всички животински видове е 100 - 200 хил. години

Изследователи съобщават нови важни прозрения за еволюцията след проучване на митохондриална ДНК от около 5 милиона екземпляра, обхващащи около 100 000 животински вида, съобщава ЕurekАlert.

Изследването на екип от Университета Рокфелер в Ню Йорк и Университета на Базел в Швейцария е публикувано в списание Human Evolution.

"ДНК баркодингът" (DNA barcoding) е бърза, проста техника за надеждно идентифициране на видовете чрез къса ДНК последователност. Като ДНК баркод се използва например генът цитохром c-оксидаза I (COI).

През последното десетилетие учените са събрали ДНК баркодове от митохондриите на 5 милиона екземпляра на 100 000 животински видове, събрани от учени по целия свят през последните 15 години в базата данни GenBank с отворен достъп, поддържана от Националния център за биотехнологична информация на САЩ.

С това огромно количество данни екипът на новото проучване някои важни заключения:

1. По отношение на генетичното разнообразие, 7.6-те милиарда човека на Земята не заемат особени позиции в животинското царство. Малката средна генетична разлика в митохондриалните последователности между всеки двама отделни човека на планетата е почти същата като средната генетична разлика между двойка врабчета или гълъби. Типичната разлика в даден вид, включително хората, е 0.1% или 1 на 1000 от "буквите", които съставляват ДНК последователността.

2. Генетичното разнообразие - средната разлика в митохондриалната ДНК между два индивида от един и същи вид - не се увеличава с размера на популацията. Тъй като еволюцията е неумолима, липсата на генетични вариации показва, че даден вид ще съществува ограничено време.

3. Доказателствата подкрепят хипотезата, че повечето видове, било то птици, молци или риби, а също и съвременните хора, са възникнали наскоро и не са имали време да развият много генетично разнообразие. Средното генетично разнообразие от 0,1% на човечеството днес съответства на различията на съвременните хора като отделен вид отпреди 100 000 - 200 000 години и не по-дълго в еволюционен план. Същото важи и за над 90% от видовете на Земята днес.

4. Видовете имат много ясни генетични граници и между тях няма нищо особено. Всеки вид има своя специфична митохондриална последователност, а членовете от един и същи вид са идентични или много сходни. Изследванията показват, че видовете са "острови в космоса от последователности" с няколко междинни "стъпала", оцеляли в еволюционния процес.

Това, което виждат изследователите, е липсата на вариации в т.нар. "неутрални" мутации, които са незначителни промени в ДНК от поколение на поколение, които нито помагат, нито накърняват шансовете на индивида да оцелее. С други думи, те са без значение за естествените двигатели на еволюцията.

Това, колко подобни или не са тези "неутрални" мутации помежду си, е като дървесните пръстени - те разкриват приблизителната възраст на даден вид.

Което ни кара да си зададем въпроса: защо преобладаващото мнозинство от съществуващите днес видове се появяват по едно и също време?

Екологична катастрофа може да е една от възможните причини, обяснява Джеси Аусубел (Jesse Ausubel), директор на програмата Human Environment в Университета "Рокфелер".

"Вируси, ледени епохи, успешни нови конкуренти, загуба на източници на храна - всичко това може да причини рязък упадък на популацията на животните", заяви той пред AFP, коментирайки изследването. "През тези периоди е по-лесно генетичните нововъведения да допринесат за появата на нов вид".

Една от причините за това разпределение на вариациите в баркодовете може да е било катастрофално събитие, което е снижило генетичното разнообразие на всички видове едновременно.

Но последното масово измиране е преди 65,5 милиона години, когато вероятна удар на астероид е унищожил динозаврите и половината от всички видове на Земята. Това означава, че евентуална катастрофа е само частично обяснение в най-добрия случай.

Учените смятат, че по-простото обяснение е, че всяка съществуваща популация винаги ще бъде сравнително млада.

С други думи, видът може да съществува само за ограничен период от време, преди да изчезне или да породи нов.

"Най-простата интерпретация е, че животът винаги се развива", отбеляза Марк Стоекъл (Mark Stoeckle) от Университета "Рокфелер".

Друга неочаквана находка от изследването е, че видовете имат много ясни генетични граници и между тях няма нищо особено.

"Ако индивидите са звезди, тогава видовете са галактики", коментира Дейвид Талер (David Thaler) от Университета в Базел, Швейцария. "Те са компактни клъстери в безкрайността на празното пространство на последователностите."

Липсата на "междинни" видове е нещо, което също обърква представите ни за еволюцията, добавя той.

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
30 ное 2020
Последни новини