От х:

Днес в x:

Собственикът на "Лактима" Петър Христов е убитият в София

Бизнесменът Петър Христов - собственик на компанията за млечни продукти "Лактима", който е сочен за близък до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, беше прострелян тази сутрин на улица в София и почина в болница малко по-късно.

Убийството е извършено в близост до мола на бул. "България". Малко след 10 часа е подаден сигнал за прострелян мъж в района на ул."Ралевица" в кв. "Манастирски ливади", съобщиха от МВР.

По информация на БНТ 49-годишният Христов е убит с 8 куршума с малокалибрен пистолет.

Районът е отцепен, предприет е първоначален оглед. Нападателят се издирва.

Петър Христов е в Съвета на директорите на холдинга "Пропъртис Мениджмънт Груп", който обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, финансови и консултантски компании. Холдингът е собственик на "Лактима" ЕАД, известна с производството на айрян "Балкан". Изпълнителен директор на компанията е дъщерята на Христов - Михаела.

Връзката с ГЕРБ

Петър Христов е смятан за близък до бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщава "Капитал". Цветан Цветанов е депутат именно от листата на ГЕРБ във Велико Търново.

Бизнесменът е участвал в множество прояви на управляващата партия във Велико Търново. През 2014 г. Цветанов открива детска площадка в града, чието изграждане е спонсорирано от собственика на "Лактима".

През миналата година Христов участва в заключителното събрание на ГЕРБ преди балотажа на президентските избори и призовава съгражданите си да гласуват за Цецка Цачева. "Поискайте подкрепата на всеки ваш приятел, съсед, близък – в името на тази демокрация, която ви доведе днес тук. Направете така, че в понеделник да останем демократи!", призовал той, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Името на Петър Христов нашумя покрай делото срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. В обвинителния акт прокуратурата посочваше,е че Тодоров е издавал придобита по служебен път класифицирана информация на Христов. Служителят на ГДБОП получи условна присъда заради действията си, но впоследствие осъди държавата в Страсбург за незаконни обвинения. Тодоров беше замесен и в едно от съдебните дела срещу Цветанов след падането на ГЕРБ от власт през 2013 г. Бившият вицепремиер беше съден заради шестте "Не" върху искането за прилагане на специални разузнавателни средства срещу Орлин Тодоров, но беше оправдан.

Петър Христов е роден в Силистра, учил в средното сержантско военно училище в Горна Оряховица и Висшето военно училище във Велико Търново, съобщава визитката му в спиксание "Мениджър". Магистър е по финанси в Свищовската стопанска академия. Член е на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет и на консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

През 2008 г. Петър Христов получава наградата "Велико Търново" за принос в развитието на града, а през 2009 г. - приза "Дарител" на Националното сдружение на общините. Семеен, има дъщеря и син.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини