От х:

Днес в x:

Кметът Иванов: Голяма уста - голям проблем

Голяма уста, голям проблем. Извинявам се на представителите на прокуратурата, ако съм ги обидил с поздравите, които им изпратих от Германия по телефона. Това каза днес на нарочен брифинг в общината кметът Георги Иванов. В отговор на въпрос защо е заявил, че разследването за петте хиляди лева от фирма "Дусман" е прекратено, а в събота стана ясно, че в съда е внесен обвинителен акт, той отговори: това се дължеше на моето убеждение, че съм невинен.

На пресконференцията градоначалникът бе попитан дали все още е убеден, че проверките срещу него са политическа поръчка. Да оставим съдът да прецени. Но ако той реши, че съм невинен, това няма ли да докаже, че наистина са били поръчка, попита на свой ред Иванов.

При всички случаи ще потърся отговорност от Емин Дормуш, който заяви пред bTV, че съм му искал пари за бар "Черно и бяло", заяви още Георги Иванов. Макар че всички знаете каква е отговорността в такива случаи – 500 лв., допълни Иванов и припомни случая с осъдения от него за клевета Димитър Шалапатов, който бе глобен със същата сума. И така продължаваме да си играем на правосъдие – аз осъдя някого за клевета, а съдът го глоби 500 лв. И така - по 500 лв., по 500 лв....

Кметът не навлезе в подробности за предстоящото утре повдигане на обвинение за случая "Билла". Каза само, че наистина е получил призовка за вторник и става дума за същия казус. Той припомни накратко и спора с търговската верига, който впрочем все още е предмет на съдебни процедури.

"Билла" претендира за 330 000 лева, които е превела на общината за разчистване на терена, на който сега се намира "Кауфланд". Срещу тази сума администрацията е трябвало да бутне съществуващите там сгради, както и да закупи допълнително два частни парцела. След оспорване на цената на последните два терена, от "Билла" се отказват от сделката. Общината обаче вече е усвоила парите и е разрушила и част от сградите.

Какво трябваше да направя, да върна парите ли? Тогава пък щяха да ме емнат, че съм ги върнал, каза Иванов. Затова предпочетох да се боря докрай и последваха делата, обясни той.

Всъщност общината не е инкасирала финансови загуби от случая "Билла", защото парите си ги взе от следващия купувач - "Кауфланд". В по-общ смисъл обаче Хасково загуби, защото минаха две години, преди да има такъв хипермаркет, уточни Иванов.

Очаква се утре на градоначалника да бъде повдигнато обвинение обвинение за безстопанственост точно по този казус. По думите му той вероятно също ще стигне до съда.



Днешният брифинг на кмета започна с въпрос, зададен от самия него. Той гласеше: Какво спечели и какво загуби Хасково от петъчното пряко предаване на bTV. Изказването на един депутат, че градът се управлява като колумбийски картел има едно съвсем сигурно последствие – че никой сериозен бизнесмен не би инвестирал тук. В такъв смисъл неотдавнашното твърдение на Иван Стаматов, че Хасково е загубило 100 милиона през последните 10 години, изглежда вярно. Те най-добре знаят точно колко сме изгубили, поради горните причини, заключи Иванов.

Накрая той призова хората да не защитават кмета. Защитавайте каузата Хасково, а не кмета. Той идва и си отива, заключи градоначалникът.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини