От х:

Днес в x:

Ученици от Математическата програмират роботи

Изображение 1 от 4

    Петокласници от хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ преминаха първи стъпки в програмирането днес. Домакин на обучението е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ по повод Европейските дни на програмирането (7-22 октомври).

    Учениците бяха запознати с работата на робота Финч, който в превод означава сойка. Той представлява мишка, която се командва и управлява от компютъра. Самият робот изпълнява зададените му действия – да се върти да свири, свети в различни цветове, да танцува и да рисува.

    Обученията целят да повишат обществения интерес към програмирането и интернет технолигиите, обясни IT-специалистът на хасковската библиотека Огнян Генов, който води заниманията в детския отдел.

    Семинарите са организирани от Посолствто на САЩ в България и фондация „Регионални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки в страната, сред които е и хасковската, която разполага с 5 робота, дарени от Посолството на стойност 500 долара.

    Работата с робота Финч от 2 години е въведена в американските училища, каза директорът на хасковската библиотека Кирилка Страшникова. Тя поясни, че от миналата година навлиза и в България чрез извънкласни занимания. Подобно обучение се провежда за втора година в библиотеката в областния град. Семинари ще се проведат и пред други групи ученици в седмицата на програмирането.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ро
      Робокоп
      3 0
      00:29, 10 окт 2017
      Кога, питам аз роботи ще започнат да програмират учениците в математическта?
    • 2
      Ке
      КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
      1 0
      01:35, 10 окт 2017
      У детройто финч викаме не на сойки
      ами на чинките , кадънките , овесарките :))
      ...
      Посмъртно грешен превод :))
      ..
      Сойката е джей на инглиш
      .... Например торонто блю джейс - сините сойки от торонто - бейзбол отбор :))
    Последни новини