От х:

Днес в x:

Пенко Добрев: В часовете в музея учениците трябва да наблягат повече на местната история

Чрез посещенията в Регионалните исторически музеи децата ще имат пряк досег до местната история-на града или на региона, в който живеят. Така с одобрение директорът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев чака старта на инициативата на МОН, която ще финансира ученето на децата до 7 клас в музеите.

Така на практика музеите ще станат класни стаи, в които подрастващите ще са сред артефактите. „Повечето преподаватели знаят общата история, а уредниците в един музей могат да дадат детайлни познания с местен корен, да участват в този нов начин на обучение като лектори. Така например, всеки ученик от Хасково знае кой е Васил Левски, но малцина са чували с какво родния им град е свързан с него, че Апостолът на свободата три пъти е бил в Хасково. За местната история, смятам, че е редно да се отделят цели часове, които да бъдат прекарани тук, на място в музея сред артефактите.

Смятам, че ще е интересна за децата и по-новата история, на която ние от поколението на 70-те, 80-те години на миналия век сме съвременници и можем също да им разкажем“, смята Пенко Добрев.

Музейният шеф посочи, че и в момента екипът му провежда своето иновативно обучение по история чрез играта „Ловци на съкровища“. Тя е разработена на две нива-по-лесно за по-малките ученици и с по-трудни задачи за гимназистите. В играта могат да участват и деца с родителите си, класове, или пък смесени отбори от различни ученически и младежки организации. Състезателите търсят по въпросник артефакти в музейните експозиции, има и отговори, които са описателни и са свързани с важни дати от националната и местната история.

Целта на МОН е 8 000 ученици да проведат часове в музеи през учебната 2018/2019 г., а включените училища да не са под 300.
 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Са
  само така
  10 -2
  13:07, 26 май 2018
  Музея ни вече е много хубав и повече деца трябва да влизат заедно с учителите си.
 • 2
  Mi
  Milko
  6 -8
  13:48, 26 май 2018
  Музея по-скоро трябва да се нарича Галерия на фалшификатора - неудачник, понеже повечето оригинали са заменени с нескопосани и смешни копия. Това си е подигравка с посетителите.
  • Vv
   VVM
   7 -1
   20:35, 26 май 2018
   Най-много ментета има сред анонимните коментатори. А в музея на витрините си пише кои от експонатите са копия. Така че никой никого не лъже. Такава е световната практика.
 • 3
  Бе
  Бероец
  7 -1
  19:21, 26 май 2018
  Дайте доказателства кое е фалшификат и кое оригинал,а не само голи думи ....Продължавайте в сълия дух обновяването на залите.

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини