От х:

Днес в x:

Скандали между преподаватели и директор тресат Механото

    Скандали с над тригодишна давност продължават да тресат Професионалната гимназия по механоелектротехника “Стойчо и Кица Марчеви“ в Хасково.

    И ако през последните две години темата е била парирана, преди седмица е рестартирана от преподавателката по електротехника и механизация с 21 -годишен стаж инж. Росимира Кехайова-Драганова. Тя твърди,че е репресирана от колегите си инж. Соня Димова и инж. Димчо Димов, с които допреди три години е била в един екип като преподаватели в специалността ”Електрообзавеждане на производството“.

    Всичко върви по мед и масло между семейството и колежката им до 2014 години. Тогава започват конфликтите между преподавателите и калните номера, които си правят един на друг. Инж. Кехайова показва документи, с които да уличи манипулациите по неин адрес от колегата си Димов. Сред тях е например подправен от него неин билет, който разработва като член на изпитната комисия за Държавния изпит през 2014 година. Манипулацията е в частта на схемите на приложната задача и на част от критериите с разработка, а Димов я е направил лесно, тъй като е председател на Изпитната комисия и неговият подпис трябва да одобри билета, коментира Кехайова. В отговор на това твърдение директорът на гимназията Георги Славов поясни, че действително е имало нередности, но по тях след сигнали на Кехайова са минали комисии от тогавашния РИО на МОН и дори от образователното министерство. „Дадоха ни предписания, нередностите бяха отстранени“, коментира директорът.

    „Но защо нямаше наказани!?“, контрира Кехайова.

    Тя твърди че директорът на школото Георги Славов не ръководи училището по свое усмотрение, а под диктовката на семейство Димови. Близките им отношения, по думите й, променят и вида на специалностите, които тя трябва да преподава за учебната 2014 /2015 година. Вменени от директора са й часове, свързани с компютърните системи.

    „Всичко това е извиване на ръце, защото аз съм човек, който търси иновативни подходи в работата си, а вероятно промените не са желани в това училище. От интригите обаче потърпевши са най-вече децата. “, аргументира се за твърденията си Росимира Кехайова. Тя допълва, че милее за училището, в което е потомствен учител второ поколение, там е преподавал и баща й.

    „Кехайова е изучавала предложените й дисциплини и това е видно от дипломата й за завършено висше образование. Освен това промяната в норматива й беше направен в съответствие на списък-образец 1 на гимназията и след съгласуване и утвърждаване от експертите на Регионалния инспекторат по образованието“, отговаря по това обвинение Георги Славов.

    „Училището на практика не работи от години, тъй като колегата Димов е непрекъснато в болнични или в отпуск, а през това време вади парите си на частни обекти“, посочва още Кехайова. „Това обвинение е нелепо, тъй като самата Кехайова е от три години в неплатен отпуск от нашето училище, а през последните две работи на друго място“, контрира Славов.

    Заради напрежението през 2014 година Кехайова действително излиза най-напред в 6-месечен болничен, следва тригодишен неплатен отпуск. Той изтича на 1-ви септември 2017 година и е вероятната причина за рестартирането на проблемите и размахването на обвинения, вадени вече преди време пред институциите от Кехайова, смятат от гимназията.

    А докато е в отпуск от Механото, Росимира Кехайова е назначена като заместник-директор по административната дейност в средно училище в Хасково и вече близо 2 години е на тази длъжност. Трудовото законодателство го позволява.

    И понеже само след около месец и половина 3-годишният й неплатен отпуск от Механото изтича и тя трябва да се върне на работа там, тъй като според закона мястото й се пази, инж. Кехайова решава да уреди трудовите си правоотношения. В противен случай би се оказвала на първи септември с два трудови 8-часови договора, което вече е незаконно. Тя иска прекратяването на трудовия й договор да стане по член чл. 331А от Кодекса на труда. По този параграф инициативата е на работодателя, който предлага на служителя в писмена форма прекратяване на договора и размера на обезщетението. Минималният размер на обезщетението е четирикратния на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение. В случая става въпрос грубо за около 3000 лева.

    В първоначалните разговори с директора, Славов дава обещание на Росимира Кехайова, че ще помисли за напускането й по реда на чл. 331А, както и че това най-вероятно ще се случи. В последствие обаче отговорът му е отрицателен. „Ще държа да бъда освободена по този член и по никой друг. Три години не съм имала нито заплата, нито осигуровки от Механото“, категорична е инж.Кехайова.

    „Наистина първоначално обещах на Кехайова, че напускането на училището може да е придружено с обезщетение. След справка в счетоводните документи на гимназията обаче стана ясно, че бюджетът ни не може да си го позволи. Затова й отказах. В същото време тя за мен е ценен специалист, а както и върви в момента кампанията по приема, за нейната специалност ще има доста нови ученици. Така че й предложих да се върне да преподава в гимназията, където и без това на 1-ви септември трябва да се яви на работа. Не смятам, че съм проявил някакво неуважение към нея, нито пренебрежение, нито пък тормоз. Затова съм категоричен, че всяка нейна претенция от тук насетне ще считам за изнудване. Няма да го позволя!“, отсече директорът на ПГМЕТ.

    „Това е извиване на ръце, тъй като Славов знае, че няма да се върна в Механото като преподавател“, твърда е Кехайова.

    „Правото да предложи освобождаване на Кехайова по чл. 331, е на директора на гимназията, като неин работодател. А тя не е в правото си, според Закона, да изисква това. А чисто от морална гледна точка, смятам, че е редно, след като госпожата работи вече и на друго място с трудов договор, да си подаде молбата за освобождаване по взаимно съгласие и да продължи да работи на новото си поприще спокойно и законно“, коментира ситуацията шефът на Областната инспекция по труда Петър Андреев.

    На твърденията за цикличните нарушения в учебния процес заради отсъстващите преподавателите и ниската посещаемост на учениците в Механото, както и за нарушенията отпреди три години, за които търси възмездие Кехайова, началникът на Регионалното управление по образованието /бившия РИО на МОН/ Красимира Джисова посочи, че при тях не е постъпвала жалба или сигнал от нея. “Ако имаме сигнал и жалба, можем да назначим проверка. Но тъй като твърденията са за ситуация отпреди три години, тя ще бъде само документална, няма как фактическите обстоятелства след толкова време да излязат наяве. Освен това гимназията по Механоелектротехника беше едно от училищата през изминалата учебна година, което държахме под лупа, заради това, че там бяха настанени и малките ученици от “Св. Ив. Рилски“. Имам и преки впечатления от посещаемостта на учениците, защото преди да оглавя РУО като временен началник, аз самата съм влизала на проверки там в часовете, като инспектор. Не ми е правило впечатление да има фрапираща липса. А относно преподавателите, които отсъстват, има си правила за заместване, които са спазени. Осигурени са необходимите преподаватели по специалностите и това е съгласувано с Управлението“, посочи Джисова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (41)

    • 1
      Чо
      Чобанина
      40 0
      09:30, 9 юли 2017
      Добре, че не станах даскал в механото, такива интриги не моа да изтрая и щях да объхта някой. Луда работа !!!
      • Iv
        IVAILO
        23 -2
        15:53, 10 юли 2017
        Като че ли незнанем колко е компетентна госпожата. Лично на мен е преподавала и смея да кажа, че освен да си чете от тетрадката и да диктува определения, не може нищо друго! А за самочувствието да не говорим, всички за нея са под нивото й !
      • Ки
        Киро Киров
        15 -1
        18:26, 10 юли 2017
        С такива учители механото е пред закриване !
      • Ве
        Великия
        8 -3
        19:21, 10 юли 2017
        Да се радваме че госпожата е четяла като е преподавала уроците,защото сегашните ги нямало
    • 2
      Ва
      Васко
      80 -15
      10:07, 9 юли 2017
      Тя тая много нагла даскалица. Хем работи другаде, хем 3 години я няма на основното й работно място и ще изнудва работодателя да я освободи с няколко заплати. Правилно е постъпил господин Славов като й е отказал. Като иска да си подава молбата и да си работи другаде.
    • 3
      Ай
      Айде сега котешки каваци
      44 -20
      10:25, 9 юли 2017
      Жената е поставена в особено положение и това не би било приятно за никого. Колегите са и спретнали номер и са и сменили билета от което са пострадали децата, забележете заради интригите на учителите. Има ли инспекторат , много ми е интересно с какво се занимават там? А пък това дето казват че училището се посещава нормално значи само едно - защо ни разваляте спокойствието и не ни оставите да си правим каквото си знаем, всъщност нищо, само да получаваме заплати! Промяната в тази държава трябва да започне от образованието!Защо Инспектората не искат да си признаят че децата почти не посещават училище?Това е обществена тайна!Няма ли кой да тресне една проверка на тоя инспекторат, на това училище - Механото и да се разчистят някои хора дето в действителност не са преподаватели а получатели на заплати ?
      • Де
        Десислава
        31 -9
        13:06, 9 юли 2017
        Ето затова намаляват децата там.Не се чудете.Това е обществена тайна.Последните кадърни учители вече са на изчезване в Механото.Ръководството и институциите да си отворят очите .
      • Ko
        kovo
        31 -4
        16:15, 9 юли 2017
        Г-жо Десислава, децата не намаляват само там, те намалят изобщо. Когато аз бях ученик там бяхме 5 паралелки по 40 деца и бяхме на приемен изпит. Бяха толкова много не защото живота бе толкова хубав, а защото бяхме като закрепостени, никой не напускаше града в който бе жител. Сега тези които не емигрират в чужбина отиват в по-големите градове. Просто вижте кои и какви са учениците.
    • 4
      Ви
      Вики
      33 -6
      10:41, 9 юли 2017
      Държавните институции да разчистят мъртвите училища които ходят да плащат за да събират ученици. Да видим какво искат да направят ГЕРБ за образованието като започнат първо с Хасково. Хайде да видим до кога ще говорят едно пък ще правят друго. Само с приказки не се управлява, трябва и акъл! Хайде да видим каква реформа ще направите в Хасково като толкова се тупате в гърдите. Дела трябват, дела!
    • 5
      Ня
      някой
      56 -10
      10:51, 9 юли 2017
      Славов е хитра лисица и не казва всичко. Предлага на Росимира да води други предмети, за да не и плати и да я освободи. Димов наистина непрекъснато отсъства ...не бива да има такива училища, нито такива директори, нито такива "преподаватели" като Димов ... Ако идем по далеч- инспектората е кръгла нула и всичко е обречено на провал. Няма енергия, няма желание, само отчитане на дейност ... както впрочем навсякъде в тая държава.
    • 6
      Ив
      Иван
      41 -3
      11:02, 9 юли 2017
      Ами те управниците вкараха в училищата и директори и заместници без трудов стаж. Така ли се прави реформа? Има конкурси за директори , а за заместници нямя нужда даже и от учителски стаж стига да си човек на някой. Докато политиката се меси в образованието така ще е.
    • 7
      To
      toq
      28 -17
      11:06, 9 юли 2017
      Славов да се махааа
    • 8
      За
      Заглавието
      52 -13
      11:53, 9 юли 2017
      Разправията не е между преподавателИ и директор, а между бивша учителка и директор. Не е работила в училището от години, а иска 3000 лв от парите на бившите си колеги?!? Пайнерска му работа.
    • 9
      E.
      E.Б.
      42 -16
      12:22, 9 юли 2017
      Славов е корумпиран рушветчия преди години беше дисциплинарно уволнен от ОУ ИВАН РИЛСКИ,, но с протекциите на розовия нагаждач Иван Панайотов го взеха за даскал по английски с диплома на завършена гимназия в Бургас и така крета докато дойде на власт червения лидер Иван Станчев който с подмолни и нерагламентирани действия под масата го направи директор на Механото . За времето за което е директор той унищожи останалото,то са далавери рушвети , бе приватизиран по край ж.п. линията обект на Механото за милиони левове с негово участие. Плаче за съд.Червената Хасковска вихрушка се облагоделства с директор като Г.Славов
    • 10
      Ру
      Руса метла
      41 -16
      12:23, 9 юли 2017
      Като не и харесва да иде да пей при мъжа си Ленко Драганов.
      Ако иска може и да свири.....
      • 77
        777
        27 -5
        13:01, 9 юли 2017
        Заглавието не отговаря на съдържанието.Мирише ми на платено...
    • 11
      Бе
      Без значение
      37 -6
      13:08, 9 юли 2017
      Механото е старо учебно заведение с изградена имунна система, която отхвърля всякакви вируси, бактерии и зловредни организми. Питайте как вървят работите в Левски с директор, зам. директор и гл. счетоводител излезли от Механото?
      • Го
        големи глупости
        28 -12
        14:44, 9 юли 2017
        Механото училище ли е изобщо? Каква имунна система ? Взели властта и се разпореждат ...Инспектората пък е за смях. Никого не проверява, взема рушвети за добри местенца ...Учениците тотално неграмотни, поведението им под всякаква критика ...ученици даже почти няма ....какво очаквате да се случи в бъдеще? Как по точно на тоя народ ще му стане по добро бъдещето като никой нищо не го интересува?Аааа, извинявайте, най важно е хората на ръководни постове да са лоялни към партията която ги е сложила на власт. Назначават се некадърни, но ПОСЛУШНИ хора, които нищо не разбират. ТАКА НЕ СЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИ, за това сме на тоя хал!
    • 12
      12
      123876
      25 0
      13:21, 9 юли 2017
      Елате да видите скандали в ОУО. Бедна ви е фантазията за интригите на Наска, пом.директорката, която отдавна трябваше да е в пенсия, но понеже е алчна за пари и награди, не спира да се натиска на Колев и на управляващите от РУО. И те се правят на слепи и глухи, макар че сигналите валят, направо градушка ги бие, ама те си спят и се правят, че роса ги роси в знак на благодарност за бездействието им. Гарван гарвану око не вади. Затова си стоят по началническите постове, вземат големите пари и си гледат рахата. Наска що грешни пари е изпотрошила за глупости и що човешки съдби е разбила, нямате си представа. Това е бясна хала. Помита всичко и всички, само да е на началническия стол, да командва и плаши колегите си със съкращения и уволнения. Не само плаши, но го и прави. Колев е в ръчичките й и изпълнява всичките й лудости и безумия. Агресивна грандомания и никаква благодарност. Хората й вършат работата, пък тя само се пъчи и прибира парите и наградите. Все едно никой освен нея не работи и не е способен. Само тя. Стои там, натиска се с когото трябва за големи заплати. Сега чака новото увеличение при учителите, зада вземе лъвския пай, както винаги. Екскурзии, снимки, панаири...панаири....панаири.....Правят се, че не знаят. Всички знаят, ама им е все едно, какво става в общежитието. Затова там блатото става все по-дълбоко. Резил. Наска е посмешище в образованието. Пенсионирайте я най-сетне, бе. Спазете закона. Стига с тия откачалски кълчотения.
      • Тя
        Тя
        14 0
        15:09, 9 юли 2017
        Коя е тзи Наска?На колко години е?
      • За
        Защитник на Наска
        10 -2
        23:05, 10 юли 2017
        Оставете Наска, тя е като пионерче спрямо Дима Алексиева от Спортното!! Вече Трета година е ПЕНСИОНЕРКА и е Зам. Директор в Спортното. Трета година не може да направи приема за който отговаря!!! Скоро навършва 70 години!! ДОКОГА!!
    • 13
      Де
      Десислава
      28 -27
      13:56, 9 юли 2017
      Дайте да видим резултатите!Господин Димов доколкото разбирам тъче на два стана-върти частен бизнес и се води че преподава в Механото.Госпожа Кехайова се е отдала на образованието и след като в Механото са възникнали скандали преди три години,тя не е можела да продължи да търпи фалшификациите,подправянето на изпитни билети и т.н.и решава да продължи да дава на образованието това което може и е правила 21 години.Резултатът: ОГРОМЕН СПАД от ученици в Механото през последните години и ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН РЪСТ и откриване на нови паралелки във иновативното училище "Васил Левски",където Госпожа Кехайова вади прехраната си като помощник-директор.Когото фактите говорят и боговете мълчат.
    • 14
      Аз
      аз
      28 -16
      15:44, 9 юли 2017
      " Механото" вече е една пародия на училище. Благодарение на некадърника Славов, подмазвачите и протежетата му водят абсолютно всякакви премети. Свястни преподаватели почти не са останали. И не мога да разбера как инспектората като го държа " под лупа " цяла година не забеляза , че заместник- доректора Калинов освен че е директор има и цял норматив !!!
      И още и още нередности. .. ...
    • 15
      Ан
      Андреева
      22 -8
      16:15, 9 юли 2017
      Да но Тихомир Калинов е пример за некадърност примесена с рушвети и красиви метани пред Славов и Димов.
    • 16
      Де
      Десислава
      12 -15
      17:06, 9 юли 2017
      Господин Ково,наясно съм с демографсия проблем на малкия град,но замислете се защо някои от училищата в града имат огромен ръст и приток на нови ученици.Това ме води на мисълта,че тук се касае за лош мениджмънт във въпросното училище.
    • 17
      Че
      чеп
      23 -5
      17:51, 9 юли 2017
      Ехо!!! Какъв е този текст, какви са тези коментари, бе! Превърнали сте някога елитното училище в града - ТМТ, в посмещише! За специалност "Автоматика и телемеханика", ако успехът ти не беше над 5.50 - 5.60, не се надявай. Започнахме 45 ученика (почти всички неуправляеми), завършихме 43; от тях само 6-7 не продължиха обучението си. Но по основните предмети имахме Преподаватели-Професионалисти. Как са ни издържали те си знаят, но успяха много нещо да налеят в кратунките ни. Това касае учителите от всички специалности.
      Ама не си мислете, че всичко е било у ред. Ами. Пред пълен с ученици и родители двор, застанал високо на стълбите, директорът започва словоизлиянието си с : " А ва,...я знам, че ми викат ....-кюфтето, ама...". Следват инстиктивни движения, предизвикани от топлина и концентрация на мазнинки. Още един пример не толкова гнъсен. Млада учителка по хуманитарен предмет - чорапите й бяха или един по-тъмен и един по-светъл, или един на лице, друг на опаки. За гарнитура части от дантелки се мяткаха ту отпред, ту отзад.
      И какво? Не тези "цветенца" определяха рейтинга на ТМТ. Определяха го завършващите със своята успеваемост и реализация. Благодарение на учителите, на тяхния професионализъм, търпение и всеотдайност.
      Завършвам, че повече цензурни думички по джобовете ми няма. Почистете си къщичката. Тя е ваша и на учениците ви.! Безпомощността, овчедушието и търсенето на вината в другите е арогантност и безотговорност. Алтернативата е горните класове да въведат порядък. А стига да поискат, те могат.
    • 18
      Д.
      Д.Ш
      23 -32
      19:21, 9 юли 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 19
      OT
      O tempora , o mores
      14 -5
      19:24, 9 юли 2017
      Големи палавници са били тези дакскалици по български. Някой знае ли имена?
    • 20
      За
      Заглавието
      12 -5
      22:35, 9 юли 2017
      Някой май отклонява вниманието от урана във водата с пайнерски свади! Кой ли?!
    • 21
      Ан
      Андреева
      6 -18
      22:50, 9 юли 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 22
      Ем
      Емин Ахмед
      9 -2
      03:28, 10 юли 2017
      Пишете си имената за това нема да се оправим.Насрани сте хахахахахах
    • 23
      Из
      Излагация
      20 -14
      07:55, 10 юли 2017
      Не този , който му е хрумнало да се обади на вас е виновен, а вие като сайт. Как може да сте толкова глупави! Това е абсолютен минус за вашата репутация. Ако бях на всички тези споменати в статията, щях да ви осъдя!! Тази руса вътрешно , не само външно, руса госпожа е решила вие да бъдете подлога за нейните номера! Аз съм бивш ученик на Механото и мога да кажа, че Г-н Димов ми е бил преподавател и е един изключителен човек, не само учител. Такива статийки - гнусни и празни, защото аз не виждам нищо само вредят на реномето ви като сайт - смешни сте. от известно време насам пишете по някоя глупава и изтъркана статия, но това беше върха и то вътре има хора, които уважавам и знам колко са добри. Толкова злоба на едно място също не съм виждала. Тази е толкова безпомощна в тъпотията си, че чак е смешна, а още по смени сте вие.
      • 23
        234
        12 -6
        12:19, 10 юли 2017
        Авторката с помпозното си заглавие смъкна репутацията на сайта-въобразява си че работи в 'жълт' в-к или в "Папараци"
    • 24
      Съ
      Съсед
      22 -7
      08:11, 10 юли 2017
      Таз пък цялата й къща е построена на версии и обещания! Тръгнала да злобее че хората работили и друго. Що не й пуснете една проверка да мидим нейната къща от къде е! Идваше един преди няколко години почти наби тектсописеца да си вземе парите...... сега се изтипосала тук
    • 25
      Сп
      Справедливият
      24 -9
      08:38, 10 юли 2017
      Така нареченият "спретнат номер" съществува ЕДИНСТВЕНО и САМО в Болната глава на Росимира Кехайова - това е просто едно твърдение от нейна страна, за да вземе едни 3000 лева от нашите деца и е АБСОЛЮТНО НЕВЕРНО и ЛЪЖЛИВО, което ще се докаже в съда от страна на оплютите двама учители....
    • 26
      Ед
      Една
      14 -16
      09:42, 10 юли 2017
      Не четете ли само Славов е на мнение ,че нещата опират до въпросните 3000 лв,за да отклони вниманието от същината на скандала.Тук се говори за едни по висши ценности наречени МОРАЛ и СПРАВЕДЛИВОСТ,изправени срещу МАНИПУЛАЦИИ и ФАЛШИФИКАЦИИ.И докато всички си мълчат,ще продължават така.Лошото е че са нашите и вашите деца.Господин Славов явно се интересува повече от собствената си банкова сметка ,отколкото от бюджета на училището,което управлява.Къде сте бил като сте обещавал обезщетение на колежката и незнаехте ли колко ви е бюджета училището??!!Свършиха европроектчетата?или паричките ги диплите другаде??!!Пишете,че Росимира Драганова е ценен за вас специалист?Къде бяхте преди 3 години като даваше своя потенциал на гимназията?Е,сега ще чакате Димови през свободното време да поработват и при вас и да влизат в час в свободното от частен бизнес време.А бюджета намаля,намаля.....
    • 27
      Сп
      Справедливият
      20 -16
      10:20, 10 юли 2017
      За какъв МОРАЛ и СПРАВЕДЛИВОСТ се говори тук - само ГНУСНИ, БЕЗПОЧВЕНИ и НЕВЕРНИ КЛЕВЕТИ, измислени от Росимира Драганова, изречени затова, че и са отказани 3000 лв. компенсации че работи другаде и най вече да накърнят достойнството на нейните колеги. Срамота!!!! Защо не попитахте и публикувате едновременно и становището на оплютите двама дългогодишни и съвестни учители ?????
    • 28
      За
      Запознат
      23 -4
      13:11, 10 юли 2017
      От най-елитния техникум в Областта,през 90-те тези нови даскали докъде са докарали нещата!?Искат големи заплати-добре,ама срещу резултати!Основна заплата+ клас+стимул за приет студент във ВМЕТИ!!!За любовчии,интриганти и далавераджии-пари от данъкоплатците-НЕ!ЗАСРАМЕТЕ СЕ!
    • 29
      Ко
      колежка
      13 -3
      22:55, 12 юли 2017
      Г-жо Кехайова, когато човек говори за морал и истина, трябва сам да е на ниво !
    • 30
      Ки
      Кичка
      1 0
      12:56, 17 дек 2019
      Светла Фотева толкова си тъпа и грозна ,тая си говори сама в час и по коридора и по улицата.
    Последни новини