От х:

Днес в x:

ООН: Климатичната криза е "здравна криза", която става все по-смъртоносна за най-уязвимите

Екстремните горещини са най-смъртоносните от всички тежки метеорологични явления, а свързаната с горещините смъртност може да се увеличи 30 пъти. Това са част от констатации в нов доклад на Световната метеорологична организация на ООН (СМО) за състоянието на климатичните услуги, който тази година се фокусира върху здравето.

Според анализираните данни между 2000 г. и 2019 г. около 489 000 души са умирали всяка година поради високи температура, близо половината от които в Азия, а въздействията са все още до голяма степен подценени.

В доклада се подчертава необходимостта от персонализирана климатична информация и услуги в подкрепа на здравния сектор в условията на по-екстремно време и лошо качество на въздуха, променящи се модели на инфекциозни заболявания и несигурност на храните и водата.

"Климатичната криза е здравна криза и води до по-тежки и непредсказуеми метеорологични явления, подхранва огнища на болести и допринася за по-високи нива на незаразни болести", каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. "Като работим заедно, за да направим висококачествените климатични услуги по-достъпни за здравния сектор, можем да помогнем за защитата на здравето и благосъстоянието на хората, изправени пред опасностите от изменението на климата."

Близо три четвърти от националните метеорологични и хидрологични служби предоставят данни за климата на здравния сектор, но използването на тези данни остава ограничено. По-малко от една четвърт от министерствата на здравеопазването разполагат със система за наблюдение на здравето, която използва метеорологична информация за наблюдение на рисковете за здравето, обостряни от климата.

Понастоящем само 0,2% от общото двустранно и многостранно финансиране за адаптиране подкрепя проекти, които идентифицират здравето като основен фокус, а инвестицията в капацитета за многосекторна и ефективна наука и услуги за климата е нищожна.

Очертан е широк спектър от рискове за здравето, произтичащи от все по-тежки и непредвидими метеорологични явления, ускорено предаване на болести, заплахи за продоволствената сигурност и по-високи нива на незаразни болести.

"Ясно е, че чрез насочване на инвестиции и засилване на сътрудничеството има огромен потенциал да се стигне по-далеч и по-бързо чрез засилване на въздействието на науката за климата и услугите, така че здравните партньори да получат подкрепата, от която се нуждаят във време, когато има безпрецедентни промени в нашия климат и нарастващо въздействие", казва генералният секретар на СМО проф. Питър Талас.

Докладът за състоянието на климатичните услуги за 2023 г., изготвен от СМО и 32 партньорски организации и инициативи, подчертава напредъка, постигнат в климатичните услуги за здравето в световен мащаб, и идентифицира къде и как правителствата могат да инвестират в ефективни климатични грижи, за да укрепят устойчивостта на страните към различни метеорологични, водни и свързаните с климата опасности.

Той бе представен на пресконференция на 2 ноември, в която взеха участие представители на организации с изпълнителни и с финансиращите функции и бяха обсъдени примери за климатични грижи в реалния свят за здравния сектор, които допринасят за подобряване на социално-икономическите резултати.

Констатациите на доклада трябва да помогнат на страните, финансиращите агенции и партньорите за развитие да преценят кои са стъпките, необходими за преодоляване на пропуските във веригата на стойността на здравните климатични услуги, за да се постигнат по-голяма устойчивост, по-добра адаптация и ефективност. Д-р Пол Егертън - директор на кабинета на генералния секретар на СМО, откри, закри и модерира форума, излъчен на живо в сайта на ООН.

Ключови послания в доклада

Изменението на климата подкопава детерминантите на здравето и увеличава натиска върху здравните системи, заплашвайки да преобърне десетилетия напредък за насърчаване на човешкото здраве и благосъстояние, особено в най-уязвимите общности.

Опазването на здравето е приоритет в почти всички страни и изисква висококачествена информация за по-добра информираност при вземането на решения.

Информацията и услугите за климата са основни за по-доброто разбиране как и кога здравните системи и здравето на населението могат да бъдат повлияни от екстремните климатични условия и променящия се климат, както и за управлението на рисковете

Съществува огромен потенциал за увеличаване на ползите от науката за климата и климатичните услуги за здравния сектор и за увеличаване на достъпността, адекватността и използването.

Екстремните горещини причиняват най-голямата смъртност от всички екстремни метеорологични условия, но услугите за предупреждение за горещини се предоставят на лицата, вземащи здравни решения, само в половината от засегнатите страни.

Притесненията, свързани с качеството на въздуха, изменението на климата и здравето, са взаимосвързани. Действията за смекчаване на измененията в климата, водещи до намаляване на замърсяването на въздуха, могат да спасят животи.

Няма достатъчно инвестиции за подобряване на възможностите на здравния сектор, което го оставя зле подготвен да защити най-уязвимите.

За да се оползотвори напълно потенциалът на климатичните услуги за здравето, са необходими трансформиращи промени в институционалното развитие и интеграция в секторите на здравеопазването и климата.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини