От х:

Днес в x:

Родители определиха процедурата за наследствени пенсии за деца като геноцид

Като токсични закони и геноцид определиха положението с персоналните пенсии за деца с починали родители двама души, преживели загубата на половинката си. Причината – практическа невъзможност да се даде наследствена пенсия за деца-сираци.

Всяка една от тези пенсии първо трябва да се одобри от общината, а след това – да бъде гласувана от Министерския съвет. А за да отговаряте на условията за получаване на такава пенсия, трябва доходите на родителя да са под минималния осигурителен доход (бел. ред. - 75 лева на месец), казва пред Нова телевизия Златина Хаджипанайотова, която е преживяла загубата на съпруга си.

Борислав Петров, чиято съпруга е починала като студентка, обясни, че няма как родител, починал много млад, да получава пенсия на база "трудов стаж" – друго от изискванията, тъй като починалият още не е могъл да започне да работи. Самият Петров пък имал осигуровки на 150 лева, защото бил майстор-занаятчия и това се счита от държавата като достатъчно.

Другият огорчен родител – Златина Хаджипанайотова, обясни, че мъжът ѝ, който бил с тежка диагноза, трябвало да прекара последните си дни в частен дом, защото държавното здравеопазване не приемало "пътници". Работещите хора в тази държава сме дискриминирани, категорични са Борислав и Златина.

Според Кодекса за социално осигуряване (КСО), деца, загубили родител, имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването ѝ, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако учат и ако са се инвалидизирали до 18-годишна, съответно до 26-годишна възраст. При осиновяване осиновените деца нямат право на пенсия от рождените си родители и обратно, освен в случаите, когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя.

Минималният размер на наследствената пенсия е, както следва: - от 1 януари до 30 юни 2018 г. - 150,00 лв.; - от 1 юли до 31 декември 2018 г. - 155,70 лв.
 

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини