От х:

Днес в x:

Трудът в България над 6 пъти по-евтин от европейския

Трудът в България излиза около 6,5 пъти по-евтин за работодателите, отколкото са средните разходи в ЕС, показват последните данни от сравнително проучване на европейската статистическа служба Евростат.

Средно за час труд работодателите у нас плащат 3,80 евро. Затова и България държи лидерството в ЕС по ниско заплащане. За сравнение средното ниво за всички държави членки е 24,60 евро.

Именно евтиният труд е едно от трите предимства на България като дестинация за бизнес според анкетата на германо-българската камара. Останалите две са атрактивната данъчна система и членството в ЕС.

Най-скъпо за работодателите в ЕС излизат датчаните. Там разходите за заплати, осигуровки и други плащания са 40,30 евро за час. След тях са белгийците с 39,10 евро, но това е вероятно заради хилядите еврочиновници в Брюксел. Следващите 2 места се заемат от Швеция и Люксембург - съответно 37,40 и 35,90 евро.

Така според данните на Евростат излиза, че за работодателите е по-добре да наемат 10 българи, отколкото един датчанин. 

Освен в България сравнително ниски са разходите за труд на работодателите и в Румъния, Литва и Латвия. Там за час се харчат съответно 4,60, 6,50 и 6,60 евро. 

Статистиците от Евростат са направили и сравнение как са се променили разходите за наемането на служители през последните 10 г. Така средно за ЕС повишението е с 4,80 евро на час спрямо 2004 г., тоест от 19,80 на 24,60 евро. За България информацията е, че разходите да труд преди 10 г. са били 1,60 евро на час. Така те са се удвоили до 3,80 евро, но в абсолютна сума увеличението е с 2,20 евро на час.


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини