От х:

Днес в x:

18 °C

Ремонтът на улици в 17 хасковски села отново скара кметството и ОбС

Неприемането на решение на ОбС Хасково, което коригира предишно такова, е причина за стопиране ремонтите на улици в 17 от селата на община Хасково, съобщават от общинската администрация. Корекцията бе поискана от кмета Добри Беливанов на последното заседание на местния парламент, за да бъде обявена коректна обществена поръчка за ремонт на улична мрежа в селата.
В капиталовата програма на Община Хасково, гласувана от Общинския Съвет, е включен списък с улици за ремонт по селата. За част от тях решението е за асфалтиране и закърпване на дупки по уличната мрежа, без да се посочат конкретни отсечки. В някои от тези села ремонтите вече приключиха, в други продължават. Всички асфалтирани участъци са съгласувани с кметовете на населените места.
Проблем обаче се оказват селата, където има точно описани отсечки за ремонт, чиято стойност надвишава няколкократно гласуваната сума от Общинския съвет.
Общо в 17 села са описани конкретни улици и участъци от тях с гласуван бюджет общо  510 000 лева. Проверка на място от специалистите на общината обаче показва, че за да бъдат ремонтирани посочените участъци, ще са необходими около 1 270 630 лева. Остойностяването  е направено според достигнатите цени след обществена поръчка и сключен договор за ремонт на улици в селата от 15.11.2017 година.
Протоколи, удостоверяващи разминаването между необходимите средства за посочените за ремонт отсечки и планираните за това суми, са подписани от съответните служители на общинска администрация и кметовете на селата.
В някои от селата има фрапиращи разлики в планираните средства и реално необходимите. Комисията измери посочените в капиталовата програма за село Стамболийски улици „Капитан Петко Войвода“, “Христо Ботев“, “Иван Вазов“ и „ Коста Янчев“, разрушената асфалтова настилка там е 11 550 м2. Ремонтът и би струвал 247 289 лева. В същото решение обаче е записано, че за ремонти на улична мрежа в Стамболийски се отпускат 35 хиляди лева.
За Долно Големанци Общинският съвет  гласува 30 000 за ремонти на улици. Посочените в решението отсечки обаче биха стрували  над 124 хиляди лева, защото става дума за улица без изградена пътна конструкция.
Посочената в решението на общинските съветници улица в Малево се нуждае от ремонт за над 102 хиляди лева, но  са планирани само 35 хиляди. В село Войводово указаният участък в решението на Общински съвет може да бъде ремонтиран срещу близо 59 хиляди лева, но са планирани едва 35 хиляди лева. За Въгларово местният парламент определи 30 хиляди лева, но посочи улици, чиито изкърпване и изравняване би струвало близо 75 хиляди лева. Гласуваната сума за Гарваново е 30 хиляди , но описаните отсечки се нуждаят от ремонт за 61 750 лева. Разминавате има и в сумите за Големанци където са планирани 30 хиляди за ремонт, но той би струвал 41 365. За Гълъбец са отпуснати 25 хиляди лева, но посочените участъци могат да бъдат ремонтирани за 46 490 лева, показват изчисленията. В Динево се нуждаят от ремонт за над 80 хиляди лева, но са планирани 30 хиляди. За Зорница се отделени 30 хиляди лева, но предвиденият ремонт е на нова улица, която няма трасе и пътна конструкция, който би струвал над 88 хиляди. Два пъти повече от гласуваните 30 000 са необходими за ремонта на улици в Конуш, там изчисленията показват че за посочения участък трябват над 60 хиляди. За село Корен са предвидени 25 хиляди лева, но са описани ремонти са за повече от 47 хиляди. Повече от два пъти е разминаването в сумата за Клокотница, при планирани 30 000 в решението а Общинския съвет са записани отсечки за ремонт на стойност над 73 хиляди лева. За Николово са определени 30 000 лева, но след проверка на описаните участъци за ремонт се оказва, че там ще са необходими повече от 79 хиляди. С малки суми се разминават гласуваните и необходимите суми за ремонтите в селата Текето и Широка поляна, съответно при гласувани 30 хиляди – 30 567 и 25 000 – 25 337.
С предложението за кореция в предишното решение на ОбС на последната сесия, кметът Добри Беливанов поиска да отпаднат точните описания на конкретните участъци, като не се променя сумата за ремонт, защото при това разминаване между отпуснати средства и съответната площ за ремонт няма да има фирми-кандидати.
До разминаването се стигна след като при приемането на бюджета на общината за тази година Общинският съвет прекрои финансовата рамка и вкара в решението конкретните участъци.
От комисията по бюджет и финанси към ОбС, която предложи промените, коментираха за Haskovo.net, че въпросните улици изобщо не са били предвидени за ремонт в първоначалния вариант на бюджета. При общественото обсъждане обаче хора от тези села настоявали улиците им да бъдат включени за ремонт, защото са в много лошо състояние. От комисията добавиха още, че администрацията може да опише в общствената поръчка ремонти, които да се включат в рамките на отпуснатите средства.
Haskovo.net 

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Go
  Gorianin
  36 -3
  10:44, 1 май 2018
  Политика брат. Искали хората ремонти и те ги писали, а що не измислихте и пари за тези ремонти? Каквото политик може да ти обещае никой не може да го изпълни... Демагози, за пътищата не намериха пари ама съветниците отказаха да си намалят заплатите-1300 леФчета вземат за да съчиняват такива глупости.
 • 2
  Ха
  хахаахах
  32 -5
  12:25, 1 май 2018
  Некаръдърна , крадлива мръсна сган!!! Това ако беше в Турция, до сега щяха да лежат до живот!
  • На
   Набора
   6 -17
   12:49, 1 май 2018
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 3
  Не
  Нещастници
  32 -7
  13:18, 1 май 2018
  Беливанов и герб заровиха Хасково в нищета, обреченост, безперспективност, сплетни и партийни борби. Безсрамници! Вън от Хасково и България!
 • 4
  Ха
  ХАСАН
  14 -4
  13:47, 1 май 2018
  А квартал хисаря ,цъфнали налъми!
 • 5
  Pe
  Pepelanka
  11 -7
  18:43, 1 май 2018
  ГЕРБ обеща да асфалтират улица Здравец в кв. Каменни само остана лъжата им дойдоха на улицата преди изборите излъгаха там народа да им гласуват лъжци
 • 6
  Жи
  жител
  6 -3
  21:42, 1 май 2018
  Кв. Хисаря улица Персенк навсякаде е с дупки.
 • 7
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 -4
  21:56, 1 май 2018
  Корвен щрасе свършва на площада пред Итиотен Къща
 • 8
  Ха
  хатидже
  7 -2
  07:35, 2 май 2018
  като знаеш кой е съветник в квартал Хисаря ,чакай да стане.Е затова когато си избираме съветници да са от нашите ,а не от балкана .
 • 9
  До
  До набора
  0 -2
  08:46, 2 май 2018
  хахахаха, кой го казва, виж минусите , виж и плюсовете......това достатъчно говори, че си боклук и не ставаш за нищо!
 • 10
  Sa
  Samo prah
  1 -1
  14:23, 2 май 2018
  В с.Малево има улици на които никога не еимало асвалт вече 28 г.а беше подготвена за такав,а можеби някои ги е отклонил.Става вапрос за улицата зад бившата фурна,изградена е канализация от самото начало на кмартала а асвалт няма.Та да попитам аз господин Беливанов значи карпим само а такива като нас данакопладци могат и без асвалт.ул.е с 12 кащти и има 19 афтомобила колко данаци са това.Защо плащаме,децата ни да дишат прахоляк от черните патища!
 • 11
  Г-
  Г-н Михайлов
  1 -1
  15:27, 2 май 2018
  !!!!! Голяма дума не казвай, че както е тръгнал Султана пак Империя да прави ..... да не стане тука Румели Булгаристан, и без това българи в България не останаха а и не знам кой от това предателско племе би хванал пушка да си защити Отечеството? На приказка Патриоти много, но само на 3ти Март после цяла година идиоти.....и ксенофоби
  • Г-
   Г-н Михайлов
   0 -1
   15:33, 2 май 2018
   За теб е отговора набореее

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини