От х:

Днес в x:

Първомартенско хоро се изви на площад „Свобода“

    Пъстро първомартенско хоро се изви на площад „Свобода“ по обяд днес. Освен, че днес празнуваме Баба Марта, 1-ви март е и Ден на художествената самодейност – празник, обединяващ хора с различни професии и интереси, но всички водени от любов към изкуството. Много от минувачите на площада в този час се хванаха на хорото, което поведоха жените от самодейния състав при читалище „Пенко Пенков“ от с.Узунджово, под звуците на оркестрантите от село Орлово.

    На малки и големи самодейците завързаха и мартенички с пожелание за здраве, късмет и повече усмивки през годината. Традициите ни държат като българи, затова ние по-възрастните трябва да ги предаваме на по-младите, смята Таня Краева от Пенсионерския клуб „Пандо Вандов“ към читалището в Узунджово. Заедно с останалите жени от Клуба имат традиция малко педи първи март да посещават детската градина в селото и заедно с малчуганите там да усукват мартенички. От своето детство Таня Краева си спомня, че заедно с баба си също е правила мартенички от усукани бели и червени конци, които връзвали после на ръцете си, а след като ги свалели, ги слагали под камък. След години, под камъчетата с мартениците на своите внуци, Таня слагала паричка.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ди
      Динка Ангелова
      4 0
      14:26, 1 мар 2018
      Много хубав репортаж, но читалището се казва "Пенко Пенков" 2013
    • 2
      12
      123
      4 -1
      17:00, 1 мар 2018
      оркестар орлово най добрите два саксофана бреее хората нямат един а те с два ,,ха наздраве за орловската група кой е ръководитела...
    • 3
      12
      123
      3 -3
      17:04, 1 мар 2018
      акордеона на сцената служи за контролна колона на чалагжиите ...
    Последни новини