От х:

Днес в x:

27 °C

Бизнесът обяви код “оранжево“ за протести срещу американските централи у нас

Бизнестъ се готви за протести за произвежданата ел. енергия от амеркинските централи у нас, и то не на шега, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, , който заедно с други ръководители на работодателски организации, се среща с омбудсмана Мая Манолова

„Вдигаме степента на готовност за протести от жълта на оранжева“, заяви той. Протестите се готвят пред Мариците и ТЕЦ Варна и ще е под мотото "Искаме и ние като американските централи".

Причината за недоволството е, че според индустриалците от джоба на потребителите американските централи вземат 486.4 млн.лева за едногодишен регулаторен период. “НЕК купува скъпо и прескъпо от тези централи. А и по договорите с тях им плащаме дори когато не произвеждат. Плаща им се за разполагаемост", посочи Велев. Според изчисленията от едно семейство тези централи изземват непазарно за година 161 лева.

Бизнесът е изчислил, че американските централи генерират такава печалба, каквато няма и в наркобизнеса. Индустриалците настояват и за дравалянето на договорите.

"Това е грабеж", категоричен е председателят на АИКБ. По думите му вече е крайно време да се предоговорят дългосрочните договори с американските Марици.

Тъй като институциите у нас не чуват гласа на бизнеса по тази тема, индустриалците са намерили за нужно дега да сезира и омбудсманът Мая Манолова.

"Ангажирана съм с темата за цената на електрическата енергия", увери общественият защитник. Според нея в голяма степен високите цени се дължат и на преференциите на някои дружества в сектора.  Мая Маналова сподели мнението си, че  трябва да има и изменения в законодателството. Тя посочи, че планира разговар с представителите на Мариците. Ще пита и институциите за възможните сценарии за предоговаряне на договорите или прекратяването им с тези централи. Манолова обаче иска решение, при което сметката да не се плати от българските граждани.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Кр
  Кръпка до кръпка
  1 0
  20:10, 2 апр 2018
  Досега 10-15 г всички от "бизнесът" къде бяха? Сега вече когато ЕС реши да ги затвори и хоп някакви "загрижени хора" се сетиха, че ни обират пладнешки с тия централи ...

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини