От х:

Днес в x:

8 етерични масла за лечение на възпалено гърло

Знаете ли, че етеричните масла ще ви помогнат да излекувате болното гърло далеч по-бързо от конвенционалните средства? Възпалението на гърлото се причинава от вирусна инфекция, докато появата на срептококи се дължи на бактериална инфекция. За съжаление и двата вида са заразни и лесно могат да бъдат предадени на други хора.

Най-честата причина за болното гърло са настинките и грипа. Освен традиционните методи за лечение – питателна храна, много течности, горещи чайове и гаргари, гърлото може да се излекува и със силата на етеричните масла.

Най-добрите етерични масла за лечение на болно гърло

1. Мента

Маслото от мента традиционно се използва за лечение на настинка, кашлица, синусни инфекции и респираторни проблеми, както и в случай на възпаления на устната кухина и гърлото. Използва се при храносмилателни проблеми, включително киселини, гадене, повръщане, синдром на раздрезнените черва, стомашни колики, разстроен стомах, диария, бактериален свърхрастеж в тънките черва и газове.

Маслото съдържа ментол с охлаждащ и успокояващ ефект върху тялото. Изследвания сочат, че антиоксидантните, противомикробни и отпушващи свойства на маслото от мента облекчават болното гърло.

2. Лимон

Етеричното масло от лимон е известно със способността си да изхвърля токсините от която и да е част на тялото и е широко използвано за стимулиране на лимфния дренаж, енергизиране и почистване на кожата.

Маслото от лимон се добива от кората на плода и е отлично средство в случай на възпалено гърло, заради антимикробните си и противовъзпалителни свойства. То е богато на витамин С, стимулира слюноотделянето и поддържа гърлото хидратирано.

3. Евкалипт

Маслото от евкалиптово дърво присъства в множество продукти за лечение на кашлица и настинка. Ползите му се дължат на способността му да стимулира имунитета, да осигурява антиоксидантна защита и да подобрява циркулацията на дихателните пътища.

Свойствата на маслото от евкалипт се дължат на вещество, познато като евкалиптол. То облекчава възпалението и болката, убива дори левкемичните клетки.

4. Риган

Тази добре позната билка е отличен избор в битката с възпаленото гърло. Съществуат доказателства, че етеричното масло от риган притежава противогъбични и противовирусни свойства. Изследвания сочат, че маслото от риган бори успешно паразитните инфекции.

То е ефективно дори срещу най-мощните микроби. Врялата вода не намалява по никакъв начин лечебната му сила.

5. Карамфил

Етеричното масло от карамфил укрепва имунната система и е изключително полезно в битката с възпаленото гърло, благодарение на противомикробните си, противогъбични, антисептични, антивирусни, противовъзпалителни и стимулиращи свойства. То е полезно дори при наличие на стафилококи. Противовирусните му свойства и способността му да пречиства кръвта увеличават устойчивостта на организма срещу множество заболявания.

6. Исоп

В древността исопът е използван за пречистване на храмове и други свещени места. В древна Гърция Гален и Хипократ препоръчвали исоп в случай на възпалено гърло, плеврит и други бронхиални оплаквания.

Растението отдавна е познато в медицината. Антисептичните свойства на маслото го правят мощно средство в борбата с инфекциите и бактериите. Без значение дали инфекцията е причинена от вирус или бактерия, исопът е отличен избор за лечение на болно гърло и възпалени бели дробове.

7. Мащерка

Маслото от мащерка е най-мощното познато не антиоксидантно и противомикробно средство още от древността. Мащерката укрепва имунната, респираторната, храносмилателната и нервната система.

Маслото от мащерка е ефективно срещу всички щамове, причиняващи възпаление в устната кухина, респираторния и храносмилателния тракт.

8. Хвойна

Маслото от плодове на хвойна е популярна съставка в множесто домакински почистващи продукти и ароматизатори. Днес то се използва като едно от най-добрите природни средства за лечение на болно гърло, респираторни инфекции, умора, болки в мускулите и артрит.

Маслото от плодове от хвойна съдържа над 87 различни активни съставки, включително мощни антиоксиданти и вещества с антибактериални и противогъбични свойства.

Как да използваме етеричните масла при възпалено гърло

Инхалации

При вдишване на етеричните масла, молекулите навлизат в носните кухини и активират лимбичната система в мозъка. Те регулират реакцията на стрес, включително сърдечния ритъм, дишането, производството на хормони и кръвното налягане. Ароматерапията може да се използва по редица начини – чрез директно вдишване, във вана, в освежител за въздух, парфюм или дифузер.

Най-лесният начин е да разтриете 1-2 капки етерично масло върху дланите на ръцете си. След това поставете ръце върху носа и вдишайте дълбоко 5-10 пъти. Маслото може да се добави и върху памучен тампон. Друг начин е да вдишате парата от вряща вода, в която са добавени няколко капки етерично масло.

Орално приложение

Много етерични масла могат да се приемат през устата, но се уверете, че са чисти и безопасни. При гаргара маслата влизат в директен контакт с проблемните зони. Добавете 1-2 капки етерично масло в топла вода и направете гаргара в продължение на една-две минути. Не поглъщайте сместа.

Бихте могли сащо да добавите капка етерично масло в чаша вода или лъжичка мед.

Външно приложение

То включва втриване на етеричните масла в кожата, косата, зъбите, ноктите и лигавиците. Маслата се абсорбират бързо след контакт с кожата.

Тъй като действието им е мощно, е добре да ги разредите с друго масло – зехтин, масло от жожоба, бадем или кокосово масло. Добавете 5-10 капки етерично масло към 1-2 лъжици от разреждащото масло или неароматизиран лосион. След това нанесете директно върху кожата – в районите около врата, гърдите, зад ушите или ходилата.

Рецепти

Съставки

3 капки етерично масло от карамфил

3 капки масло хвойна

Голяма купа вряща вода

Добавете двете масла към водата. Наведете се към купата и покрийте главата си с кърпа. Отпуснете се и вдишайте парата в продължение на 5 минути. Внимавайте да не се изгорите.

Бихте могли също да добавите към водата 3 капки масло от лимон и 1 капка масло от евкалипт и да си направите гаргара.

Рискове от употребата на етерични масла

Уверете се, че маслото, което използвате е 100% натурално. Инхалациите и външната употреба са като цяло по-безопасни в сравнение с вътрешния прием. Никога не поглъщайте и не нанасяйте неразредено масло върху кожата без наблюдение от лекар.

Винаги се консултирайте със специалист и тествайте маслото върху малка част от кожата преди употреба. Различните хора реагират различно на етеричните масла. Бебетата, децата, бременните жени и възрастните със сериозни заболявания не бива да използват вътрешно етерични масла без наблюдение от лекар. Бременните трябва да се консултират и преди да използват маслата външно.

Източник: draxe.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини