От х:

Днес в x:

Най-голямата заплаха идва от космоса

“Представете си, че внезапно се събуждате след полунощ, а небето е необичайно ярко – сякаш не е нощ, а ден. Представете си нещо сияещо като северно сияние и това се наблюдава навсякъде – дори далече на юг в Куба и Хаваите. Представете си, че нещо става и генерира електрическо поле, пагубно за земната електроника.

Именно това се е случило през 1859 г., когато Земята е била поразена от най-тежката геомагнитна буря за цялата история на човечеството. Такава буря, а вероятно и по-мощна, може да се повтори съвсем скоро”, предупреждава ръководителят на НАСА – астронавтът Чарлз Болдън .

Ето как продължава Болдън: „Забравете за финансовите пирамиди, земетресения и урагани. Всичко това ще ви се стори нищожно в сравнение с последствията, предизвикани от лошото космическо време. Вредите за икономиката може да се окажат катастрофални. Тежката геомагнитна буря ще възникне внезапно, мощно изхвърлената плазма ще се откъсне от повърхността на Слънцето и ще нанесе разрушителен удар по Земята. Ако този магнитен ураган, станал през 1859 г. – известен като „Карингтънското събитие”, се повтори днес, той ще нанесе непоправими икономически загуби и ще са необходими години, за да се заличат ужасните последици и щети от такъв удар”

Изказването на Болдън бе изключително драматично. Той говори за космическото време на конференция, организирана от НАСА миналата седмица. Описаните от него събития могат да бъдат разрушителни като при  най-мощно торнадо и проблемът става още по-тежък, защото въздействието няма да е локално – ще засегне всички континенти и ъгълчета на нашата планета.

Магнитните бури могат да предизвикат  понижаване на силата на земното магнитно поле и временно да извадят от строя предпазния щит на Земята, а след това земната цивилизация ще се лиши от цялата си електрическа мрежа.

Магнитна буря със силата на тази от 1859 г. ще върне човечеството в каменната ера.

Чарлз Болдън
Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини