От х:

Днес в x:

Прокурорски протест срещу решение на Общинския съвет на Хасково за плащането на такса „смет“

Хасково е сред 52-те общини в страната, за които проверка на Върховна административна прокуратура показва, че има незаконосъобразно решение на местния парламент, с което се урежда плащането на такса смет за общинските и държавни имоти, ползвани или наети от други лица.

Проверката, която тече е затова дали отговарят на законовата рамка нормите и подзаконовите актове, приети от общинските съвети при определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Предмет на проверката са по-конкретно случаите, в които се предвижда, че таксата за битови отпадъци за общински и държавни имоти, ползвани или наети от други лица, се заплаща от общината, съответно от държавата, за сметка на наемателя.

При тази уредба от ВАП е съобразено, че според чл.64, чл.11, ал.1 и ал.3 от Закона за местните данъци и такси заплащането е в тежест на ползвателя – при учредено вещно право и за имот – държавна или общинска собственост задължено е лицето, на което имотът е предоставен за управление.

По този начин разрешенията на общинските съвети противоречат и на чл.60 от Конституцията. Според него законът въвежда таксата и посочва за какво, за какви действия и услуги и кому следва да се плаща.

Според коментара на ВАП „на практика със стореното от местните органи на власт се достига до положение на противозаконно и без основание увеличаване на финансовата тежест за общината и държавата. "

До настоящия момент от териториалните прокуратури са подадени 16 протести до административните съдилища против разпоредбите, приети от общински съвети, като тези на Варна, Сливен, Хасково, Димитровград, Самоков.

Целта на действията на ВАП е предприемането на мерки за изключване на основания за незаконосъобразно разходване на публични финанси.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ст
    Стар хасковлия
    32 -4
    15:46, 9 окт 2017
    Браво! Най после да се размърда прокуратурата. Запознатите знаят, че с увеличаването на "Такса смет и БО" за сметка на гражданите и бизнеса, общината се разплаща за други пера в бюджета си. Тази практика я създаде предишния кмет Иванов, за да разполага с повече пари за строят разни обекти близки нему фирми. Ясно е защо.
    Новата управа влезна много удобно в същата схема, въпреки че Беливанов, в предизборните си обещания, гарантираше намаление на тези такси. А е редно да се редуцират до разходното ниво. Но се съмнявам, че ще стане. Общинският съвет ще си гласуват същите промили и Прокуратурата пак ще се омагьоса.
  • 2
    Ва
    Василев
    1 0
    10:33, 20 окт 2017
    Гери до Шалапата.Я си отивай в НОИ,там толкова пръчки има за подкастряне.

Още новини

Последни новини