От х:

Днес в x:

24 °C

Кафе ще заменя инсулиновите инжекции при диабетиците?

Дните на инсулиновите писалки може би са преброени. Учени от Швейцария твърдят, че в бъдеще лечението от диабет ще се състои не от инжекция в ръката след ядене, а от чаша еспресо.

Изследователите се надяват да преобразят напълно живота на диабетиците чрез имплант, съдържащ стотици хиляди дизайнерски клетки, които ще отделят лекарство всеки път когато засекат кофеин в кръвообращението.

Тестове върху мишки с диабет демонстрирали, че подкожният имплант се активира от кофеина в кафето, чая и енергийните напитки и произвежда лекарство, за да контролира стойностите на кръвната захар у животните. За увеличаване на дозата, учените просто предложили на мишките по-силно кафе.

“Това е нещо, което напълно би могло да се впише в ежедневието ви. Пиете кафе или чай сутринта, още едно след обяд, трето по време на вечеря, в зависимост от това какво количество лекарство ви трябва”, казва Мартин Фусенегер, оглавяващ екипа от изследователи от Швейцарски технологичен институт в Цюрих.

Имплантът няма да е готов за употреба от хора скоро. Фусенегер вярва, че може би ще измине десетилетие в тестове и изпитвания, преди да се появят доказателства, че подходът е безопасен и ефективен.

Ако проработи, той би могъл да замени редовните инжекции с инсулин при диабетиците. “Животът ви може пак да стане нормален. Имплантът ще издържа от 6 месеца до 1 година, преди да трябва да се замени”, добавя ученият.

Учените описват как са модифицирали човешки клетки, за да произведат лекарството за диабет GLP-1. Медикаментът стимулира така наречените бета клетки в панкреаса, за да произведе инсулин, който на свой ред контролира стойностите на кръвната захар.

Дизайнерските клетки съдържат “генна верига”, която им позволява да засекат кофеиновите молекули в кръвообращението. Когато клетките открият кофеин, те реагират, произвеждайки лекарството GLP-1. Имплантът се състои от хиляди гелоподобни капсули, съдържащи стотици дизайнерски клетки. “Когато ги инжектирате под кожата, те залепват една за друга като хайвер. Капсулите предпазват клетките от имунната система, но допускат кофеина и отделят лекарството GLP-1”, казва Фусенегер.

За да установят доколко добре работят клетките, учените ги изложили на въздействието на различни стойности на кофеина – от шоколадови шейкове до билкови чайове, кола, черен чай , ред бул и различни инстантни напитки. Билковите чайове и шоколадовият шейк не оказали никакво въздействие върху клетките, но всички останали напитки задействали освобождаването на лекарството в различна степен, в зависимост от кофеиновото си съдържание.

Фусенегер предупреждава, че лечението с дизайнерските клетки, може да не е ефективно при всички пациенти, но той все пак е оптимист: “Това би подобрило значително качеството на живота на хората. Не познавам много хора, които да не пият нито чай, нито кафе”, казва той.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини