От х:

Днес в x:

Зъб от кит, изобразяващ пътуване на Дарвин, отива на търг

Зъб от кит, на който е изобразено околосветското пътешествие на Чарлз Дарвин с кораба "Бийгъл" през 1834 г., ще бъде продаден на търг в Лондон, съобщи в. "Таймс".

Търгът ще бъде организиран от аукционната къща "Бонамс" на 16 септември. Предполага се, че реликвата от пътуването на 25-годишния Дарвин може да донесе от 30 000 до 50 000 британски лири.

7-инчовият зъб (17,78 см) е украсен с резба от Джеймс Бют, моряк от екипажа на "Бийгъл". На едната страна на зъба той е показал кораба "Бийгъл" в бурно море недалеч от планинска брегова линия, а на другата корабът е изваден за ремонт.

Съществуват само четири други примери за работата на Бют. Джон Бадли от "Бонамс" казва, че резбованият от Бют китов зъб е най-значителното произведение на британски резбари върху китови кости и зъби, което е предлагано за продажба на търг през 30-годишната му кариера.

Тази година се честват 200 години от рождението на Дарвин и 150 години от публикуването на книгата "Произход на видовете", в която биологът развива теорията си за еволюцията. Изследванията, направени по време на плаването с "Бийгъл", са послужили на Дарвин за основата на еволюционната му теория. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини