От х:

Днес в x:

Най-рисковата възраст в използването на интернет е между 13 и 15 г

Най-рисковата възраст в използването на интернет е между 13 и 15 г, смята Георги Апостолов, координатор в Центъра за безопасен интернет.

Основната опасност за децата от 3 до 6 годишна възраст е случайно да попаднат на неподходящо съдържание, като например порнография или жестокост. От 7 до 9 годишна възраст, детето все повече се ориентира към онлайн игри. Това повишава риска от обиди и тормоз от други играчи. Най-опасно е между 13 и 15 години, когато тийнейджърите експериментират и изпробват границите на позволеното и непозволеното, коментира Апостолов, цитиран от БНР.

Най-страшната опасност в интернет е дете да попадне на педофил, смята той.

Но най-честата опасност, с която се сблъскват децата е друга: това, което правят техните връстници срещу тях - т. нар. “онлайн тормоз“.

Над 60% от сигналите, които постъпват на “горещата линия“ на Центъра за безопасен интернет се отнасят до точно такива случаи, когато едни деца тормозят друго дете, то пък решава да си отмъсти и така тормозът се затваря в един порочен кръг и ескалира агресията.

Апостолов смята, че от 16 до 18 годишна възраст рисковете рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици на употреба на мрежата и собствени интереси. Затова, по мнението му, трябва да се предприемат мерки, които да сведат до минимум опасностите за предходните възрастови групи.                               

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини