От х:

Днес в x:

10 °C

50 % от споровете при разводи, решени с медиация, не стигат до съда

Изображение 1 от 3

  50 % от случаите на споровете, по които работи медиаторът юрист Мариана Войкова в Общностния център за подпомагане на деца и родители в Хасково, не стигат до съда. Те се решават преди съдебна зала, защото се стига до споразумение чрез способите на медиацията. Случаите при които се прилагат медиативните консултациите, са предимно при родители на деца до 7 години, които се развеждат и не могат да съгласуват имуществени въпроси, размера на издръжката или пък правата над децата, посочи юристката, която е и регистриран медиатор към Министерството на правосъдието. Мариана Войкова се включи като един от лекторите в началната среща за представянето на проекта на фондация "Х&Д Джендър Перспективи“ , в който в продължение на 15 месеца с участието на граждани екипите към фондацията ще изследват възможностите за подобряване на съдебната система у нас. По този повод на откриващия по проекта форум се включиха представители от различни звена от неправителствения и държавния сектор - полицаи, социални, юристи, участваха и двамата административни ръководители на Районния и на Окръжния съд в Хасково Пламен Георгиев и Миглена Тянкова.

  Извънсъдебното решаване на спорове чрез медиация е един от начините за бързо стигане до резултата, пестене на средства от една страна, и от друга за разтоварването на съдебната система, посочи Войкова. Ръководителят на проекта Кристина Йорданова даде като пример САЩ, където според статистиката 90 % от споровете не стигат до съда, а намират доброволно решение. Възможно е да се търсят законодателни промени у нас, поне за някои от делата, те да минават първо задължително през медиатор и едва ако проблемът се задълбочава да се търси съдебно отсичане на правото, посочи административния ръководител на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова. Тя допълни, че на дневен ред не стои толкова въпросът да се намалят делата, които съдиите ще гледат, а при въвеждането на медиацията, като задължителен етап,  трябва да се търсят и преценят ползите за страните-време и разходи.

  По проекта освен изследване на медиативните практики, ще бъдат направена и мащабна кампания за популяризиране на способа и за неговото насърчаване.

  Дали познават съдебната система, като разпределение, работа и реформи, по проекта ще бъдат анкетирани по сто души от Хасково, Свиленград, Ивайловград, Харманли и Димитровград. От всяка точка от участниците в допитването ще бъдат подбрани по 25 души, които са били страна по дела в ХОС или в съответните районни съдилища. В същото време анкета ще събере мнението на 120 представители на съдебната власт, полицаи и юристи за администрирането на съдебната сфера, както и предложенията им за модернизирането й.

  Фокус групи от граждани, експерти и представители на бизнеса ще наблюдават реални дела в съдебните зали на Районните съдилища.

  В края на проекта ще бъде издадена книга с анализа на резултатите, както и с препоръки за законодателни промени и реформи в системата. “Съдебната система е сфера, която не е лесна за модернизация. И това е нелека задача. Когато говорим за рейтинг на съдебната система, мнението на обществото като цяло се формира най-вече от медиите, като много от хората не са имали пряк досег със съдебната система”, посочи Миглена Тянкова. И допълни, че със съжаление констатира, че недоверието в съдебната система у нас все повече се задълбочава, въпреки преминаването й през тежки периоди и усилията за реформи. В същото време обаче тя посочи, че през последните години са се случили и много промени. “Бихме се радвали да влезете в съдилищата и като неправителствена организация, да дадете тези констатации като обратна информация към гражданите“, обърна се Миглена Тянкова към екипа на "Х&Д Джендър Перспективи".

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ge
   Georgi
   2 -3
   17:23, 13 ное 2017
   Какво значи Джендър Перспективи?
  • 2
   Ян
   янко митев
   14 -5
   17:48, 13 ное 2017
   Какви са тия глупости бе какви са тия джинджари Много организации институти асоциации от които няма никаква полза НО ЗДРАВО СМУЧАТ от държавата Миглена Тянкова и тя ---съдебната система се подобрявала АЛОООООООО мигленче подобряват се заплатите ви и живота ви а разбойниците ни се СМЕЯТ Съдия и Адвокат това е символ на ДИПЛОМИРАН МОШЕННИК И тия горе от снимката събрали се поприказвали си и полза никаква Но важното е че някой от тях е ОТЧЕЛ МЕРОПРИЯТИЕ----- ДЖИНДЖЪР ГЛУПОСТИ
  • 3
   Пр
   прас
   8 -3
   20:00, 13 ное 2017
   не могат да се реализират като адвокати и мислят глупости за да печелят
  • 4
   Ли
   Лист
   5 -2
   21:24, 13 ное 2017
   Преспективи за хомо бандитите , питай този до Тянкова , той е в списъка на Сорос

  Хороскоп за 17.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
  17 окт 2019
  Последни новини