От х:

Днес в x:

Обществена кухня храни 150 бедни до края на годината

Изображение 1 от 6

    150 души в окаяно социално положение, ще получават всеки ден топла храна в продължение на 10 месеца в социалната трапезария, която днес отвори врати за тях. Тя е по проект на Социалното министерство, с финансиране от 90 000 лева по Фонд “Социална закрила“. В Хасково се осъществява от Е Т"Тано-Н. Траилов".

    Върволицата пред стола на училище „Пасий Хилендарски“, където се приготвя храната, малко преди 14 часа днес е огромна. Хората обаче сами въдворяват ред. Всеки от тях трябва да провери дали името му е в списъка на одобрените да получават храна в социалната столова. Повечето от възрастните на опашката са самотници, няма на кого да разчитат. Има и такива, които все още са с другар в живота, но малките пенсии и крайната нищета, в която битуват ги е отвела до стълбите на столовата. Други дори нямат покрив над главата си, без дом са. Сред чакащите има и млади хора-някои са с физически, други с психически проблеми, никога не са работили. Топлата храна, която ще получават по обед тук за повечето от тях ще е и единствената за деня.

    Персоналът познава вече по именно много от хората, за чиято храна ще се грижи, защото те са в обхвата на проекта за поредна година, има обаче и нови. Всеки, който се е класирал, е подал преди това документи, подборът е направен на базата на определени критерии. 150 ще получават храна, но още 40 чакат в резервните списъци да бъдат обхванати по проекта, посочва отговорникът за Кухнята Йорданка Вълкова.

    Половин час след като Социалната кухня отвори врати за тази година, опашката вече се е стопила на половина. Някои от хората предпочитат да хапнат на място, защото времето на обяда се превръща за тях и във възможност за общуване. Останалите си тръгват с в канчетата и бурканите с кюфтета със сос, леща и хлебче.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бр
      Браво
      1 0
      09:34, 2 мар 2018
      Браво! Има и добри новини! Живи и здрави да сте всички, които давате на хората, които нямат! БРАВО!
    Последни новини