От х:

Днес в x:

Триптофанът в червата, който лекува мозъка*

Екип учени наскоро публикува изследване на чревните микроорганизми и влиянието на промените в диетата при множествена склероза. Те открили, че съединенията, получени от разграждането на триптофан (*) могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, като активират противовъзпалителен път, който ограничава невродегенерацията.

Това най-ново изследване ни кара да се замислим за важната връзка межди чревния микробиом и здравето на мозъка. То ни кара и да се опитаме да разберем повече за веществото, което учените откриват като основно за спиране на множествената склероза - триптофанът. Той е известен повече от 100 години, а в наше време се продава като хранителна добавка. Какво по-точно е триптофанът? 

Триптофанът е една от десетте съществени аминокиселини, които тялото ни използва като градивен елемент в синтеза на протеини.

Английският биохимик Фредерик Хопкинс за пръв път изолира триптофан през 1901 година. Триптофанът е жизнено необходим за производството на сертонин в мозъка и за предотвратяване дефицита на ниацин (витамин B3, никотинамид, никотинова киселина). Тялото ни не може да изработва триптофан, затова е особено важно да се приема чрез храната или хранителни добавки. А при това е също е важно да се знае, че както липсата, така и предозирането с тази аминокиселина водят до неприятни последици или дори смърт.

Триптофанът участва в производството на серотонин -  невротрансмитер, който участва в регулирането на апетита, съня и настроението. Поради способността си да повишава нивата на серотонин, триптофанът играе важна роля в превенцията и / или лечението на някои заболявания - безпокойство, депресия, главоболие, безсъние, кошмари, затлъстяване, болка, сенилна деменция, синдром на Турет. Освен това оказва благотворно действие при предменструалния синдром, от който страдат много жени по света.

Дефицит на триптофан
Хранителният дефицит на триптофан може да предизвика намаляване на теглото и увреден растеж при децата.

В комбинация с хранителен дефицит на ниацин (витамин B3), липсата на триптофан в храната може също да причини пелагра - класическо заболяване, което се характеризира с дерматит, диария, деменция и смърт.

Дефицитът на триптофан може да доведе и до понижаване нивата на серотонина, което се свързва с депресия, тревожност, раздразнителност, нетърпение, импулсивност, неспособност за концентрация, наддаване на тегло, ненаситен апетит за въглехидрати и безсъние.

Витамин В6 (пиридоксин) е необходим за превръщането на триптофана в ниацин и серотонин. Следователно, хранителният дефицит на витамин B6 може да доведе до по-ниски нива на серотонин и/или проблемно превръщане на триптофана в ниацин.

Haй-дoбpитe изтoчници нa витaмин В6
Bитaмин B6 мoжe дa ce oтĸpиe във виcoĸи нивa пo ecтecтвeн път в cлeднитe xpaни:

Лешници, орехи и кедрови ядки;
Булгури;
Боб, соя;
Пилешки черен дроб, бъбреци и сърца;
Говежди черен дроб;
Агнешко, заешко;
Скумрия, риба тон, сардини.

Освен това, високо съдържание на витамин В6 се наблюдава в бирените дрожди. Трябва да се знае, че при варенето на булгурите и зеленчуци повечето от пиридоксин остава във водата. Ето защо се съдържа много повече в супата, отколкото в самите варени зеленчуци.

Някои видове храни, здравни фактори и начина на живот като цяло намаляват превръщането на триптофан в серотонин - тютюнопушене, консумиране на много захар, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на протеини, хипогликемия, диабет.

Предозиране и други рискове
Въпреки, че триптофанът може да се приема в големи количества без особена опасност, защото голяма част от него се разгражда в черния дроб или се използва за разграждане на белтъци, има риск, когато се приема хранителната добавка. Трябва да се спазват количествата, указани на опаковката, защото предозирането може да доведе до серотонинов синдром - замаяност, главоболие, загряване, гадене, потене, учестен пулс, високо кръвно налягане, кома или дори смърт.

През 1989 г. в САЩ използването на хранителни добавки, съдържащи триптофан започва да се свързва с развитието на сериозно състояние, наречено еозинофилия-миалгия синдром (EMS), което протича с тежки мускулни и ставни болки, висока температура, слабост, подуване на ръцете и краката и недостиг на въздух, като в някои случаи води до смърт.

Хората, които приемат антидепресантни лекарства (включително Прозак, Паксил и Золофт), следва да се консултират с лекар преди да приемат всяка друга добавка или лекарства, които също водят до увеличаване нивата и действието на серотонина в организма.

Въпреки че хранителните добавки могат да са от жизнено значение, винаги е за препоръчване деликатният баланс на аминокиселини, минерали и витамини да се поддържа чрез правилна диета и те да бъдат набавяни на организма от естествени източници. Което ни връща отново към последното проучване на връзката между чревния микробиом и мозъка, според което именно триптофанът стартира нов противоинфекциозен път.

Естествени източници на триптофан
Триптофанът се съдържа в естествен вид в почти всички храни, които съдържат протеини, но в малки количества в сравнение с други важни аминокиселини. Храните, които съдържат високи количества триптофан са червеното месо, млечните продукти, ядки и семена, банани, соя и соеви продукти, риба тон, миди, пуешко месо. Богати източници на триптофан са също сусамовото брашно, тиквените семки, яйцата, магданозът, заешкото месо, семената от чиа.

Съдържание на триптофан в различни храни – в грамове на 100 грама храна по 999 foods highest in Tryptophan

спирулина – 0.93
треска, атлантическа – 0.70
кашкавал, пармезан – 0.56
сусамово семе – 0.37
сирене, чедър – 0.32
слънчогледово семе – 0.30
свинско месо – 0.25
пуйка – 0.24
пиле – 0.24
говеждо месо – 0.23
овес – 0.23
сьомга – 0.22
костур – 0.21
нахут суров – 0.19
яйце – 0.17
пшеничено бяло брашно – 0.13
натурален шоколад – 0.13
прясно мляко – 0.08
ориз бял – 0.028
киноа сурова – 0.167
киноа варена – 0.052
картофи – 0.02
банан – 0.01 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини