От х:

Днес в x:

Как да подсилим черния дроб с природни средства

Лятото е време за ваканция и веселие, обикновено тогава посягаме по-често и към алкохола. Независимо дали това е бира на фестивал на открито, коктейли през ваканцията или твърде много питиета на семейно барбекю, увеличената консумация на алкохол върви ръка за ръка с увеличено натоварване на черния дроб.  

Черният ни дроб работи усилено постоянно, като филтрира кръвта, произвежда жлъчка за процеса на храносмилането и регулира нивото на нашата кръвна захар. Работата му е от съществено значение за здравето ни.

Ето някои прости съвети за хранителен режим и начин на живот, които могат да ви помогнат да осигурите добро здраве на черния си дроб и да сведете до минимум вредния ефект от лятното алкохолно веселие, съобщава социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Храни, които обичат черния дроб

Увеличете количеството на фибрите, които поемате. Те се закачат за отпадните продукти и спомагат за изхвърлянето им от тялото. Много от нас обаче не консумират достатъчно фибри. Ако в хранителния ни режим липсват достатъчно фибри, това може да попречи на здравословното изхвърляне на отпадни продукти от храносмилателната система, която е тясно свързана с черния дроб.

Фибрите присъстват в естествено състояние в много растителни храни, така че поставете в основата на храненето си много зеленчуци. Особено добри източници са броколи, брюкселско зеле, авокадо и къдраво зеле. Зеленчуците също така снабдяват черния дроб с важни антиоксиданти.  

Зеленият чай е също така много полезен за вашия черен дроб. Той съдържа катехини – антиоксиданти, които спомагат за здравословното функциониране на черния дроб и го защитават от токсични вещества. Лятно време пробвайте зелен чай, като го изстудите в хладилника и добавите в него резенчета лимон.  

Пиенето на оптимални количества вода поддържа естествените процеси по изхвърляне на боклуците от организма. Внимавайте колко вода пиете, може да ви се наложи да поемате по-големи количества в горещото време. Старайте се да пиете минимум 2 л на ден, за да поддържате своя черен дроб в ефективен режим, при който се изхвърлят токсични субстанции от организма.

Добавки, които обичат черния дроб

Куркумата е ярка оранжева подправка, която традиционно се използва в индийската кухня и в аюрведическата медицина. Смята се, че куркумата има способността да защитава черния дроб от увреждания. Изследвания, проведени с животни, показват, че мишки, които са хранени с куркумин, една от активните съставки на куркумата, имат по-малки увреждания на черния дроб в течение на  времето, в сравнение с мишки, които са на нормален хранителен режим. Изследвания дори показват, че куркуминът има благоприятно влияние при лечението на различни заболявания на черния дроб.    

За какво да следим

Известно е, че пиенето на големи количества алкохол увеличава натоварването на черния дроб и може след време да доведе до сериозни увреждания. Има разлика между консумирането на малко по-голяма доза от време на време и системното прекаляване с алкохола.

Следете също така количеството захар, което поемате. Черният дроб е отговорен за превръщането на излишната захар в мазнини. Когато консумираме прекалено големи количества захар, най-накрая тя може да се озове натрупана в него. Затова здравето на черния ви дроб е още една причина да държите далеч от себе си всякакви бисквити, торти и сладкиши и да сведете до минимум тяхната консумация.

Черният ни дроб е изключителен орган, който може сам да се възстановява и е изненадващо ефективен в това. Подкрепете го, като консумирате прясна, природна храна и избягвате, доколкото е възможно, обработените храни. Пиенето на много вода и свеждането до минимум на приема на токсични химикали ще поддържа черния ви дроб здрав и работещ през лятото. 

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини