От х:

Днес в x:

Пенко Добрев: В часовете в музея учениците трябва да наблягат повече на местната история

Чрез посещенията в Регионалните исторически музеи децата ще имат пряк досег до местната история-на града или на региона, в който живеят. Така с одобрение директорът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев чака старта на инициативата на МОН, която ще финансира ученето на децата до 7 клас в музеите.

Така на практика музеите ще станат класни стаи, в които подрастващите ще са сред артефактите. „Повечето преподаватели знаят общата история, а уредниците в един музей могат да дадат детайлни познания с местен корен, да участват в този нов начин на обучение като лектори. Така например, всеки ученик от Хасково знае кой е Васил Левски, но малцина са чували с какво родния им град е свързан с него, че Апостолът на свободата три пъти е бил в Хасково. За местната история, смятам, че е редно да се отделят цели часове, които да бъдат прекарани тук, на място в музея сред артефактите.

Смятам, че ще е интересна за децата и по-новата история, на която ние от поколението на 70-те, 80-те години на миналия век сме съвременници и можем също да им разкажем“, смята Пенко Добрев.

Музейният шеф посочи, че и в момента екипът му провежда своето иновативно обучение по история чрез играта „Ловци на съкровища“. Тя е разработена на две нива-по-лесно за по-малките ученици и с по-трудни задачи за гимназистите. В играта могат да участват и деца с родителите си, класове, или пък смесени отбори от различни ученически и младежки организации. Състезателите търсят по въпросник артефакти в музейните експозиции, има и отговори, които са описателни и са свързани с важни дати от националната и местната история.

Целта на МОН е 8 000 ученици да проведат часове в музеи през учебната 2018/2019 г., а включените училища да не са под 300.
 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Са
  само така
  10 -2
  13:07, 26 май 2018
  Музея ни вече е много хубав и повече деца трябва да влизат заедно с учителите си.
 • 2
  Mi
  Milko
  6 -8
  13:48, 26 май 2018
  Музея по-скоро трябва да се нарича Галерия на фалшификатора - неудачник, понеже повечето оригинали са заменени с нескопосани и смешни копия. Това си е подигравка с посетителите.
  • Vv
   VVM
   7 -1
   20:35, 26 май 2018
   Най-много ментета има сред анонимните коментатори. А в музея на витрините си пише кои от експонатите са копия. Така че никой никого не лъже. Такава е световната практика.
 • 3
  Бе
  Бероец
  7 -1
  19:21, 26 май 2018
  Дайте доказателства кое е фалшификат и кое оригинал,а не само голи думи ....Продължавайте в сълия дух обновяването на залите.

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини