От х:

Днес в x:

13 °C

Изборът да нямаш деца допринася за устойчивото бъдеще повече от която и да е кампания

Световното население нараства, докато ресурсите намаляват. Ако вземете под внимание отпечатъка на всеки човек върху планетата – от гледна точка на нуждата от вода и храна, електричество и гориво, плюс отпадъците, които генерира – подобряването на условията на живот и едновременното опазване на природните ресурси изглеждат като непреодолимо предизвикателство. Въпросът за числеността на населението е въпрос касаещ устойчивостта, същото важи и за избора да имаш или нямаш деца, пише в коментара си Саймън Рос.

Вместо да се смята за табу, решението да нямаш деца следва да се цени и насърчава. Отказът от деца допринася за опазване на околната среда повече от която и да е кампания.

Ограничените ресурси означават, че трябва да преразгледаме потреблението си, да решим какви условия на живот се смятат за приемливи и как да поддържаме екосистемите, на които разчитаме.

В момента броят на жените с три деца и тези, които решават да нямат деца, е изравнен. С промяната на социалните норми, съзнателното решение да нямаш деца става все по-привлекателно. Все повече жени над 30-годишна възраст решават да се посветят на кариерата си. Добавете към това и непрекъснато увеличаващата се цена на живота и осъзнавате ползата от подобно решение.

През последните години дискусиите около съзнателният избор да не оставиш наследници се увеличават, без значение дали става въпрос за актрисата Дженифър Анистън или разговорите на парламентарно ниво. Социалната норма обикновено включва “съпруга и две деца”. Изборът да нямаш деца е едно от най-старите табута, той обикновено предполага две неща, че не мислиш за бъдещето или че се отклоняваш за представите за “нормалност”.

Появяват се обаче първите признаци на промяна.

Разбира се, създаването на семейство ще си остане централна част от живота на мнозина. Хората, които искат да имат деца, но не могат, се нуждаят от съчувствие и подкрепа. Обществото обаче трябва да признае, че тези които съзнателно избират да нямат деца, допринасят съществено за устойчивото бъдеще.

Броят на населението се удвои през последните 50 години, превръщайки планетата ни в бомба със закъснител. Климатичните промени са един от разрушителните симптоми на този ръст. Ръстът на населението увеличава броя на богатите страни с високи нива на вредни емисии и по-бедните жертви на климатичните промени, като в същото време възпрепятства усилията за смекчаване на ефекта им.

Освен екологичните съобръжения, неизбежните последици включват политическа нестабилност, обществени конфликти и масова миграция. Младото население, високата раждаемост и увеличената продължителност на живота означават, че населението на Африка, например, ще нарасне от 1 на 4 милиарда още през този век.

С отпадане на табуто е време да подновим дебата за ръста на населението и устойчивостта, да образоваме младите хора за разумното потребление, да подобрим семейното планиране, сексуалното образование и правата на жените.

Или както казва актрисата и модел Камерът Диас: “Жените се страхуват да кажат, че не искат деца, защото ще бъдат отблъснати. Макар че започва да се усеща промяна. Имам повече приятелки без деца, отколкото такива с деца. В крайна сметка, не ни трябват повече деца. Имаме си достатъчно на планетата.”

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини