От х:

Днес в x:

14 °C

Как правилно да изчислите изгорените калории

През деня всички горим калории.

Усилената физическа дейност може да ни помогне да изразходим над 10 пъти повече енергия.

И макар броенето на калории да не е непременно най-добрият начин да отслабнем, би било полезно да знаем дали футболният мач със съседите след края на работия ден, ще ни помогне за изгорим, поничките, с които сме се подкрепили сутринта.

За щастие, съществува научно доказан начин за изчисляване на изгорените калории при почти всички дейности. Налични са множество приложения, които ще ви помогнат в тази задача, но тук се касае за нучно доказани факти.

Искате да знаете колко калории горите, докато доито ръчно крава, чистите църква или правите едночасов енергичен секс ? Съществува база данни, която ще ви помогне с изчисленията.

Изследователите са определили количеството енергия, нужна за извършването на всички видове дейности през годините. За да улеснят свои колеги, провеждащи широкомащабни изследвания, служители на Държавния университет в Аризона са качили полезната информация на следния сайт.

Така всички биха могли да изчислят колко калории изгарят. Всичко опира до проста математика.

Ето как работи:

Изчисленията се базират на стойност, известна като метаболитен аквивалент или MET. Една МЕТ мярка е равна на разхода на енергия, когато сме в покой, или 1 калория на килограм на час. Тъй като покоят се равнява на една МЕТ мярка, 70-килограмов човек ще изгори 70 калории, ако не прави нищо в продължение на час.

Ако активността се равнява на 2 МЕТ мерки, същият човек ще изгори 140 калории на час.

В сайта са публикувани широк кръг дейности. Екипът на Business Insider е изчислил разхода на калории при някои от най-популярните дейности в този материал. Ако предпочитате да направите изчисленията сами, ето как да сторите това:

Измерете теглото си в килограми.

Проверете желаната дейност в първия сайт, от там ще научите и метаболитния еквивалент. Ако е маркиран в синьо, това означава, че са налични научни сведения, потвърждаващи този стойност, ако е маркиран в червено, стойността е приблизителна.

Метаболитният еквивалент, умножен по теглото, ще ви подскаже колко калории изразходвате на час. Ако искате да разберете какъв е разходът на енергия за половин час, разделете стойността на две.

Ако 80-килограмов човек възнамерява да играе футбол (метаболитен еквивалент 10) в продължение на 1 час, уравнението ще изглежда по следния начин: 79.38 kg*10=793.8 калории/час.

Трябва да се имат предвид няколко неща. Скоростта на метоболизма варира при различните хора. Някои хора, макар и с еднакво тегло, изгарят повече калории, в зависимост от редица други фактори, а тези различия са значителни.

Гореспоменатите изчисления не вземат под внимание различията в телесния индекс, възрастта, пола, ефективността на тренировката и други условия като надморска височина, които също биха могли да окажат влияние.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
21 ное 2019
Последни новини