От х:

Днес в x:

1670 военни на Корен в най-мащабното учение за 10-години

Най-мащабните през последните 10-години маневри проведе Българската армия на военния полигон „ Корен" днес.
В уникалното Бригадно тактическото учение „ Пролет 2009 „ участваха 1670 военни и 97 единици бойна техника, в това число и два хеликоптера "Кугър".

В учението се включиха 4-ти Артилерийски полк -Асеновград, 68-бригада -специални сили от Пловдив, 38 полк за ядрена, химическа и бактериологическа защита от Мусачево, инженерния полк от Белене, сливенския център за подготовка на танкови подразделения и мобилният полк за логистична поддръжка от Пловдив и 78 обслужващ батальон от София.



Сред най-атрактивните участници бяха военните от 2-ра лекопехотна бригада в Стара Загора, които са обучени специално за териториална отбрана.

Според сценария целта на учението е българската армия да извърши отбранителна операция при нападения на територията на държавата, съобразно стандартите на НАТО.



„Доволен съм от видяното, благодаря на ръководството на Генералния щаб и всички офицери, които успешно оптимизираха учебния процес и техническите занятия и ги проведоха с минимален разход на средства", каза след приключването на учението военният министър Николай Цонев. Той посочи, че все още се работи по актуализирането на списъка за оптимизация на БА.



Началникът на Ген. щаб на БА ген. Златан Стойков обясни, че и през тази година са предвидени военни учения, които не са повече от рамката на миналогодишните.

Маневрите наблюдаваха и командващият сухопътните войски ген. Иван Добрев, депутати от комисията по отбрана и областният управител Райна Йовчева. Присъстваха и военните аташета у нас от Великобритания, Франция, Германия, Гърция, Русия и Сърбия.

Красимира Славова


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини