От х:

Днес в x:

Учителка учи учениците си да съпреживяват историята

    Преподавателката по история от Математическата гимназия в Хасково Диана Славова днес влезе в час с камера, за да заснеме урока, посветен на 140-та годишнина от Освобождението на България, който изнесоха учениците й от 10-ти и 11-ти клас.

    В кабинета по история се събраха ученици и преподаватели от цялата гимназия, за да изгледат темата, разработена под формата на кратък спектакъл под мотото “От Сан Стефано до Берлин“, разказващ за събитията от 1 март 1878 до юни 1878 година.

    Идеята за урока-пиеса е на Стоян Митев от 11 Д клас, който е и негов режисьор, а освен това, влезе и в ролята на председателя на Берлинския конгрес Ото фон Бисмарк, при който Великите сили разкъсват България и тя губи голяма част от територията си.

    „Искаме да учим уроците си по различен, интересен начин. Затова много се радвам, че преподавателката ни и съучениците ми възприеха идеята да разработим темата под формата на пиеса“, разказа за инициативата Стоян Митев.

    Иновативният урок е разработен по време на заниманията по Програмата „Твоят час“ в Клуб „Родолюбие“. Той е и част от преподаването по програма Еразъм, по която тренинги е минала Диана Славова. „Реших да направим този експериментален урок като вид иновативно обучение. Този урок всъщност е съпричастност в историята. Съпреживяване на събитията. Мисля си, че това допадна на учениците, но и на останалите учители, защото е иновативен, емоционален начин на учене. Учениците са част от събитията, част от този исторически момент, който показаха“, казва Диана Славова.

    В края на пиесата, под аплодисментите на публиката, която буквално на един дъх изгледа урока, преподавателката и учениците й си благодариха с прегръдка. Да са единни, независимо къде се намират по света, е урокът, който Диана Славова, иска да помнят нейните възпитаници. „Независимо къде са -дали в България, дали в рамките на ЕС, или някъде другаде по света, да знаят, че са българи, защото имат българска история, говорят на български език и имат български традиции и култура. Ако съм успяла това да преподам на учениците си, ще бъда най-доволният учител на земята. А аз ще се опитвам да го правя докато сърцето ми диша“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (22)

    • 1
      Ви
      випуск 2003
      30 -9
      17:00, 28 фев 2018
      Славова е една от най-жестоките учиетели, които съм имал. Аз завърших с 5.67 при нея, но много други съученици нямаха този късмет. Няма да забравя, когато целия клас избяга и останахме само аз и още трима(понеже вече имахме много отсъствия). Очаквахме, че няма да ни изпитва и ще ни пусне, но тя каза нещо като "идеално ще мога да изпитам целия клас", тогава ми писа 4, а за другите не помня,
      • За
        Заблуда
        20 -4
        18:02, 28 фев 2018
        Някои хора така и не разбраха, че само с ПР и преследване на учениците не се става учител. За това е необходимо учениците да те харесват.
    • 2
      Пр
      Против
      3 -10
      18:06, 28 фев 2018
      Хей Заблуда- ти си един олигофрен, скрит и комплек... Виж коментара
      • Ол
        Олигофрен
        8 0
        19:56, 28 фев 2018
        Не те харесват учениците ти ли? Лошо, не си учител! Не можеш даже случайни хора, да накараш да те харесват.
      • Пр
        Против
        0 -6
        20:00, 28 фев 2018
        Хей олигофрен. Правилно си се окачествил като такъ... Виж коментара
      • Ол
        Олигофрен
        3 -1
        20:23, 28 фев 2018
        За да се засегнеш от нещо, поне малко трябва да е истина...
      • Пр
        Против
        0 -5
        20:27, 28 фев 2018
        Да де засягаш се, че си олигофрен Виж коментара
    • 3
      Ан
      Антония Станкова випуск 2015
      8 -25
      18:09, 28 фев 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      В.
      В. Вангелова
      4 -10
      19:43, 28 фев 2018
      Най - накрая нещо иновативно от тази жена. Браво... Виж коментара
    • 5
      Не
      Незапознат
      11 -7
      20:18, 28 фев 2018
      Интересно,програмата Еразъм на Европейския съюз беше само за студентски обмен с цел обучение и стаж в чужбина.Но явно нещо са я променили щом като в статията четем''....по която тренинги е минала Диана Славова....''.Изглежда се е вмъкнала някак си в нея тази застаряваща лелка.Целта на тази програма е иновативното и модерно образование.Ако на създаването на сценка която обикновенно се прави с ученици от 5-6 клас му се вика нововъведение......Първо ме изненада как пък точно от 10-11 клас е успяла да впрегне за това но прочитайки първият коментар картинката се изясни.Накрая ''....под аплодисментите на публиката, която буквално на един дъх изгледа урока, преподавателката и учениците й си благодариха с прегръдка....''ми стана весело.На една от снимките се вижда как една мадмоазела си подремва.Май всички са участници в пиесата.Няма зрители.
      • Пр
        Против
        2 -7
        20:26, 28 фев 2018
        Пери се отзад! Виж коментара
      • Ии
        ИИ
        1 0
        09:31, 1 мар 2018
        За информация само. Програмата "Еразъм" на ЕС беше за студентски обмен до 2013 г. От 2014 г. Програма "Еразъм +" обединява всички дейности, свързани с образование, младеж,, включително и спорт..
    • 6
      Пр
      Против
      4 -8
      20:33, 28 фев 2018
      Непознат явно си много компетентен и уж четеш коме... Виж коментара
      • Не
        Незапознат
        5 0
        00:02, 1 мар 2018
        Нямам намерение на такива като вас да се доказвам дали съм компетентен или не.Изказвам лично мнение въз основа на познанията които по един или друг начин имам.Ако нещо пропускам винаги съм готов да науча какво е то като се старая от колкото се повече различни точки да го погледна.За съжаление не винаги успявам.Дали ще се пера отзад или ще използвам лява или дясна ръка в случая няма значение.Нито пък е по темата.Това го може всякой.От интелигента до простака.Преди да ме обвинявате че не чета вие още веднъж прочетете ника ми преди да го изпишете.Вие като умен би трябвало да разберете че цитатите са не само прочитане на текста но и старание да се вникне в написаното.Не исках да коментирам че това е идея на единадасетокласник за да не раздразня или засегна някоя страна но явно няма да се размине.Ако наистина идеята за урока-пиеса е на този ученик не яд а жалост изпитвам.Това е един един натегач и зубър за оценки.Не знам дали още тази дума се използва.Може да има отлични оценки в училище но в живота обикновено получават двойки.Другият вариант е идеята да е на тази преподавателка.Обикновено се избират такива ученици които желаят и за във бъдеще да запазят добрите си оценки или не могат да казват не.Не си мислете че няма такива които да и теглят майните.Не директно разбира се.Но в коментар помежду им ще има реплики от рода"Та-а луда ли е бе?''Ще спра до тук да наливам масло в огъня.Все пак едната страна се бори за хубави оценки.Другата че нещо е научила по тази програма.Пък и това си е реклама за училището.
    • 7
      Ян
      ЯНА
      8 -12
      09:16, 1 мар 2018
      Това е един от най-добрите учители в пмг! Браво г... Виж коментара
    • 8
      Ас
      асо
      8 -9
      13:07, 1 мар 2018
      Славова е умна, кадърна и интелигентна. Иска да ни научи да знаем да имаме знания. Затова по елементарните хора не я харесвате. Защото не ви е на ниската ниво! Честита баба Марта!
    • 9
      U4
      u4itel ot PMG
      16 -1
      16:44, 1 мар 2018
      чист театър,това е най-злобната учителка в града,толкова ученици я мразят ,че си нямате представа.Да не говорим,че когато имаше конкурси за шеф на РИО тя бе първата мераклийка , но си остана с мерака,сега вече одъртя.На колко деца провали съдбите ,като им писа ниски оценки,но всичко се връща
    • 10
      А.
      А. Н . Випуск 96/01
      5 -4
      17:57, 1 мар 2018
      Средно ниво на строгост , спокоен, шантав, правещ доста често нечаквани тестове, но добър учител, Никога не съм приемал Славова особено насериозно (предимно заради предмета ,а не заради учителя). Обаче съм прятно изненадан от идеята за организиране на учебния час. Много патриотично и изключително "политически некоректно" (за което : БРАВО ). Адмирации и нека има повече такива учители !!!
    • 11
      Кр
      Красимир Ковачев/Випуск 2016
      6 -6
      21:09, 1 мар 2018
      Г-жа Славова е истински пример за добър учител. Много хора я плюят и мразят, че им пишела двойки, но не казват, че винаги са били неподготвен и дори незаинтересовани към историята. Защо не казват как я гонеха до последно всеки срок да ги изпитва за по-високи оценки, а тя винаги се отзоваваше и им пишеше по - високата оценка ?
      Г-жа Славова ни вдъхваше патриотизъм и ни караше да разсъждаваме, но много хора приемат историята като зубрещ се предмет и така допускаха много грешки. Да, строга беше и винаги имаше дисциплина в час (нещо, което за жалост вече липсва), но тази строгост винаги ме караше да уча редовно уроците и да уважение към учителя (нещо, което вече липсва).
    • 12
      Вс
      Всевишния Кенанец
      9 -6
      12:30, 2 мар 2018
      като кадър на ПМГ , мога да заявя че Славова е мерило за това какъв трябва да бъде един учител. Нормално да не я харесват сегашните глезльовци, защото изисква. И точно затова не е удобна на сегашното поколение деградирали идиоти обсебени от дрога, чалга и посредственост! Браво г-жо Славова...поздравления за всичко което правите, а този урок ще бъде запомнен от всички присъствали!
    • 13
      Ви
      Випуск 2000
      4 -3
      18:50, 2 мар 2018
      Първо-Славова изобщонне е никакво мерило,просто в нея няма и тотално липсват качества ,които да са някаква база за сравнение.Второ-Славова,както всички учили там знаем,изпитва и оценява по мнение(много лично).И трето-въобще не я хвали толкова тая престаряла лигла,явно ти не си от ощипаните.Нищо лично.
      • Ив
        Иван
        1 -3
        20:48, 2 мар 2018
        Ви, това си е твое мнение. Ти не си доволна и това е. Други са доволни. Търси вината в себе си. Не да си бягал/а от часовете и да не си научил/а един урок та сега да пишеш много. Хайде със здраве
    Последни новини