От х:

Днес в x:

Димитровградчани спечелиха CODE4HASKOVO

    Тимът Атанас Орманов и Никола Тодев от ПМГ “Иван Вазов“ - Димитровград спечели първото по рода си състезание в Хасково от CODE4TECH – CODE4HASKOVO.

    Темата на състезанието по програмиране бе свързана с областите, които вълнуват най-много целевите групи участници – образование и забавление. Екипите имаха задачата да предложат решение на проблем в образованието или да подобрят образователния процес чрез своите разработки.

    Единадесетокласниците от Димитровград изпъкнаха сред 30-тината участници в надпреварата по програмиране с проекта си Typing Defense заради това, че са засегнали и двете основни теми на състезанието - образование и забавление, като са ползвали и много модерни технологии при разработката си.

    “Това е игра, при която се поразяват кули, но с писане на думи. Чрез разработката, освен, че се забавляваме, развиваме умението си за писане, а когато пишем и запомняме по-бързо, което пък ни дава възможност да обогатим речника си", презентира Атанас Орманов, който остана до край на състезанието и взе грамотата и за съотборника си.

    Освен наградите за първо, второ и трето място, бяха присъдени и три специални отличия. Всички участници получиха и изненада от организаторите - 10 часа безплатно менторство от Startup Factory.

    А финалът на CODE4HASKOVO беше повече от впечатляващ. Пред сградата на Младежки център младият изобретател от Харманли Валентин Жекелов демонстрира последната си разработка дрон квадрокоптер. Летателният апарат на студента от Техническия университет в София се отличава с това, че може да развие много висока скорост - 140 км/ч, да вдига 5 кг товар и да лети на разстояние до 200 км, управляван през компютъра вкъщи.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини