От х:

Днес в x:

Двама ХИВ позитивни в Хасково за година

Изображение 1 от 3

    Двама души, които са си направили изследване в Хасково за СПИН през тази година, са с положителни проби. Не се знае обаче дали те са жители на Хасковски регион, защото изследванията са конфеденциални и от взимането на кръвта до получаването на резултатите манипуалциите се правят  посредством индивидуален код, поясни д-р Снежана Иванова от РЗИ- Хасково. Лекарката посреща до 16 часа днес в мобилната лаборатория пред Регионалната здравна инспекция, всеки желаещ да си направи безплатно изследване. Резултатите са ясни в рамките на 15 минути. Кампанията е посветена на днешния 1-ви декември -Световен ден за СПИН. Хасково е сред българските градове, които се включват в инициативите в рамките на Европейската седмица. Мотото тази година е “Моето здраве е мое право“. В днешния ден за час от отварянето на мобилната лаборатория минаха 11 души.

    За последните няколко години изследванията, направени за наличието на ХИВ от РЗИ-Хасково са 36 000. Пътищата, по които хората решават да стигнат до службата, за да проверят статуса си са различни-покрай влияние от приятели, чрез прочетеното в интернет или по собствени съображения и опасения. Важното е обаче, че все повече хора са с осъзнаването за важността на превенцията, отбелязва д-р Иванова. „Това е добре, защото означава, че хората се грижат за своето здраве. Именно при профилактичните прегледи се откриват ранни признаци на различни заболявания и когато се вземат навременни мерки, изходът е съвсем различен. Ако например се хване ранно носителство на ХИВ вируса има антиретровирусна терапия, която при  редовно провеждане потиска развитието на вируса и не се развива СПИН. Тоест човек остава носител, но не се разболява."

    Според данните, до юни тази година в България  ХИВ позитивни са нови 2600 души. Това обаче е видимата част на айсберга, невидимата е няколко пъти повече, казва д-р Иванова. „ Няма как ние да открием че някои е вирусоносител, ако той не си направи изследването." Тя съветва, че колкото и човек да се опитва да се информира сам, най-добре е, ако има определени въпроси, които го интересуват, свързани с темата СПИН, да потърси отговорите им при специалистите. В тази посока д-р Иванова напомня, че понякога само един необмислен миг, може да се окаже фатален за целия ти живот. Затова предпазните средства трябва да са в джоба на всеки ни. Лекарката посочва, че при ХИВ носителството презервативът е абсолютно достатъчно предпазно средство при полов контакт. Тя отново посочва като митове, че човек може да се зарази с ХИВ чрез прегръдка, чрез ръкостискане, чрез ползване не общи прибори за хранене, или пък от ухапване на насекомо.

    Изследване за ХИВ може да си направи всеки навършил 16 години, като сам вземе решение за това, под тази възраст е необходимо информираното съгласие на родител, припомня д-р Иванова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини