От х:

Днес в x:

Изборът да нямаш деца допринася за устойчивото бъдеще повече от която и да е кампания

Световното население нараства, докато ресурсите намаляват. Ако вземете под внимание отпечатъка на всеки човек върху планетата – от гледна точка на нуждата от вода и храна, електричество и гориво, плюс отпадъците, които генерира – подобряването на условията на живот и едновременното опазване на природните ресурси изглеждат като непреодолимо предизвикателство. Въпросът за числеността на населението е въпрос касаещ устойчивостта, същото важи и за избора да имаш или нямаш деца, пише в коментара си Саймън Рос.

Вместо да се смята за табу, решението да нямаш деца следва да се цени и насърчава. Отказът от деца допринася за опазване на околната среда повече от която и да е кампания.

Ограничените ресурси означават, че трябва да преразгледаме потреблението си, да решим какви условия на живот се смятат за приемливи и как да поддържаме екосистемите, на които разчитаме.

В момента броят на жените с три деца и тези, които решават да нямат деца, е изравнен. С промяната на социалните норми, съзнателното решение да нямаш деца става все по-привлекателно. Все повече жени над 30-годишна възраст решават да се посветят на кариерата си. Добавете към това и непрекъснато увеличаващата се цена на живота и осъзнавате ползата от подобно решение.

През последните години дискусиите около съзнателният избор да не оставиш наследници се увеличават, без значение дали става въпрос за актрисата Дженифър Анистън или разговорите на парламентарно ниво. Социалната норма обикновено включва “съпруга и две деца”. Изборът да нямаш деца е едно от най-старите табута, той обикновено предполага две неща, че не мислиш за бъдещето или че се отклоняваш за представите за “нормалност”.

Появяват се обаче първите признаци на промяна.

Разбира се, създаването на семейство ще си остане централна част от живота на мнозина. Хората, които искат да имат деца, но не могат, се нуждаят от съчувствие и подкрепа. Обществото обаче трябва да признае, че тези които съзнателно избират да нямат деца, допринасят съществено за устойчивото бъдеще.

Броят на населението се удвои през последните 50 години, превръщайки планетата ни в бомба със закъснител. Климатичните промени са един от разрушителните симптоми на този ръст. Ръстът на населението увеличава броя на богатите страни с високи нива на вредни емисии и по-бедните жертви на климатичните промени, като в същото време възпрепятства усилията за смекчаване на ефекта им.

Освен екологичните съобръжения, неизбежните последици включват политическа нестабилност, обществени конфликти и масова миграция. Младото население, високата раждаемост и увеличената продължителност на живота означават, че населението на Африка, например, ще нарасне от 1 на 4 милиарда още през този век.

С отпадане на табуто е време да подновим дебата за ръста на населението и устойчивостта, да образоваме младите хора за разумното потребление, да подобрим семейното планиране, сексуалното образование и правата на жените.

Или както казва актрисата и модел Камерът Диас: “Жените се страхуват да кажат, че не искат деца, защото ще бъдат отблъснати. Макар че започва да се усеща промяна. Имам повече приятелки без деца, отколкото такива с деца. В крайна сметка, не ни трябват повече деца. Имаме си достатъчно на планетата.”

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини