От х:

Днес в x:

Безвремие в здравната ни система

Парещи въпроси към здравния министър от служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров отправи днес Върховна административна прокуратура. В разгара на четвъртата Ковид вълна у нас ВАП питат настойчиво какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната. Иска отговор и какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването за достигането до хората на адекватна информация относно ползите от имунизация срещу Ковид-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. И това на фона на цитираните от Върховна административна прокуратура едва 16 % ваксинирани у нас. Има отправено питане към министъра и относно факта, че все още няма официална информация за поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса у нас. ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

В отправените въпроси се изисква и информация за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.

От прокуратурата уточняват, че въпросите са отправени към министър Кацаров след множество запитвания от граждани, в това число медици и представители на образователната сфера.

В същото време днес от Българския лекарски съюз разпространиха и позиция, в която категорично изразяват несъгласие срещу начина на разпределение на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК, която беше гласувана на първо четене от Здравна комисия.

От БЛС казват, че има редица неясното в това число и за новата амбулаторна процедура за домашно лечение на Ковид-19. Няма зададени критерии, не е ясно и каква е сумата, която ще заплаща НЗОК.

„Сякаш времето е спряло. Сякаш е настъпило безвремие в здравната ни система". Така описва настоящата ситуация кардиологът д-р Ясен Янев. Той е управител на „Диагностично консултативния център 1“ и на частната многопрофилна болница “Хигия“ в Хасково.

По думите му засега клиниката, която ръководи и в която има обособена ковид зона с 11 легла, няма проблем със зареждането на медикаменти, като ремдисивир, за лечение на пациентите с коронавирус. Лекарства са налични за месец и половина-два. По-сериозен е проблемът обаче с финансовите средства, въведени като стимул за хората, работещи на първа линия.

„Няма яснота по методиката на разпределение. В лабораторията в „Хигия“, например работят 4-5-ма лаборанта. Според новите мерки, които са обявени за въвеждане за работещите на първа линия, те ще останат извън всякакви възнаграждения за дейността си и работата с Ковид-19. С отпадането на европейското финансиране по тази линия, новите критерии за плащане от Здравната каса, не кореспондират с действителността", казва д-р Янев. "Опасявам се, че по тази нова методика, нито едно от тези лица в лабораторията няма да остане да работи. Защото тези хора на практика са на първа линия, но за да вземат допълнителните си възнаграждения ще трябва да  покриват едва ли не квоти за определен брой направени тестове, а пък от тях определен процент трябва да са положителни. На това аз казвам, че не кореспондира с действителността“, коментира д-р Янев. Той извежда и още един проблем на предна линия, който касае предложената схема за прилагат лечение за Ковид-19 от личните лекари, което да се покрива от здравната каса. Тъй като няма яснота какво се случва при онези пациенти, които си плащат кеш за преглед.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    Вн
    Внимание
    13 -10
    19:24, 25 авг 2021
    Фашизма се завръща. Когато се усетите ще е твърде късно за да направите каквото и да е. Няколко години така са спали и предишните поколения переди властта тотално да се превземе от австрийския художник
    • Uv
      Uvaga
      15 -19
      20:23, 25 авг 2021
      Австрийския художник и стратег на сегашното състоя... Виж коментара
    • Си правят пачка
  • 2
    Вн
    Внимание 2
    24 0
    19:43, 25 авг 2021
    Безвремието е в цялата държава ако има такава! Безхаберие, безотговорност, безнаказаност, оригофренизъм и наистина -фашизъм! Спасявай се юроде!
    • Ac
      Achtung !
      14 -11
      20:21, 25 авг 2021
      Безвремие и безхаберие от кабинета Радев след него следва кабинет 2 и тнт докато населението ни се редуцира към по-малко. Примера е не само за хигия а в болниците на цялата страна показват неразбориите в цялата страна.
  • 3
    На
    Народа го е казал
    15 -19
    20:49, 25 авг 2021
    Рибата се вмирисва от към главата. А главата се ка... Виж коментара
    • На
      народът
      12 -4
      00:41, 26 авг 2021
      А задникът е Буци Крадливото.
    • Ав
      Авиатор
      13 -9
      09:47, 26 авг 2021
      Браво на Румен Радев . Направо им бръкна дълбоко в г...за на ГЕРБ и ДПС и сега реват че ги боли.
    • Ян
      Янков
      6 -4
      09:53, 26 авг 2021
      Само да отбележа, че като пишеш от няколко ника, не ставаш по умен.
      Напротив - личи си че си платен трол.
      Но ти и за трол не ставаш-за трол се иска поне малко мозък.
      Пий си сините хапчета, и си лягай!
  • 4
    Ян
    Янко Митев
    17 -7
    07:31, 26 авг 2021
    Много трол много тор! Вие сега ли чухте че има ковид? Славова че си продажна журналистка е ясно май никога няма да спреш да се излагаш! Кой създаде тоя хаос в здравната система? Какво общо има Радев? ГЕРБЕРСКИ боклуци!
    • Гр
      Гражданин
      5 -12
      13:25, 26 авг 2021
      Как какво общо има Радев? Кой назначи служебния ка... Виж коментара
  • 5
    До
    До авторкста СЛАВОВА
    10 -2
    10:58, 26 авг 2021
    а защо не публикувате отговора на здравния министър до тея селяци от прокуратурата?
  • 6
    За
    Запознат
    12 -5
    11:01, 26 авг 2021
    Неграмотната мисирка красимира славова. Хасково Нет, отървете се от тази мисирка, че ставате за смях и губите рейтинг.
  • 7
    Пе
    пенсионер
    16 -6
    12:00, 26 авг 2021
    На др янев изобщо не мупука той си точи от три места пари да си му мислят колегите му
  • 8
    Ка
    Калчев
    6 -4
    16:15, 26 авг 2021
    Кой беше Ясен Янев?
    • Ка
      калчо
      2 -1
      05:08, 27 авг 2021
      известен крадец
  • 9
    Лу
    Луков
    11 -3
    16:20, 26 авг 2021
    Тая прокуратура защо сега се самосезира? А преди година нямаше ли пандемия? Не умираха ли като пилци по стълбите? Линейните не обикаляха ли с пациенти да търсят свободни легла по болниците? Стадо овце сме и се движим според остена.
  • 10
    До
    Доктор Ясен Янев
    4 -4
    22:10, 26 авг 2021
    Е кръгла нула! Нито човек нито доктор!
  • 11
    Ха
    хаяско
    4 -2
    00:43, 27 авг 2021
    Точно най големия местен крадльо ли намерихме да ви дава интервю и акъл.

Още новини

Последни новини