От х:

Днес в x:

Осемдесет кипариса засадиха в парк Кенана по инициатива на евродепутат

Осемдесет кипариса бяха засадени в Парк „Кенана" днес. Евродепутатът Кристиян Вигенин засади първото дръвче по инициативата си "Пролетно почистване на въздуха". Към нея се присъедини и председателят на Политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев и членове на организацията.

Хасково е втория град в страната, в който се извършва "Пролетно почистване на въздуха". В Перник са засадени 100 фиданки, ясен, явор и бреза.
"В инициативата се включиха и таксиметрови шофьори , осъзнали че тяхната работа е източник на много вредни емисии", коментира на брифинг Кристиян Вигенин. "60 % от замърсяването на въздуха се дължи именно на автомобилните газове", допълни той.





Поводът да се проведе съвместната акция днес е не само „Седмицата на гората" , а и 19 години от учредяването на ПК „Екогласност". Емил Георгиев бе предоставил шампанско, с което да „полее" повода.





Припомняме че, „Екогласност„ е първата неправителствена организация, която се противопостави на тоталитарния режим.



"С днешната акция ние целим да провокираме хасковлии да подемат инициативата. Ако всеки посади по едно дръвче на територията на града ще има около 150 000 млади дръвчета. В рамките на кампанията се планира да се разшири част от алеята, където ще бъдат засадени 200 дръвчета", обясни председателят на"Екогласност".


България е една от страните с най-замърсен въздух. "В Европа са приети редица директиви срещу този проблем. Правят се програми за равновесие между бизнес развитието на големи производствени предприятия, които замърсяват въздуха и използване на ресурсите им за възстановяване на природата и околната среда" обясни евродепутатът .

Към днешната инициатива се присъединиха още: жители на Хасково и членове на местната структура на БСП. Сред най-малките участници в акцията бяха и „децата на Хасково".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини