От х:

Днес в x:

8 домашни средства за лечение на конюнктивит

Конюнктивитът е често срещана очна инфекция, водеща до зачервяване, оток, сърбеж, сълзене и отделяне на гъст бял секрет. Причинява се от вируси или бактерии и е изключително заразна.

Обикновено симптомите на бактериална инфекция отшумяват след 10-дневно лечение, докато тези причинени от бактерии изчезват в период от 2 до 4 седмици.

Вирусите са най-честата причина за появата на конюнктивит, обикновено той не се нуждае от лечение. На второ място са бактериалните конюнктивити, които най-често се третират с антибиотици.

Симптоми на конюнктивита

Симптомите на конюнктивита се проявяват когато малките кръвоносни съдове на конюнктивата се възпалят и доведат до зачервяване на окото. Понякога е трудно да се определи причината за симптомите, затова се налага да се вземе проба от очния секрет, с цел да се разбере какъв вид микроби са отговорни за инфекцията. Конюнктивитът би могъл да е резултат от няколко проблема: вирус, бактерии, алергия, различни дразнители или полово предавани болести като хламидия и гонорея.

Бактериалният конюнктивит се появява когато бактериите попаднат в окото и областта около окото. Обикновено инфекцията трае между 2 и 4 дни с антибиотично лечение и от 7 до 10 дни без антибиотици.

Симптомите включват: зачервяване на окото, сълзене, парене, болка, жълто-зелен секрет и подуване на горния клепач.

Вирусният конюнктивит се характеризира със същите сипмтоми, но при него течността, секретирана от окото, е по-водниста. Причината обикновено е аденовирус или друг вид вирус, като херпес симплекс, варицела зостер, пикорнавирус, поксвирус и ХИВ. Вирусният конюнктивит обикновено отшумява в рамките на 2 до 4 седмици и не може да бъде излекуван с антибиотици. Той е заразен, докато окото е зачервено – обикновено между 10-12 дни.

Зачервяването на очите може да се дължи на алергия и раздразнение, то се среща при близо 40% от населението. Алергичният конюнктивит засяга двете очи, за разлика от вирусния и бактериалния, които могат да засегнат само едното или и двете очи. Обикновено той се появява след контакт с цветен прашец, животинска козина или домашен прах.

Организмът произвежда антитяло, наречено имуноглобулин, което активира мастоцитите в лигавицата на очите и отделя възпалително вещество – хистамин. Зачервяването на окото е симптом на хистамина, който стимулира разширяването на кръвоносните съдове, дразни нервните окончания и увеличава слъзната секреция. Ето защо зачервените очи са един от симптомите на хистаминовата непоносимост. Алергичният конюнктивит често включва и други симптоми – дихателни проблеми, кихане и хрема.

Конюнктивитът в резултат на раздразнение, не се дължи на инфекция и обикновено отшумява в рамките на ден-два. Ако дразнителят – прах или химическо вещество, попадне в окото, обикновено го промиваме, което обаче би могло да причини зачервяване или отделяне на секрет от лигавицата.

Хламидийният конюнктивит е полово предавано заболяване, което се разпространява чрез попадане на заразени генитални секрети в окото. Това е вид бактериално заболяване. Много хора, със симптоми на хламидиен конюнктивит не проявяват никакви генитални симптоми на полово предавани болести, въпреки че повечето имат генитални инфекции. Симптомите са подобни на другите видове конюнктивити – секрети, сълзене, подути или възпалени клепачи.

Гонореята е още едно полово предавано заболяване, причиняващо зачервяване на очите. То се появява когато бактерията gonococcal keratoconjunctivitis попадне от гениталиите в очите. Това е сериозна инфекция, която би могла да доведе до загуба на зрение, ако не се лекува. Конюнктивитите, причинени от хламидия и гонорея, налагат систематично лечение, наред с антибиотиците с външно приложение.

8 домашни средства за лечение на конюнктивит

1. Тулси

Тулси, известен още като свещен босилек, е познат с лечебната си сила. Той има противовъзпалителни и успокояващи свойства, които предпазват окото от увреждания и свободни радикали. Той се бори успешно с вирусните, бактериалните и гъбични очни инфекции.

Накиснете листата на билката във вряща вода в продължение на 10 минути. След това промийте окото с отварата или напоете памучен тампон и го изпозвайте като топъл компрес.

2. Зелен чай

Биофлавоноидите в зеления чай облекчават раздразнението и възпалението в резултат на вирусен или бактериален конюнктивит. Накиснете пакетче зелен чай във вряща вода и го поставете върху окото, след като изстине.

3. Гел от алое вера

Гелът от алое вера съдържа алоин и амодин. Двете съставки притежават антибактериални и противогъбични свойства. Сред другите ползи на алоето са намаляване на възпалението и ускоряване на заздравяването.

Ако забележите симптоми на конюнктивит, нанесете малко количество гел около окото и клепача. Изследване откри, че екстракт от алое вера може да се използва като капки за очи, за лечение на възпаления и други заболявания на външните части на окото.

4. Куркума

Куркумата съдържа лечебни вещества и намалява възпалението. Тя има антибактериални свойства и може да облекчи симптомите на конюнктивита след външно приложение. Добавете 2 супени лъжици куркума в една чаша вряща вода. Напоете памучен тампон в сместа и направете топъл компрес.

5. Масло от нийм

Маслото от нийм облекчава раздразнената кожа. То съдържа противовъзпалителни и противогъбични вещества, които облекчават симптомите на конюнктивита. Втрийте няколко капки масло около окото или клепача.

6. Колоидно сребро

Една от множеството ползи на колоидното сребро е бързото му действие срещу очните инфекции. Приложени върху инфектираното око, миниатюрните сребърни колоиди улавят инфектираните клетки, като ги привличат електромагнитно и ги изпращат в кръвообращението, за да бъдат елиминирани. За разлика от антибиотиците, които лекуват само определени класове бактерии, колоидното сребро е ефективно независимо от причината за инфекцията.

7. Направете си домашна лапа

Сред средствата за домашно лечение на конюнктивит е и лапа от мед и билки. Тя значително облекчава зачервеното око. Медът има противомикробни свойства, докато билки като лайка, копър и невен имат успокояващ ефект.

8. Кърма?

Поколения наред са използвали кърма за лечение на очни инфекции при децата. Доказателствата обаче сочат, че майчиното мляко е неефективно в случай на бактериален конюнктивит.

Как да спрем разпространението на конюнктивита?

Конюнктивитът е изключително заразен, трябва да внимавате да не предадате заразата на някой друг. За целта измивайте ръцете си след подсушаване на очите през деня. Тъй като един от симптомите на заболяването е сърбеж, много често хората държат ръцете си около очите. Понякога ги използват, за да забършат секрета от окото, а след това докосват другото си око или предмет, с което улесняват разпространението на бактериалната инфекция.

Следвайте този прости правила:

1. Мийте ръцете си преди да докоснете, подсушите или приложите лекарство в очите си.

2. Не носете контактни лещи, докато зачервяването на изчезне и инфекцията не бъде излекувана.

3. Изперете кърпата за лице и калъфката за възглавница след употреба и не ги споделяйте с никого.

4. Не споделяйте козметични продукти за очи или четки. Най-добре е да ги изхвърлите, ако сте ги използвали докато окото ви е било инфектирано.

5. Не използвайте един и същ топъл или студен компрес повече от веднъж. Използвайте отделни компреси за двете очи.

Бактериалният конюнктивит е заразен в периода на проявление на симптомите и остава заразен докато не спре отделянето на секрет или 24 часа след употребата на антибиотици.

Вирусният, от друга страна, е заразен още преди да се появат симптомите. На множество пациенти се изписват антибиотици, дори в случай на вирусен конюнктивит, така те се връщат на работа или училище 24 часа по-късно, но инфекцията продължава да е заразна.

Употребата на контактни лещи увеличава риска от появата на конюнктивит, защото вирусите и бактериите се развиват по лещите. Разтворът за лещи не убива инфекциите, затова лещите трябва да се изхвърлят след поставяне на диагнозата, новите могат да се носят едва след отшумяване на симптомите. Контактните лещи увеличават риска от разпространение на инфекцията в роговицата – това се случва на 3 от всеки 10 000 пациенти, носещи контактни лещи.

Конвенционално лечение на конюнктивит

Капките за очи и мехлемите съдържат антибиотици, те се предписват най-вече за бактериален конюнктивит. При наличие на вирус се третират само симптомите. Често се използват топли или студени компреси и неантибиотични капки за очи.

Антихистамините и стабилизаторите на мастоцитите се използват за лечение на алергични конюнктивити. Трябва да бъдете особено внимателни с антихистамините, ако имате глаукома, уголемена простата, хиперактивна щитовидна жлеза, сърдечно заболяване, високо кръвно налягане или диабет. Част от страничните им ефекти включват сухота в устата, световъртеж, нервност, замъглено зрение и намален апетит.

Седацията, най-разпространеният страничен ефект от употрбата на антихистаминови агенти се наблюдава при 10 - 25% от пациентите.

Стабилизаторите на мастоцити най-често се предлагат във вид на капки. Проблемът е, че са скъпи и трябва да се прилагат често.

Източник: draxe.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини