От х:

Днес в x:

Директори на болници на прокурор обеща Мирослав Ненков

Със сигурност ще има директори на болници, които ще бъдат дадени на прокурор. Това обяви в предаването „Тази неделя” зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Той уточни, че подходът на сегашния екип в Министерството на здравеопазването е съвсем различен. И даде пример с директора на Ортопедичната болница в столичния квартал „Горна баня”, който поискал от МЗ 70 хил. лв. за спешни ремонти, но проверка на министерството показала, че той вече е получил оферти за ремонтните работи и те са на стойност 20 хил. лв. Директорът е уволнен.

За болницата в Ловеч д-р Ненков каза, че тя е в кома, но ще опитат да я съживят. Наскоро пред bTV той обясни, че проблемите на лечебното заведение нямат нищо общо с лимитите, а са заради договор на лечебното заведение с частна структура за инвазивна кардиология, сключен преди 10 години. Ръководството на болницата е сменено изцяло с хора, които не са от града, уточни зам.-министърът.

Процесът на модернизация на Спешната помощ ще бъде дълъг, предупреди д-р Мирослав Ненков. В момента се подготвят документите за 164 хил. лв., които ни отпуска безвъзмездно ЕС за оборудване и ремонти на спешните центрове. Те ще бъдат подадени в края на тази или началото на следващата година, уточни докторът.

Относно агресията срещу медици той повтори, че бързо и ефективно правосъдие би я възпряло.

За парите, които плащаме, получаваме нелошо здравеопазване​

За парите, които плащаме, получаваме нелошо здравеопазване. Вноските, които плаща дори човек, осигурен на максималната сума, не стигат дори за една операция от апендикс. Който не е доволен, може да се насочи към застрахователните компании, които предлагат покриване на разликата. Това каза днес по Би Ти Ви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

По-късно по БНР той обяви, че в България моделът на социално подпомагане и медицинско осигуряване е солидарен, като това е обществен договор, приет в цяла Европа. "Другият модел е като в САЩ, ние не можем да си го представим", каза Ненков.

Той се съгласи с твърдението, че не е честно хората с по-добри доходи да плащат повече и да получават същата услуга, но това била цената да се живее в общество.

Имаш ли пари за ракия и цигари, имаш и за вноски

"Щом човек има пари за половинка ракия и две кутии цигари на ден, значи има пари и за здравни осигуровки", обобщи заместник-министърът. Той призови всички българи да ходят на профилактични прегледи.

"Болниците са пълни с хора, които се хвалят как до 60 години не са ходили на доктор и имат 14 болести, от които 8 във финална фаза", подчерта още Мирослав Ненков.

Той обяви, че не му харесва системата, според която болниците са търговски дружества. "Търговско дружество болница, търговско дружество месарница, как ви звучи", заяви докторът.

Мирослав Ненков подчерта, че, от една страна, парите за здравеопазване не стигат, а от друга, тези, които са в бюджета за здраве, могат по-добре да се управляват.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини