От х:

Днес в x:

Масларова иска още 60 млн. лв. от Брюксел

60 милиона лева ще бъдат поискани от Европейската комисия в края на април, за да бъде финансирана програма за намаленото работно време като отделна схема. Това заяви на пресконференция днес министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя бе на посещение в Хасково и региона по покана на местната структура на БСП и областния управител Райна Йовчева.

Средствата да се отпускат директно от Европейските фондове, искат от социалното министерство.

"Така ще се осигурят повече работни места", обясни Емилия Масларова. За региона по програмата са предвидени две предприятия в Димитровград и едно в Харманли.

Масларова сподели, че с промяната в Закона за насърчаване на заетостта и Кодекса на труда, социалният министър има право да пренасочи средства от Националния план по заетостта за атрактивни програми, целящи да намалят ръста на безработицата. "Част от парите ще бъдат преразпределени по програмата за намалено работно време", обясни Масларова.

Друга приоритетна програма е„В подкрепа на майчинството". Чрез нея се цели високо квалифицираните кадри да запазят работните си места.

Приоритет е пазара на труда, каза министърът. Важно е да няма сериозни и масови съкращения и да се намали ръста на безработицата. Към 31 март безработицата в страната е под 7% - 6,89%, което ни нарежда в първата петица на ЕС. "Важно е всеки да бъде гъвкав, да се преквалифицира, за да може след кризата да излезем още по- конкурентноспособни" , подчерта Масларова. "На този етап трябва да се направи устойчив стандарт. Не може да искаме чудеса по време на криза".

След пресконференцията Масларова се срещна с граждани на град Хасково.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини